Fremover fjernes kravet om, at nye familiehuse skal bygges, så handikappede kan få adgang.
Foto: Finn Frandsen

Fremover fjernes kravet om, at nye familiehuse skal bygges, så handikappede kan få adgang.

Danmark

Efter årti med krav om adgang: Handikap-indsats for nye huse rulles tilbage

Danske Handikaporganisationer kritiserer minister for at fastholde udskældt forslag, der fjerner krav om adgang for bevægelseshæmmede i nye enfamilie-boliger.

Danmark

I årevis har det været et krav at alle skulle kunne komme ind i nybyggede enfamiliehuse.

Det er sket gennem bestemmelser om, at der skulle være niveaufri adgang ved dørene. I et udkast til et nyt bygningsreglement har boligminister Ole Birk Olesen (LA) oprindeligt foreslået kravet fjernet helt.

Efter protester fra blandt andre Institut for Menneskerettigheder, handikaporganisationerne, ældresagen og kommunerne er det imidlertid nu ændret til, at husene skal være forberedt på etablering af en niveaufri adgang.

Hvorfor ikke bygge tilgængeligt fra begyndelsen?

Men formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, ser det ikke som nogen brugbar løsning.

»Det er et figenblad. Det hjælper ikke ret meget på tilgængeligheden. Han tror, at det her imødekommer kritikken, men det er reelt set ingenting«, konstaterer han.

Han forstår slet ikke ønsket om at fjerne kravet - heller ikke selv om det erstattes af en betingelse om, at nye huse gøre klar til etablering af niveaufri adgang.

»Hvorfor ikke bare gøre det tilgængeligt fra starten?«, siger formanden.

Handikapformand: Går imod flere års arbejde

Byggebranchen har i sine høringssvar tilsluttet sig indskrænkningen i kravene om handikappedes og andre bevægelseshæmmedes adgang.

»De har siden 2008 kunnet bygge huse med nem adgang. Så for dem ser det ud til at være lige meget. Der kan ikke være noget problem i at fortsætte den nuværende ordning. Den har mig bekendt ikke betydet, at byggebranchen er gået i stå«.

»Jeg ser det her som et brud med årtiers tradition for, at vi arbejder med at få mere tilgængelighed. Det er et spark mod ældre og handikappede, der skal komme i de huse«, tilføjer Thorkild Olesen.

Undrer sig over forslaget

Han hæfter sig ved, at forslaget om at begrænse tilgængelighedskravene kommer fra en liberal minister.

»Jeg troede, at det var borgeren, der var i centrum i liberalismen. Jeg troede, at det var friheden til at kunne bevæge sig rundt og gøre, hvad man ønsker, der er det centrale. Men det gælder åbenbart ikke mennesker med handikap eller ældre mennesker«.

Besparelser på nybyggeri er en af begrundelserne

I Bygge- og Boligministeriet begrundes ændringen med, at der er »relativt høje omkostninger« forbundet med at sikre handikapadgang i en bolig. Prisen anslås at ligge på mellem 2.700 og 13.500 kroner, viser en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Handikaporganisationerne peger på, at det ikke er nogen voldsom post i et byggeregnskab på 1,5-2 millioner kroner - en ikke usædvanlig pris for et nybyggeri.

Formålet er ifølge ministeriet at give den enkelte boligejer størst mulig fleksibilitet til selv at bestemme indretningen af egen bolig.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce