Fjeldsiden, der skred sammen, kan være ustabil.
Foto: Arktisk Kommando/Søren Lund

Fjeldsiden, der skred sammen, kan være ustabil.

Danmark

Beboere er evakueret fra farezone, efter gigantisk fjeldside er styrtet ned

Det er lykkedes at få alle ud af bygder langs Karratfjorden, hvor nye fjeldskred kan forårsage yderligere oversvømmelser langs kysterne.

Danmark

Lige nu venter de i Aasiaat.

De venter på bygdeboer fra nord, som er blevet evakueret fra Uumannaq-fjordene og området omkring den flodbølgeramte by Nuugaasiaq i Nordvestgrønland.

Fire af dens beboere er fortsat savnede.

Indbyggerne er evakueret af inspektionsskibet »Vædderen« og derfra ført til »Ejnar Mikkelsen«, der er stævnet sydud med de omkring 75 evakuerede.

Andre evakuerede er allerede ankommet til Uummanaq.

De føres i sikkerhed efter en flodbølge lørdag aften, hvor et stort jordskred sendte vandet ind over en del af Nuugaatsiaq.

Massivt fjeldskred

Det var ifølge Arktisk Kommando et område på 300 gange 1.100 meter fjeldside, der styrtede i vandet efter et mindre jordskælv i regionen.

Myndighederne frygter, at der kan komme flere skred og har derfor valgt at bringe beboerne fra fjordbygderne i sikkerhed.

Ifølge pressetalsmand Jette Elkjær fra Arktisk Kommando er »Vædderen« nu på vej tilbage til Nuugaatsiaq med foder og vand til de hunde, der er efterladt i byen.

Forsvaret og Air Greenland har deltaget i evakueringen med flere helikoptere.

Man vil nu forsøge at få vurderet risikoen for yderligere skred ved at studere fjeldsiderne i fjorden fra fly og fra »Vædderen«.

Flåden skal nu forsøge at opklare, om flere fjeldskred truer regionens bygder.
Foto: Arktisk Kommando/Søren Lund

Flåden skal nu forsøge at opklare, om flere fjeldskred truer regionens bygder.

I Nuuk har beboere og Kalaallit Røde Kors samlet tøj og andre fornødenheder til de evakuerede. Det vil Air Greenland senere i dag sende til Aasiaat til de mennesker, som er på vej med »Ejnar Mikkelsen«. Også i andre byer indsamles bidrag til de evakuerede, oplyser Grønlands Radio.

Dansk Røde Kors og Islandsk Røde Kors har tilbudt hjælp til Grønland.

Ifølge Grønlands Politi er myndighederne i de to modtagebyer nu i fuld gang med at få sikret, at de evakuerede kan indkvarteres og få hjælp.

Fire savnes forsat

Fire personer fra Nuugaatsiaq er endnu ikke fundet. Politiet kan endnu ikke sige noget nærmere om de forsvundne og den tragedie, der ramte byen lørdag aften.

Senioranklager Tobias Berg siger, at der er ledt efter dem fra luften, men uden held.

»I øjeblikket er det ikke muligt at eftersøge dem med dykkere på grund af is i området og risikoen for nye flodbølger«, siger han til Politiken.

Omkring 11 bygninger i byen er ødelagte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce