Badeforeningen på Helgoland er kommet i voldsom modvind, da de besluttede at udelukke ikke-medlemmer fra at komme om sommeren i nøgenområdet, så de nu må finde sig i striberne efter påklædt solbadning i fællesafdelingen.

Badeforeningen på Helgoland er kommet i voldsom modvind, da de besluttede at udelukke ikke-medlemmer fra at komme om sommeren i nøgenområdet, så de nu må finde sig i striberne efter påklædt solbadning i fællesafdelingen.

Danmark

Tidligere formand for Det Kolde Gys: Klubben var blevet hotspot for homoturister og trækkerdrenge

Det Kolde Gys har fået ballade over, at kun medlemmer må bade på Helgoland uden tøj. Tidligere formand hævder, at det skyldes frygt for homo-miljø og trækkerdrenge.

Danmark

Det Kolde Gys har fået store problemer med beslutningen om, at kun deres medlemmer må bade nøgne fra Københavns Kommunes badeanstalt Helgoland på Amager. Den tidligere formand siger, at klubben var blevet hotspot for homoturister og trækkerdrenge.

De Radikale i København mener, at det er i strid med en dansk kerneværdi, frisind, og kræver ved et udvalgsmøde på onsdag, at offentligheden skal have adgang til at bade nøgen. Som man tidligere har kunnet i perioden fra sankthans og frem til 1. september uden et medlemskab til 1.400 kroner.

»Jeg troede, Helgoland var et sted, hvor der var højt til loftet og et stort frisind – hvor man ikke lod sig afskrække af, at nogen kiggede på ens tissemand«, siger Tommy Petersen, gruppeformand for De Radikale i København.

I dag, mandag, prøvede Det Kolde Gys så at smide en redningskrans ud i form af en nøglebrik til 300 kroner, som skal give lov til at nøgenbade klokken 10-18.

Det uautoriserede internationale bøssemiljø bruger Helgoland til at jage engangsknald

»Det er en direkte løgn, at kommunen har godkendt det. Den har ikke været til politisk behandling, da vi skal mødes om det på onsdag, hvor vi har stillet forslag om, at Helgoland og Det Kolde Gys igen skal gå tilbage til sommeråbning i deres nøgenbadningsafdeling«, siger Tommy Petersen, der også har sendt en række spørgsmål til Kultur- og Fritidsborgmesteren om, hvordan de kan lade en privat forening lukke for adgang til et kystområde, uden at det er besluttet af politikerne.

Forvaltningen oplyser, at de ikke har nogen aftale med Det Kolde Gys om at lave sommeradgang for 300 kroner, men at de blot er blevet informeret mandag. Den udlægning er korrekt, siger formanden for Det Kolde Gys, Kirsten Monrad:

»Vi har spurgt forvaltningen, om de har bemærkninger? Det havde de ikke«.

Kirsten Monrad forklarer videre, at den hurtige løsning med den elektroniske nøglebrik var et forsøg på at få lidt fred og ro inden aftenens generalforsamling i Amager Bio. Her vil debatten helt sikkert fortsætte, da også flere medlemmer protesterer over beslutningen.

Foreningen bestemmer

Mads Kamp Hansen, chef for Kultur- og Fritidsforvaltningen, oplyser, at målet var at give alle borgere adgang til at bade døgnet rundt fra 1. maj til 1. september iført badetøj fra det område, der om vinteren er en del af Det Kolde Gys. Altså en stor udvidelse af åbningstiden, men det kræver speedos eller badedragt.

»Vi vejede tingene op. Vi mente, at der var så stort ’run’ på det her (Det Kolde Gys har tredoblet deres medlemsantal på tre år og er nu 4.600 medlemmer, red.), så vi satte medlemskabet til at regulere adgangen«, siger Mads Kamp Hansen.

Men hvorfor skal en klub kunne beslutte, at der ikke længere findes offentlig nøgenbadning i Københavns området?

»Når vi har sagt A, må vi også sige B. Når vi har sagt, at foreningen bestemmer, så er det jo også sådan. Så blander vi os ikke«.

Den tidligere formand for Det Kolde Gys, Anders Hjort, siger, at en anden grund også var oppe at vende ved den første del af generalforsamlingen i maj.

»Grunden til, at klubben vil lukke af på nøgenbadeafdelingen for ikke-medlemmer efter sankthans er, at der er en stor bøsseproblemstilling. Det uautoriserede internationale bøssemiljø bruger Helgoland til at jage engangsknald. Vi taler også om trækkerdrenge«, siger Anders Hjort, der understreger, at det ikke er en modstand mod de mange almindelige medlemmer, som er homoseksuelle.

»Dem, der galper op om, at offentligheden skal have fri adgang om sommeren, er dem, der underminerer Helgoland og den kultur, som er der«, siger eksformanden, der frygter, at Helgoland ender som Ørstedsparken i indre by, der er kendt for at være homoseksuelt mødested.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kommunal diskrimination

Den nuværende formand Kirsten Monrad vil ikke kommentere, men Tommy Petersen fra De Radikale siger:

»Hvis homovinklen er en af årsagerne til, at de har villet begrænse det her – så er kommunen virkelig ude på et skråplan. Det er direkte diskriminerende og helt absurd. Det er en beskrivelse af Helgoland, som hverken jeg eller mine homoseksuelle venner genkender«.

Også formennesket for LGBT-foreningen i Danmark, Søren Laursen, synes, at det er trist, hvis de overvejelser ligger bag.

»I mange år er de steder, hvor vi bøsser mødes, systematisk blevet lukket. For eksempel rastepladser. Oftest ud fra bornerte betragtninger. Jeg synes, det er ærgerligt. Skal man så også lukke alle de steder, hvor heteroseksuelle møder hinanden?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce