Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Philip Davali
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svindelsigtet i sag om bedrageri for 37 millioner arbejdede selv hos Skat

67-årig dansker fortsatte med at kontrollere tilbagebetalingen af udbytteskat - også da statskassen blev lænset for 12,3 milliarder kroner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En central medarbejder hos Skat var til salg for penge, mener bagmandspolitiet.

Efter at Østre Landsret onsdag eftermiddag ophævede forbuddet mod at nævne navn, stilling og bopæl på to fængslede i en sag om groft bedrageri mod Skat for 37 millioner kroner, er det nu muligt at oplyse, at den ene af de sigtede, en 67-årig dansk statsborger med bopæl i Helsingborg i Sverige, var ansat i Skat, da bedrageriet fandt sted.

Millioner til Caribien

Hans formodede medgerningsmand, en 46-årig dansker med adresse i Georgia, USA, fik i 2007 på baggrund af falske oplysninger udbetalt mere end 37 millioner kroner som tilbagebetaling af dansk udbytteskat.

Pengene blev udbetalt til et selskab, som den 46-årige havde oprettet i østaten Dominica i Det Caribiske Hav.

Han var på det tidspunkt flyttet til USA, efter at han frem til 2004 havde været direktør i et avisdistributionsfirma i Københavns omegn.

Anklage: Han misbrugte sin stilling

Den 67-årige var på tidspunktet for svindlen ansat hos Skat, hvor han havde til opgave at kontrollere tilbagebetaling af udbytteskat.

Bagmandspolitiet mener derfor, at han misbrugte sin stilling til at hjælpe den medsigtede med bedrageriet.

Den 67-årige mand gjorde det ikke gratis: Ifølge sigtelsen fik han i alt 1,7 millioner kroner overført til sin bankkonto i perioden 2006 til 2009. Pengene kom fra den medsigtede udlandsdansker.

Fik fadøl og frokost

Den 67-årige er også sigtet i den sag, men bagmandspolitiet vil ikke oplyse for hvad.

Sigtelsen førte til, at han blev bortvist fra sit job hos Skat.

I en dokumentarudsendelse i DR blev han interviewet anonymt om sagen.

Her fortalte han, at han havde mødtes med en repræsentant for et af de selskaber, som formodes at stå bag milliardsvindlen, og som angiveligt søgte rådgivning om tilbagebetaling af udbytteskat. I den forbindelse lod den 67-årige sig beværte med fadøl og frokost.

Mistænkte ikke svindel

Men han bedyrede samtidig, at han ikke havde haft nogen anelse om, at den glade giver var i gang med at svindle den 67-åriges arbejdsgiver for milliarder af kroner.

Mistanken om hans andel i den store sag var ikke nok til, at bagmandspolitiet krævede ham fængslet i sagen. Det skete først i forbindelse med efterforskningen af den gamle, og langt mindre, sag fra 2007.

Ifølge DR har både politiet og Skat gennem flere år haft mistanke om en alliance mellem skattemedarbejderen og udlandsdanskeren.

Dokumenter, som DR er i besiddelse af, viser, at bagmandspolitiet allerede i 2011 tippede Skat om mistænkelige overførsler fra udlandsdanskeren til medarbejderen i skat. Skat undersøgte sagen og konkluderede, at det var »groft uagtsomt«, at skattemedarbejderen ikke havde betalt skat af overførslerne.

Ingen instanser interesserede sig tilsyneladende for, hvordan den 67-årige skattemedarbejder havde tjent det millionbeløb, der stod på hans konto - kun at han skulle betale skat af det. Medarbejderen fortsatte sit arbejde i Skat.

Nægter sig skyldige

Den 46-årige udlandsdansker blev fængslet den 24. maj i år, og den 67-årige tre dage senere.

Begge fængslede nægter sig skyldige, men da fængslingen af dem udløb mandag i denne uge, indvilgede de begge frivilligt i at forblive bag tremmer i endnu fire uger, frem til den 17. juli.

Der var i første omgang nedlagt navneforbud af Retten i Lyngby, men på et retsmøde for en uge siden ophævede dommer Søren Holm Seerup navneforbuddet.

»Det er en sag med stor samfundsmæssig betydning, og en ophævelse af navneforbuddet vil kunne hjælpe til at nuancere billedet af sagen, sagde han.

Forsvarsadvokater kærede til Østre Landsret, som stadfæstede, at navneforbuddet er ophævet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden