Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I Somalia bliver næsten alle kvinder udsat for en af de farligste former for omskæring. »Man fjerner stort set alt – det vil sige klitoris og de indre kønslæber. Derefter syer man de ydre kønslæber sammen, så der kun er et lille hul på størrelse med en tændstik tilbage. Det er et forfærdeligt ødelæggende og farligt indgreb«, har ledende overlæge og speciallæge i gynækologi Charlotte Wilken-Jensen tidligere forklaret.

I Somalia bliver næsten alle kvinder udsat for en af de farligste former for omskæring. »Man fjerner stort set alt – det vil sige klitoris og de indre kønslæber. Derefter syer man de ydre kønslæber sammen, så der kun er et lille hul på størrelse med en tændstik tilbage. Det er et forfærdeligt ødelæggende og farligt indgreb«, har ledende overlæge og speciallæge i gynækologi Charlotte Wilken-Jensen tidligere forklaret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Risiko for tvangsomskæring: Klagenævn går imod Støjbergs jurister og giver familie lov til at blive i Danmark

En somalisk familie skal alligevel ikke forlade Danmark, for datteren ville risikere tvangsomskæring i Somalia, vurderer Flygtningenævnet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En pige og hendes mor og far skal have lov til at blive i Danmark, for ellers risikerer pigen at blive udsat for en tvangsmæssig omskæring i Somalia.

Det har klageinstansen Flygtningenævnet afgjort. Dermed omgør nævnet den oprindelige beslutning fra Udlændingestyrelsen om, at familien skulle forlade Danmark.

Udlændingestyrelsen, som hører under udlændingeminister Inger Støjberg (V), havde som led i en stor genbehandling af 800 herboende somalieres opholdsgrundlag besluttet at inddrage familiens opholdstilladelse med henvisning til forbedrede forhold i Somalia.

Det er den første af de somaliske genbehandlingssager, der nu er er blevet omgjort efter klagebehandling i Flygtningenævnet.

Omskæring er dybt forankret i Somalia

Flygtningenævnet begrunder omgørelsen med, at datteren i familien ville være i risiko for at blive udsat for en tvangsmæssig omskæring, hvis familien skulle vende tilbage til Somalia.

Hertil lægger nævnet i afgørelsen vægt på, at omskæring af piger og kvinder er udbredt i Somalia, og at »omkring 95-99 procent af alle kvinder i alderen 15-49 år er omskåret«.

»Udøvelsen af kvindelig omskæring i Somalia er et kulturelt fænomen, der er dybt forankret i det somaliske samfund og som sådan bredt accepteret«, står der i afgørelsen.

Forældrene er imod omskæring af deres datter, men ifølge Flygtningenævnet vil de »ikke være i stand til at modsætte sig det ønske«, der måtte være fra familie og omgivelserne om at omskære datteren.

På den baggrund får pigen asyl i Danmark, og som følge heraf får også både moren og faren igen asyl.

Godt, men meget mærkelig argumentation

Netop risikoen for omskæring af somaliske piger har været omdiskuteret de seneste måneder, og flere eksperter, politikere og organisationer har hævdet, at Udlændingestyrelsen ikke har taget godt nok højde for pigernes risiko for omskæring ved en tilbagevenden til Somalia.

Både Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet glæder sig derfor over Flygtningenævnets omgørelse.

»For det første er det jo brud på menneskerettighederne at tilbagesende piger, hvis der er risiko for omskæring. Så alene af den grund er det rigtigt, at nævnet har valgt at omstøde styrelsens beslutning. For det andet er det det menneskelige i det her. Vi taler om en pige, som nu kan undgå at blive udsat for et barbarisk overgreb«, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet.

Dansk Flygtningehjælp undrer sig dog over argumentationen om, at de får ophold, blandt andet fordi forældrene ikke ville være i stand til at modstå presset fra omgivelserne.

»I den konkrete sag er resultatet godt. Men der er jo andre afgørelser, hvor de siger, at forældrene er ressourcestærke og godt kan modstå presset (og derfor bliver afvist, red.). Men jeg mener, at den vurdering af, om man som forældre er ressourcestærk og kan modstå presset, er irrelevant, når omskæring jo er så udbredt i Somalia«, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

Modsat afgørelse for en måned siden

Politiken har kendskab til en lignende sag, hvor Flygtningenævnet nåede frem til den modsatte afgørelse for en måned siden og netop brugte argumentet, at forældrene er ressourcestærke.

Her havde en familiefar, Mohamed Ali Abubakar, også ytret over for Flygtningenævnet, at han var bange for, at hans to døtre ville blive udsat for omskæring i Somalia.

Men i den sag afgjorde nævnet modsat, at han godt kan udsendes til Somalia. Nævnet »bemærkede«, at forældrene »må anses for for at være ressourcestærke personer«, som det er formuleret i afgørelsen.

Ifølge Eva Singer var den afgørelse »forkert«, netop fordi argumentet om, at forældrene er ressourcestærke, ifølge hende er ubrugeligt.

Jonas Keiding Lindholm mener, at der er »grund til at overveje at genbehandle« den sag.

Det har ikke torsdag været muligt at få en kommentar fra Flygtningenævnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden