Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Skjoldjensen Anders Rye
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal cigaretskodderne væk fra gaderne i København

Københavns Kommune starter ny kampagne for at komme cigaretskodder i gaderne til livs.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skal gøres noget ved de mange cigaretskodder, der flyder på fortove, veje og grønne arealer i København.

Vi ved, at skod avler skod og andet skrald

Sådan lyder det fra teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) forud for, at Københavns Kommune i dag lancerer en kampagne, der skal støvsuge byens brosten, asfalt og grønne områder for cigaretskodder.

Når københavnerne har taget det sidste sug af en cigaret, ender den nemlig alt for ofte alle mulige andre steder end i en skraldespand. Så ofte, at skodderne ifølge Københavns Kommune udgør 86 procent af den samlede mængde affald, der bliver smidt på gaden.

En del af grunden til det er, påpeger kommunen, at mange tror, at det er brandfarligt at smide skodder i gadeskraldespandene, selv om det ikke er tilfældet.

Men hvordan får man så københavnerne til ikke at tvære cigaretskodderne ud under fodsålen?

En såkaldt 'Godtvejrspatrulje' skal blandt andet dele affaldsposer og lommeaskebægre ud på gader og i parker, og en gruppe på 25 unge fra den socialøkonomiske virksomhed Fritidsakademiet vil én dag samle skodder op på hårdt ramte ruter i byen. Og så de vil dele lommeaskebægre ud.

»Vi ved, at skod avler skod og andet skrald. Det er særligt en udfordring omkring byens trafikknudepunkter, og derfor sætter vi ind på en lang række fronter for at minde københavnerne om, at skod også er skrald, der hører hjemme i skraldespanden«, siger teknik- og mlijøborgmester Morten Kabell i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

»Derudover deler vi lommeaskebægre ud og stiller strandaskebægre til rådighed på stranden, så der ikke længere findes en god undskyldning for at smide skoddet på jorden«.

Der vil blive opstillet askebægre på Amager Strand og Svanemølle Strand, og en række caféer, restauranter og butikker på Islands Brygge, Sønder Boulevard, Elmegade, Guldbergsgade og Sankt Hans Torv vil få udleveret lommeaskebægre, som folk kan tage gratis med sig videre.

Foto: Skjoldjensen Anders Rye

Og så vil der på 40 af byens skraldespande blive placeret et overdimensioneret cigaretskod.

Der har tidligere været kampagner i København, der skulle reducere mængden af affald, der smides på gaden - herunder også skodder - men tallene viser altså stadig, at cigaretskodderne udgør tæt på 90 procent af det henkastede affald.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden