Mangel på koordination betyder, at der ikke er styr på, om de penge der bruges på at hjælpe landets krigsveteraner bruges på de ting, som de rent faktisk efterspørger.
Foto: Jesper Mortensen

Mangel på koordination betyder, at der ikke er styr på, om de penge der bruges på at hjælpe landets krigsveteraner bruges på de ting, som de rent faktisk efterspørger.

Danmark

Politikere og veteraner: Ingen har styr på, om millioner til veteraner går til de rette

Fra flere sider efterlyses der et større fokus på, at veteranindsatsen sker de steder, hvor den gør størst gavn. Vi bør lære af udlandet, siger tidligere soldat, der har været på studietur i USA.

Danmark

Der er omkring 60.000 personer i Danmark, der har været udsendt med Forsvaret og derfor defineres som krigsveteraner.

En udbredt vilje til at hjælpe gør, at der over hele landet findes et hav af forskellige aktører og organisationer, der hvert år søger penge igennem en offentlige pulje på 10 millioner kroner.

Men både politikere og veteranerne selv siger til Politiken, at det er svært at finde ud af, hvad der egentlig er behov for. De stiller spørgsmålstegn ved, om pengene bruges rigtigt.

Den største forskel på os og dem er, at amerikanske veteraner er langt bedre til at samarbejde internt og koordinere indsatsen

En lignende melding kommer fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, og spørger man Lai Sørensen, der er tidligere soldat med to udsendelser til Afghanistan bag sig, er det ikke skudt helt ved siden af.

I dag er han kaospilot, arbejder med veteranpolitik og har for nyligt været på studietur til Houston i den amerikanske delstat Texas.

»Den største forskel på Houston og Danmark er, at veteranmiljøet i Houston er langt bedre til at samarbejde internt og koordinere indsatsen«, siger han.

Spørg veteranerne, hvad de savner

I Houston har de samlet alle aktører under paraplyorganisationen Combined Arms. På organisationens hjemmeside udfylder veteranen et spørgeskema, som sender ham videre til de organisationer, der matcher hans behov.

Samtidig starter et ur, som først stopper, når veteranen får hjælp, hvilket medfører effektivitet.

Den indsamlede data fra de mange veteraner hjælper med at skabe overblik over, hvad de rent faktisk efterspørger. Fokus lægges så der, hvor det gavner mest.

Lai Sørensen har ligeledes forsøgt at undersøge udbud og efterspørgsel i den danske veteranindsats ved først at kortlægge samtlige aktører inden for veteranmiljøet på landsplan og dernæst spørge veteranerne, hvad de rent faktisk har brug for.

Det, du lærer som konstabel, kan du ikke bruge til en skid ude i det virkelige liv

Sidstnævnte skete via et spørgeskema på nettet, som 820 veteraner og pårørende besvarede. Det er ikke definitivt, men han mener stadig, det tegner et tydeligt billede. Nemlig at der ikke er sammenhæng imellem det, veteranerne efterspørger, og de tilbud, der er til rådighed for dem.

»De fleste aktører tilbyder fællesskab og sociale arrangementer. Men det er faktisk ikke det, som er mest efterspurgt. Det er hjælp til mentale- og adfærdsproblemer. Fællesskab ligger nede på tredjepladsen«, siger han.

Det til trods er der kun fem tilbud om hjælp til mentale- og adfærdsproblemer på landsplan.

Der er brug for mere samarbejde

Noget af det, der også efterspørges, er hjælp til karriere og jobmuligheder. Det kunne veteranen Jimmy Solgaard godt have brugt, da han forlod Forsvaret i 2012.

»Det, du lærer som konstabel, kan du ikke bruge til en skid ude i det virkelige liv«, siger ekssoldaten, der pludselig skulle finde fodfæste i den civile jobverden.

Inspireret af Combined Arms foreslår Lai Sørensen, at der herhjemme skabes et bredere samarbejde mellem organisationerne. Det skal sikre, at midlerne kommer derhen, hvor det vil være til størst gavn for flest mulige.

Der findes ikke en ’one size fits all’. Tværtimod ser jeg det som en styrke, at der er en mangfoldighed af frivillige foreninger og fællesskaber, som på forskellig vis støtter veteraner og deres pårørende

Problemerne genkender man hos landets største veteranorganisation, Danmarks Veteraner, der har omkring 3.000 medlemmer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er mange, der søger midler, men ingen holder styr på, hvad det egentlig er, veteraner i Danmark har brug for«, siger landsformand Niels Hartvig, hvis organisation i 2015 og 2016 blandt andet modtog 600.000 kroner fra veteranpuljen til »digitalisering af missionsbøger«.

»Veteranerne efterlades på perronen«

Balkan-veteranen Claus Stenberg er formand for paraplyorganisation Veteranalliancen. Han mener, at fokus bør være veteraner med svære psykiske diagnoser.

Her mangler konkrete tilbud og koordinering mellem de eksisterende.

»Veteranerne efterlades derfor på perronen og ender i hjemløshed og misbrug«, siger han.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at stille op til interview, men siger i et skriftligt svar, at han ikke genkender billedet af en fragmenteret veteranindsats med for lidt koordinering imellem aktørerne.

»Der findes ikke en ’one size fits all’. Tværtimod ser jeg det som en styrke, at der er en mangfoldighed af frivillige foreninger og fællesskaber, som på forskellig vis støtter veteraner og deres pårørende«, skriver forsvarsministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden