Foto: Stine Bidstrup
Danmark

Dansk Folkeparti: »Det går ikke, at en veteran skal tænke, at jeg skulle have ventet et år med at blive såret«

Dansk Folkepartis veteranordfører, Jeppe Jakobsen, mener, at der finder en urimelig forskelsbehandling sted af danske soldater, der var udsendt før 1996.

Danmark

En urimelig forskelsbehandling.

Det er reaktionen fra Dansk Folkeparti på, at veteraner der blev såret i international tjeneste før 14. august 1996 ikke har ret til samme økonomiske ydelser, som kollegaer der var udsendt efter denne dato.

Ifølge partiets veteranordfører, Jeppe Jakobsen, er tiden moden til, at der bliver gjort op med den hidtidige praksis.

»Det her er noget, som vi skal finde penge til. Det går jo ikke at en veteran, der blev såret i 1995, kan kigge på sine kammerater, der var af sted senere og tænke, at det var ærgerligt, at jeg ikke lige ventede et år med at komme til skade«, siger han.

Der er tale om de såkaldte aktstykker 425 og 426. Ifølge dem har veteraner ret til en livslang pensionsydelse, samt økonomisk godtgørelse for tort og svie, hvis de er blevet såret i international tjeneste.

Eller hvis de efterfølgende bliver diagnosticeret med posttraumatisk stress (ptsd). Dog kun hvis skaden er sket efter 14. august 1996.

Har tidligere ændret lov med tilbagevirkende kraft

Hvorfor bliver veteraner forskelsbehandlet på denne her måde?

»Jeg har faktisk stillet forsvarsministeren samme spørgsmål i forsvarsudvalget. Han siger, at det er fordi, ordningen i sin tid ikke blev lavet med tilbagevirkende kraft. Det synes jeg dog er lidt en dårlig undskyldning«, siger Jeppe Jakobsen, der er veteranordfører for Dansk Folkeparti.

Han henviser til den såkaldte seks-månedersregel som et eksempel på, at politikerne før at ændret lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Under denne regel skulle en læge tidligere have identificeret symptomer på ptsd hos en veteran inden for seks måneder af hjemkomsten, hvis han skulle have behandlet det som en arbejdsskade.

Efter kritik fra veteraner og fagfolk besluttede et flertal i Folketinget i marts 2014 at afskaffe reglen med tilbagevirkende kraft.

»Da man lavede seks-månedersreglen om, så åbnede man jo også op for, at folk fra før det kunne få prøvet deres sag af. Og tilfældet med de her aktstykker sker der jo en urimelig forskelsbehandling«.

Hos Socialdemokratiet siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen, at en eventuel ændring, så aktstykkerne inkluderer alle veteraner, i så fald skal ske i rammen af et forsvarsforlig.

Samme melding kommer fra Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen, der hverken vil afvise eller love ændringer. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke ønsket at udtale sig.

En potentiel efterregning på 850 mio kroner

Ifølge beregninger fra Forsvarets Personalestyrelse kan en inklusion af alle veteraner i aktstykke 425, der er den livslange pensionsydelse, koste forsvaret op imod 850 millioner kroner. Styrelsen siger dog, at beregningen er behæftet en vis usikkerhed.

Veteranorganisationerne har et ønske om, at det en gang for alle bliver undersøgt, hvad det ville koste at inkludere alle veteraner i aktstykkerne 425 og 426 med tilbagevirkende kraft. Er det noget, I hos Dansk Folkeparti kan bakke op om?

»Ja, det kan vi. Der behov for en generel kulegravning af veteranområdet. Der bliver brugt forholdsvis mange penge på det, fordi politikerne gerne har villet hjælpe. Spørgsmålet er bare, om pengene bliver brugt rigtigt«, siger Jeppe Jakobsen.

En stor del af veteranindsatsen hører i øjeblikket under forsvarsministeret, hvilket vil sige, at pengene dertil skal findes i forsvarsbudgettet. Det har de seneste år været underlagt massive besparelser.

Flere veteranorganisationer har foreslået, at veteranområdet får en særskilt plads på finansloven.

Aktstykkerne er jo en potentiel efterregning, som kan koste forsvaret en masse penge. Bør veteranområdet være hægtet op på finansloven i stedet for forsvarsbudgettet?

»Ja, det synes jeg, for det er en vanvittig konstruktion. Der er ikke andre statsansatte, der er hægtet op på deres departement på den her måde. Forsvaret skal ikke sættes i en position, hvor de skal vælge imellem at bruge penge på enten at løse deres opgave i dag eller på at hjælpe veteraner«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden