Sanjay Shah er ikke længere alene som hovedmistænkt i milliardsvindlen med udbytteskat. To amerikanske mænd er nu sigtet sammen med ham.
Foto: Greg Allen

Sanjay Shah er ikke længere alene som hovedmistænkt i milliardsvindlen med udbytteskat. To amerikanske mænd er nu sigtet sammen med ham.

Danmark

Gigantisk organisation bag udbyttesvindel for 12,4 milliarder kroner: To amerikanere bag 212 fiktive pensionsfonde er sigtet

Omfattende ransagninger i en tysk bank tyder på, at danske skatteydere blev ofre for gigantisk svindelorganisation, som blandt andet omfattede 212 fiktive amerikanske pensionsfonde.

Danmark

Den 46-årige brite Sanjay Shah, der gemmer sig i Dubai, er ikke længere alene om at være hovedmistænkt i sagen om svindel med udbytteskat, som lænsede den danske statskasse for 12,4 milliarder kroner, før den blev afsløret i august 2015.

Bagmandspolitiet sigter nu også to mænd på henholdsvis 47 og 49 år med bopæl i henholdsvis New Jersey og Minnesota i USA for at være hovedmænd i det gigantiske svindelnummer sammen med Sanjay Shah.

»Bedrageri af særlig grov beskaffenhed«

De er alle tre sigtet for bedrageri »af særlig grov beskaffenhed«. Det viser oplysninger fra bagmandspolitiet i Danmark til anklagemyndigheden i den tyske by Koblenz.

Oplysningerne skulle bruges til at få en tysk domstols godkendelse til at ransage blandt andet den tyske North Channel Bank i Mainz, samt fem selskaber som står bag den lille tyske bank.

Svindel i gigantiske kulisser

Politiken har fået adgang til oplysningerne bag ransagningerne, som fandt sted den 20. juni.

Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, bekræfter overfor Politiken, at ransagningerne har fundet sted.

»Jeg kan bekræfte, at de tyske myndigheder for et par uger siden på anmodning fra Danmark har gennemført en aktion mod den pågældende bank. Det vil indgå i den videre efterforskning«, siger han og afviser at forholde sig til de nye oplysninger om persongalleriet bag pensionsfondene.

»Hele vejen gennem denne her sag har jeg haft en linje, hvor jeg ikke kommenterer på personspørgsmål«, siger han.

212 pensionsfonde findes måske ikke

Det fremgår af oplysningerne, at Sanjay Shah og de to medsigtede amerikanere er mistænkt for at have opbygget gigantiske kulisser for at gennemføre det årelange milliarddræn af den danske statskasse.

Svindelnummeret omfattede, ifølge bagmandspolitiets oplysninger til kollegerne i Tyskland, blandt andet 212 amerikanske pensionsfonde, som tilsyneladende ikke eksisterede.

Ved at hævde, at de ikke-eksisterende pensionsfonde ejede aktier i danske selskaber for mange milliarder og dermed modtog aktieudbytter, som blev fratrukket kildeskat i Danmark før udbetaling, påstod svindlerne, at pensionsfondene havde ret til at få udbytteskatten retur efter de aftaler om at undgå dobbeltbeskatning, som er indgået mellem USA og Danmark.

Den del af svindlen omfatter ifølge bagmandspolitiet oplysninger til den tyske anklagemyndighed hele 10,9 milliarder kroner, eller 88 procent af det samlede svindelbeløb på 12,4 milliarder kroner.

Alle forbundet til to mistænkte amerikanere

Samtlige 212 pensionsfonde er forbundet til mindst en af de to amerikanske mænd, som nu er mistænkt som hovedmænd i sagen.

27 af de formodet fiktive amerikanske pensionsfonde havde konto og - ifølge bagmandspolitiet - fiktive aktiedepoter i den tyske North Channel Bank.

Disse 27 fonde har alene hentet så mange penge ud af den danske statskasse i refusion af udbytteskat, at de - hvis det skulle være rigtigt - skulle eje aktier i danske selskaber for 185 milliarder kroner.

Det tyske finanstilsyn, Bafin, har været med til at afsløre de formodede svindelnumre i North Channel Bank. Revisionsfirmaet KPMG undersøgte på vegne af Bafin bankens medvirken til aktiehandler. KPMG konkluderede, at enorme aktiehandler, som blev foretaget gennem banken, ikke gav forretningsmæssig mening.

North Channel Bank bekræfter gennem et kommunikationsbureau, at bankens lokaler blev ransaget af politiet den 20. juni, og at banken »aktivt bistod« med ransagningen.

Politiken forsøger at få en kommentar fra Sanjay Shah gennem hans talsmand, Jack Irvine.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce