Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Demonstranter protesterede tilbage i februar mod tvangshjemsendelse af flere personer til Afghanistan.
Foto: Finn Frandsen

Demonstranter protesterede tilbage i februar mod tvangshjemsendelse af flere personer til Afghanistan.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin Henriksen: Giv fængselsstraf til dem, der forhindrer tvangsudvisning

Ifølge Dansk Folkeparti skal det være strafbart at hindre udsendelse af afviste asylsøgere. Udlændinge, som deltager, skal have indrejseforbud.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis det står til Dansk Folkeparti, skal man fremover kunne idømmes fængselsstraf i op til fire år, hvis man forhindrer myndighederne i at gennemføre en tvangsudvisning af en afvist asylansøger.

DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen, har bedt justitsministeren svare på, om det ifølge dansk lov kan være strafbart at forhindre udsendelse af afviste asylansøgere.

»Så vil vi fra DF's side se på en strafskærpelse, således at det klart fremgår af loven, at det kan straffes med bøde og op til fire års fængsel aktivt at forhindre en udsendelse«, siger han.

Tvangsudsendelse stoppet

Udspillet kommer, efter at en tvangsudvisning søndag af den 20-årige Rohulla Arabzadeh til Afghanistan blev opgivet, da en medrejsende flypassager efter alt at dømme protesterede over for flyets kaptajn.

Flyet, der var fra Turkish Airlines, skulle afgå til Istanbul.

I afgangshallen havde demonstrerende venner til den 20-årige opfordret de øvrige passagerer til at hindre udvisningen ved at nægte at sætte sig i flysæderne og tage sikkerhedssele på.

Den opskrift på hindringer vil have DF have stoppet.

»Det kan eksempelvis være, hvis man rejser sig op i et fly, eller hvis man uddeler brochurer der opfordrer til at forhindre udsendelse eller på anden vis opfordre medpassagerer til at forhindre udsendelse af en afvist asylansøger. Hvis man nægter at sætte sig ned, indtil den afviste asylansøger er kommet af flyvemaskinen, skal det klart fremgå af straffeloven, at det er forbudt, og at det kan man komme i fængsel for«, siger Martin Henriksen.

Delte løbesedler ud

Den planlagte tvangsudsendelse søndag blev fulgt tæt af en kreds af personer, som kalder sig Rohullas venner.

Hvis man har gjort det til en livsstil, så mener jeg, at det er fair, at vi markere, at det gider vi ikke

De delte løbesedler ud ved flyets indtjekningsskranke, som på engelsk og tyrkisk opfordrede passagererne til at hjælpe den 20-årige ved at »rejse dig op og nægte at sætte dig ned og spænde dit sikkerhedsbælte, til han bliver taget af flyet«.

De opfordrede også medpassagerer til at filme, hvis »politiet holder Rohulla i sædet«

Udlændinge skal have indrejseforbud

En rejsende, en professor tilknyttet et tyrkisk universitet, lovede at kontakte flyets kaptajn med besked om, at han ikke ønskede at rejse sammen med en deporteret person.

Det vil Dansk Folkeparti også forhindre

»I forhold til udenlandske statsborgere, der er på vej ud af landet, kunne Danmark passende udstede et indrejseforbud for den pågældende person«, mener Martin Henriksen.

Rohullas venner har stillet sig op i lufthavnen og uddelt løbesedler. Må man ikke sige, at det er en del af ytringsfriheden?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I mange tilfælde vil det være, men hvis man direkte opfordrer til, at flyet ikke skal kunne lette så længe den afviste asylansøger er om bord, så rækker det videre end ytringsfriheden. Så handler det om, at man forsøger at forhindre myndighederne i at udføre deres arbejde«.

Så handler det ikke om ytringsfrihed længere?

»Det er fint, at man engagerer sig og og bistår en udlænding ved at skrive til myndighederne eller et indlæg i debatten, men når afgørelsen er truffet, og den skal implementeres, så må man træde et par skridt tilbage og acceptere retsstaten og efterleve afgørelserne«.

Hvad nu, hvis man er nervøs for at flyve med en tvangsudvist?

»Det er en anden situation. Så skal man gøre opmærksom på det. Forslaget gælder situationer, hvor man aktivt forsøger at forhindre myndighederne i at udføre den afgørelse, som myndighederne er kommet frem til. Man skal ikke nægte at følge personalets instrukser i flyet«.

Er det ikke meget drastisk at straffe så hårdt?

»Jo, men hvis det er organiseret; hvis man gang på gang er med til at forhindre udsendelser, så skal det kunne give op til fire års fængsel. Hvis man har gjort det til en livsstil, så mener jeg, at det er fair, at vi markere, at det gider vi ikke. Myndighederne når frem til en afgørelse på baggrund af lovgivningen. Det må man respektere. Sådan bør det være i et demokratisk samfund«.

Er du ikke bare ude på at straffe politiske modstandere, som benytter sig af deres demokratiske ret til at demonstrere og protestere?

»Det mener jeg ikke. Loven vil jo også gælde for DF'ere. De må meget gerne være uenige og stille sig op på en øl-kasse et sted, og man må også holde en demonstration over hele kongeriget. Men når man tager ud i lufthavnen, så er det en aktiv handling og ikke blot en ytring. Jeg opfatter, at de aktivt har forsøgt at hindre den her udsendelse, og det lykkes så tilsyneladende. Det skal man simpelthen sige fra overfor. Jeg synes faktisk, at det er dem, der sætter sig ud over demokratiet, når de ikke acceptere de afgørelser, der bliver truffet«.

Der er en gruppe, som hedder Ingen Udvisning Uden Modstand, som aktivt arbejder på at forhindre visse udvisninger blandt andet via Facebook. Vil den gruppe være omfattet af lovforslaget?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, for så vil det gå på grupper og ikke på enkelt-individer. Men hvis enkelt individer kommer med opskrifter på, at sådan her skal du gøre for at forhindre en udsendelse, og den bliver sendt rundt og distribueret, så vil man være omfattet«.

Dansk Folkeparti går nu til Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og tager en drøftelse med ham.

»Så må vi se, om det er noget, vi kan blive enige med regeringen om«, siger Martin Henriksen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden