Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Venner af Rohulla Arabzadeh med fotos af den tvangsudsendte på plads i afgangshallen i lufthavnen i København. Privatfoto.

Venner af Rohulla Arabzadeh med fotos af den tvangsudsendte på plads i afgangshallen i lufthavnen i København. Privatfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rohullas venner: Næppe forbudt at tale med folk i lufthavnen, Martin Henriksen

Vi udvider blot folks horisont, når vi uddeler løbesedler om tvangsudvisning, siger arrangørerne af søndagens manifestation i lufthavnen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi har jo blot gået og talt med folk i lufthavnen, og det er jo ikke forbudt«.

Sådan lyder svaret til DF's Martin Henriksen fra to kvinder bag søndagens manifestation i Københavns Lufthavn mod en planlagt tvangsudsendelse af den 20-årige Rohulla Arabzadeh.

Står det til Dansk Folkeparti, skal man fremover kunne idømmes fængselsstraf i op til fire år, hvis man medvirker til at forhindre myndighederne i at gennemføre en tvangsudvisning af en afvist asylansøger.

»Det kan eksempelvis være, hvis man rejser sig op i et fly, eller hvis man uddeler brochurer, der opfordrer til at forhindre udsendelse eller på anden vis opfordrer medpassagerer til at forhindre udsendelse af en afvist asylansøger«, mener Martin Henriksen.

Det er til grin

Udsigten til at kunne idømmes fængselsstraf er helt til grin, mener Katrine Naumann, som er med i kredsen, der protesterede mod udvisningen af den 20-årige afviste asylansøger, og som kalder sig Rohullas venner.

»Det kommer Martin Henriksen næppe langt med. Vi er stadig nogle i Danmark, som tror på humanisme og menneskerettigheder. Vi har jo bare talt med folk«, siger Katrine Naumann.

Rohullas venner delte løbesedler ud ved indtjekningsskranken til det pågældende fly fra Turkish Airlines, som skulle til Istanbul.

Sedlerne opfordrede på engelsk og tyrkisk passagererne til at hjælpe den 20-årige ved at »rejse dig op og nægte at sætte dig ned og spænde dit sikkerhedsbælte, til han bliver taget af flyet«.

De opfordrede også medpassagerer til at filme, hvis »politiet holder Rohulla i sædet«.

En rejsende, en professor tilknyttet et tyrkisk universitet, lovede at kontakte flyets kaptajn med besked om, at han ikke ønskede at rejse sammen med en deporteret person. Det lykkes efter alt at dømme, for de danske myndigheder måtte opgive at få den 20-årige med flyet.

Vi vil blot gøre dem klar over, hvorfor der sidder en person med betjente omkring sig i det samme fly

Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med den pågældende passager.

Rohulla Arabzadeh blev efterfølgende kørt til fængslet Vridsløselille.

Det var en stille manifestation

Vennerne til den 20-årige understreger, at der ikke var tale om en højtråbende demonstration.

»Vi havde en stille manifestation med bannere, hvor der stod 'på gensyn' og 'vi elsker dig'«, siger Katrine Naumann.

Myndighederne har gennemgået sagen og afgjort, at han skal udvises, skal I ikke respektere det og undlade at forhindre det?

»Ikke når man mener, at det er en forkert afgørelse. Vi troede ikke på, at det ville lykkes, men vi håbede rigtig meget, at han kunne blive her. Vi mener, at det er farligt for ham at være i Afghanistan, og der er nye oplysninger i hans sag«, siger hun.

Lægger ikke pres

Ifølge Birgitte Pock, der er repræsentant for Rohulla Arabzadeh, var løbesedlerne ment som en orientering om den tvangsudvistes sag.

»Så må passagererne selv om, hvad de vil gøre. Vi vil blot gøre dem klar over, hvorfor der sidder en person med betjente omkring sig i det samme fly«, siger hun.

Lægger I dermed et pres på de øvrige passagerer?

»Nej, jeg tænker bare, at vi udvider deres horisont. Og så synes vi, at Rohulla skal have mulighed for at få genoptaget sin sag. Jeg vil pointere, at vi også kom for at sige farvel og på gensyn. Vi har prøvet at hjælpe ham hele vejen«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ekspert: nye regler overflødige

Lektor Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, ekspert i international ret på Syddansk Universitet, mener umiddelbart, at det er overflødigt med nye straffebestemmelser på området.

»I lufthavnen kan politiet holde ro med ordensbekendtgørelsen, og om bord på flyet kan kaptajnen sætte passagerer af. Når først et par passagerer er røget af flyet og måske endda er gået hjem med et erstatningskrav fra flyselskabet, så vil jeg umiddelbart tro, at det er rigeligt til, at vi kan sikre, at udsendelserne sker stille og roligt«, siger han.

Demonstrationer ikke tilladt

Lufthavnen er et privat område med offentlig adgang. I samarbejde med Københavns Politi og DSB er der udarbejdet et ordensreglement for færdsel og ophold i terminalerne og omkring perronerne og stationen.

Ifølge oplysninger fra presseafdelingen i Københavns Lufthavn er demonstrationer ikke tilladt, ligesom det ikke er tilladt at omdele tryksager, opsætte plakater, foretage indsamlinger med videre.

Overtrædelser kan betyde bortvisning fra lufthavnens område og anmeldelse til politiet.

Københavns Lufthavn kontaktede politiet under manifestationen i søndags, som fandt sted samtidig med en demonstration arrangeret af gruppen Ingen Udvisning Uden Modstand.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er bortrejst og har ikke mulighed for at kommentere DF's forslag om en strafskærpelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden