Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Peter Hove Olesen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem råd fra it-eksperter: Sådan sikrer du, at ingen kigger med på dit overvågningskamera

Tusindvis af private overvågningskameraer vises direkte på en hjemmeside. 160 af dem sender fra Danmark. Her er fem råd til, hvordan de sikrer, at dit kamera ikke åbnes op.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1: Når du skal finde et kamera, så gå efter noget, der minder om mærkevarer.

På den måde har du en lidt bedre garanti for, at du også i fremtiden kan ringe til en hotline, hvis du kommer i tvivl om noget med sikkerheden. Derudover er du også bedre sikret, ved at der bliver ved med at komme nye sikkerhedsopdateringer fra producenten.

2: Læs manualen, og tag dig tid til at sætte kameraet op.

Kameraerne er oftest designet sådan, at der er en masse funktioner, der som standard er slået til, og som er nemme at bruge. Måske er der nogle, som du ikke har brug for? Dem skal du deaktivere. I manualen til kameraet fremgår det typisk også, hvad producenten anbefaler, at du gør, for at kameraet er så sikkert som muligt. Følg de anbefalinger.

Derudover skal du også nøje overveje, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at anbringe kameraet. Hvad er det, du præcis vil overvåge? Vær opmærksom på, at tyve potentielt kan tvinge sig adgang og kigge med.

Tænk også over, at skulle du være så uheldig, at dit kamera bliver åbnet af andre, så er det måske meget godt, at det ikke er rettet mod steder, hvor du eller din familie opholder jer.

3: Hvis der følger et standard-password med kameraet, så skift det.

Det her er faktisk det vigtigste.

Rigtig mange tror, at standard-passwords som 'admin1234’, eller ’0000’ er fine nok, men mange af de kameraer, som bliver misbrugt, er netop sat op af personer, som er fortsat med at bruge det password, der fulgte med, da de købte overvågningskameraet.

Når du skal finde på et nyt kodeord, så drop de gængse kombinationer som eksempelvis ’sommer2017’, din fødselsdato, dit efternavn eller talrækken ’12345’.

Find gerne på et langt og lidt kringlet password. Brug store og små bogstaver, måske også tal og tegn, og genbrug ikke et password, som du allerede bruger til noget andet.

Hvis der i kameraets indstillinger er oprettet flere brugere, så sørg for, at alle har et kodeord. Også de eventuelle brugerprofiler, som hedder noget i stil med ’administrator’.

Lav en gang imellem et nyt password. På den måde sikrer du dig, at hvis der nu er en person derude et sted, der sidder og følger med, så bliver vedkommende igen hægtet af.

4: Hvis du har lidt forstand på det med teknikken og har mod på, at det nu bliver lidt kringlet, så prøv at kigge på routeren, som dit overvågningskamera er koblet op på.

I routerens indstillinger kan der være en funktion, der hedder NAT-PMP. Er funktionen slået til, kan det medføre, at dit kamera og router samarbejder om at gøre kameraet offentligt tilgængeligt via din internetforbindelse.

Det får du lukket ned for, hvis du slår NAT-PMP-funktionen fra.

5: Hold softwaren i dit kamera opdateret.

Tjek – gerne med jævne mellemrum – om der er kommet en ny opdatering, som du kan downloade.

Hvis der er, så installer den.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden