Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Jan E. Jørgensen mener at »man sagtens kan sige noget pænt om provinsen uden at sige noget grimt om København«.
Foto: DR

Jan E. Jørgensen mener at »man sagtens kan sige noget pænt om provinsen uden at sige noget grimt om København«.

Danmark

Politiker: »Det er længe siden, Pia var hjemmehjælper«

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, kritiserer Pia Kjærsgaards brug af begrebet elite.

Danmark

Pia Kjærsgaard og Dansk Folkepartis top er en del af den politiske elite og har ikke større ret til at udtale sig på vegne af ’folket’ end andre politikere, siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen:

»Det er jo ikke mig, der siger, at man ikke må være en del af den politiske elite og samtidig siger, at man taler på folkets vegne. Men kigger du objektivt på det, så er der da en række af deres toppolitikere, som har beskæftiget sig med politik stort set hele deres liv. Det er længe siden, Pia – som jeg i øvrigt har stor respekt for – var hjemmehjælper. Så hun har ikke per definition større ret til at udtale sig på vegne af folket, end alle vi andre har«.

Vi er jo alle sammen elite på hver vores felt

Jan E. Jørgensen beklager, at ’elite’ så ofte bruges som skældsord i moderne politik.

»Det er jo en international bevægelse. Du så det med valget af Donald Trump som jo også slog sig op på at være antielite, hvilket jo kan virke fuldstændigt absurd, når man ser på, hvordan manden bor. Det er, som om,der er nogle synspunkter, som er folket, og så er der andre synspunkter, som ikke er folket. Så er det sådan set ligegyldigt, hvor stor en procentdel af befolkningen, der bakker op om et eller andet«, siger han.

Pia Kjærsgaard mener, at der er en elite i København, som er arrogant over for provinsen. Jan E. Jørgensen, der også er rådmand på Frederiksberg, oplever omvendt en anti-københavnsk strømning.

»I hvert fald i min egen folketingsgruppe er det da folk på Østerbro, hvor jeg er vokset op, og Frederiksberg, hvor jeg har boet det meste af mit liv, som er den forfulgte minoritet. Det er altså ikke, fordi der mangler synspunkter på, hvad man mener i provinsen«, siger han.

»Hvis nogen er i gang med det, jeg kalder københavner-bashing, plejer jeg gerne at sige, at man sagtens kan sige noget pænt om provinsen uden at sige noget grimt om København. Og man kan godt være fra provinsen og samtidig være stolt af sin hovedstad. Så sidder de fleste og nikker. Men jeg har selv masser af familie i Jylland, og det er altså noget, de meget let forfalder til«, siger han.

Jan E. Jørgensen peger på fremvæksten af en ensartet politisk klasse med mange scient.pol.er og ensartede politisk korrekte meninger som en del af forklaringen på elitekritikken.

»Det er jo ikke, fordi jeg ikke mener, at der er noget rigtigt i selve debatten. Jeg synes bare, den er blevet kørt ud i det vanvittige. Og så synes jeg også, at selve brugen af ordet elite er ret mærkværdigt. Vi er jo alle sammen elite på hver vores felt. Hvorfor forestille sig, at det at vide noget er dårligt? Jeg synes sådan set som politiker, at det er godt, at man har lidt forstand på det, man laver«, siger Jan E. Jørgensen.

Et misforstået elitebegreb

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at Pia Kjærsgaard er med til at fjerne fokus fra, hvad hun ser som den økonomiske elite:

»Jeg synes, der er et misforstået elitebegreb. Speltmødre og curlingforældre og københavnere og journalister. Vi er ligesom hyldet ind i et elitebegreb. Jeg kan sådan set godt forstå, hvorfor man har lyst til det. Hvis man bor i Esbjerg eller i en lille by i Sønderjylland, at man kan synes, at der er en gruppe mennesker, der opfører sig som meningsdiktatorer, eller som er arrogante. Og der er mange arrogante mennesker både i Politikens spalter og på DR’s nyhedsflade. Bevares. Gør det dem til en elite? Ikke i min optik. De har ikke en særlig privilegeret adgang til beslutninger i vores land«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce