En startpakke med en grøn kurv til køkkenskabet, poser og en guide bliver leveret til alle københavnere de kommende måneder.
Foto: Cicilie S. Andersen

En startpakke med en grøn kurv til køkkenskabet, poser og en guide bliver leveret til alle københavnere de kommende måneder.

Danmark

Nu får alle københavnere en hilsen på dørmåtten, der skal få dem til at sortere affald

I løbet af de næste måneder vil omkring 300.000 husstande få leveret en kurv til det grønne affald.

Danmark

Fra denne uge skal de første københavnere sortere deres køkkenaffald fra, inden de dumper deres skraldeposer i en container.

I stedet for at sende det grønne affald på forbrændingen, vil det fremover blive indsamlet separat og omsat til biogas, der kan bruges til at lave varme, elektricitet og brændstof, og gødning til landjorden.

I september 2016 besluttede et politisk flertal i Teknik- og Miljøudvalget, at alle københavnere skal sortere affald, og i denne uge er kommunen begyndt at rulle planen ud.

De første beboere i lejligheder har således fået en grøn køkkenkurv og dertilhørende biologisk nedbrydelige poser, de kan smide madrester, kaffegrums og æggeskaller i, leveret på deres dørmåtte.

I gårdene bliver der opstillet brune beholdere til affaldet, som kommunen forventer at indkassere en hel del af. Ifølge Københavns Kommune producerer en gennemsnitlig københavnsk husstand 3,5 kilo organisk affald om ugen. Det blev i 2016 til 57.000 ton bioaffald i alt.

Alle skal med inden årets udgang

Fra august og tre måneder frem vil affaldssorteringen indtage bydel for bydel med start på Amager. Herefter går turen til Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Brønshøj, Vanløse, Valby, Bispebjerg og til slut indre by i uge 41.

På det tidspunkt skulle alle kommunens i alt 280.000 lejligheder gerne være godt i gang. Undervejs får alle besked om initiativet i deres e-boks.

Allerede i 2014 fik de i alt 20.000 villaer og rækkehuse tilbudt en frivillig beholder til bioaffald, så omkring hver tredje husejer er allerede i gang med sorteringen. Resten får leveret deres startpakker i november og december, med mindre de selv beder om at blive undtaget.

Københavns Kommune har et mål om, at 45 procent af husholdningsaffaldet skal sorteres fra og genanvendes i 2018.

Derfor skiftede politikerne sidste år taktik i forsøget på at opnå målet. Oprindeligt var planen en teknologisk løsning, der uden borgernes hjælp kunne sortere mad fra metal, men nu håber politikerne på beboernes gode vilje.

»Som enkeltperson kan det nogle gange være svært at se, hvad man kan gøre for at rykke på den store klimadagsorden, men her er der en helt konkret indsats, som kommer til at gøre en stor forskel«, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce