Her ses den danske flådes inspektionsfartøj 'Knud Rasmussen' i en fjord ved en lille landbrugsbygd en halv times sejlads fra Julianehåb (Qaqortoq). (arkivfoto)
Foto: Joachim Adrian

Her ses den danske flådes inspektionsfartøj 'Knud Rasmussen' i en fjord ved en lille landbrugsbygd en halv times sejlads fra Julianehåb (Qaqortoq). (arkivfoto)

Danmark

Overblik: Forstå sagen om de grønlandske søkort

Arbejdet med søkort, der skal forhindre skibsforlis i de grønlandske farvande, er stødt på grund

Danmark

En central aftale mellem Danmark og Grønlands Selvstyre om produktion af livsvigtige søkort kan ikke overholdes.

Det vækker harme på Christiansborg, hvor flere partier kræver en redegørelse fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). I sin tid var det ellers Lilleholts partifælle, Troels Lund Poulsen, der som Miljøminister indgik aftalen med Grønlands Selvstyre om at udarbejde 73 vigtige søkort, der skulle forebygge skibsforlis i de grønlandske farvande.

Og i både 2012 og 2014, mens Venstre sad i oppositionen, indkaldte Troels Lund Poulsen miljøministre til samråd, fordi han mente, at arbejdet med søkortene ikke skred hurtigt nok frem. Nu er søkortene forlist.

Sagen startede i 2009. Få det fulde overblik her.

  • Oktober 2009

På baggrund af en stor stigning i antallet af turistbåde og krydstogtskibe i grønlandske farvande indgår miljøminister Troels Lund Poulsen (V) en samarbejdsaftale med Grønlands selvstyre om at producere nye og digitale søkort, der skal kortlægge det 5-600.000 km store havområde ved Grønlands vestkyst og sydlige spids.

Miljøminister Troels Lund Poulsen siger, at de nye søkort, der vil kunne samarbejde med moderne navigationssystemer, vil medføre 'mindre risiko for ulykker, hvor konsekvensen kan være tab af menneskeliv og forurening af miljøet'. Det er Geodatastyrelsen og Forsvaret, der skal samarbejde om af producere de 73 nye digitale søkort inden udgangen af 2018.

  • Oktober 2012

Troels Lund Poulsen indkalder Miljøminister Ida Auken (SF) til samråd om de grønlandske søkort, fordi han mistænker sin afløser på miljøministerposten for ikke at leve op til den aftale, VK-regeringen indgik med det Grønlandske Selvstyre i 2009. Ida Auken afviser beskyldningerne og fastslår, at forventningen stadig er, at alle 73 søkort ligger færdige i 2018.

  • September/oktober 2013

En rapport fra Rigsrevisionen om Danmarks indsats i Arktis konstaterer, at »Geodatastyrelsens produktion af søkort skal øges væsentligt for at nå det fastsatte mål om 73 opdaterede og nye søkort i 2018«.

  • Marts 2014

Troels Lund Poulsen (V) indkalder den nye Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til endnu et samråd omkring søkortene. Miljøministeren konstaterer, at man har intensiveret produktionen af søkortene kraftigt siden 2009, og at det stadig er forventningen, at man har alle 73 søkort færdig inden udgangen af 2018.

  • Oktober 2015

Den nyvalgte Venstre-regering offentliggør beslutningen om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser ud af hovedstaden. Geodatastyrelsen, som står for udarbejdelsen af de grønlandske søkort, skal udflyttes til Aalborg 1. november 2016.

Beslutningen giver anledning til kritik fra Geodatastyrelsens medarbejdere, der varsler, at mange medarbejdere vil fratræde deres stillinger og ikke flytte med styrelsen til nordjylland.

  • Marts 2016

I et notat om konsekvenserne af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser fremgår det, at Geodatastyrelsen vurderer, at udflytningen til Aalborg vil medføre et stort tab af specialiseret arbejdskraft. Dette tab af arbejdskraft vil forsinke arbejdet med søkortene på ubestemt tid, mener Geodatastyrelsen.

Kun 32 af de 73 søkort ligger på dette tidspunkt færdige.

  • November 2016

Geodatastyrelsen flytter til Aalborg. Inden flytningen har to-tredjedele af styrelsens medarbejdere fratrådt deres stillinger eller er blevet afskediget - herunder 14 ud af de 15 medarbejdere, som arbejdede med de Grønlandske søkort. Styrelsen er hastigt i gang med at finde og optræne ny arbejdskraft til at erstatte den viden og ekspertise, der gik tabt under flytningen.

  • August 2017

Produktionen er gået i stå. Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) beklager forløbet.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce