0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

Henrik er ved at skrive Margrethe ind i den ældgamle historie om kongehusets ægteskabelige skandaler

Ved at nægte at lade sig begrave i Roskilde Domkirke sammen med dronningen rammer Prins Henrik den historisk bevidste Margrethe, hvor det gør allermest ondt: på eftermælet. Hun vil blive husket som dronningen, der ligger alene, en snedig udtænkt hævn for, at han aldrig har fået den status, han ønskede.

FOR ABONNENTER

Prins Henriks forskellige udsagn gennem årene har naturligt nok fremkaldt en del reaktioner. De fleste synes dog at være enige om, at han denne gang er faldet ud af rollen. Sympatien samler sig om dronningen, som i offentligheden fremstår som forurettet og skidt behandlet.

Det er ikke første gang, en prinsgemal er utilfreds med sin rolle. Dansk historie har ganske vist ingen fortilfælde, da vi ikke tidligere har haft en prinsgemal, men europæisk historie har en del. Mange ved, at Storbritanniens dronning Victoria i 1840 blev gift med prins Albert af Sachsen-Coburg-Gotha, der efter årelang diskussion fik titlen ’prince consort’, hvad han bestemt ikke var tilfreds med. Han ville som Henrik være ’kongegemal’, king consort, men Lord Melbourne, den engelske premierminister, gjorde det klart for Victoria, at det ikke ville blive accepteret af parlamentet.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement