Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mandsopdækning af gymnasieelevernes puttefest i Dyrehaven nord for København fredag aften.
Foto: Martin Lehmann

Mandsopdækning af gymnasieelevernes puttefest i Dyrehaven nord for København fredag aften.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meget lille puttefest i Dyrehaven: Massivt opbud af voksne passede på 2-300 gymnasieelever på skovtur

Mindst 20 betjente, 25 samaritter, 2 læger, 20 gadeplansmedarbejdere fra kommunerne og over 35 natteravne var på tæerne, da en mindre flok 1. g'ere i aftes drak sig fulde i Ulvedalene.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

7 heste med et hold uerfarne ryttere fra Fortunen kom fredag eftermiddag ridende gennem Ulvedalene i Dyrehaven, hvor 2-300 unge gymnasieelever knapt kan fylde en af puklerne på kælkebakken Kamelryggen i de sidste stråler fra solen.

Der er ingen musikanlæg, kun højlydt snak, mens der drikkes entusiastisk. Vodka, øl, shots og sommersby.

Normalt er puttefesten et tilløbsstykke med tusindvis af fulde 1. g'ere, putterne, der bliver malet med tusch af de ældre elever. Hjerter, briller, hagekors, knurhår og telefonnumre i blåt, rødt og sort.

1. g'erne fra Allerød Gymnasium var mødt talstærkt frem til puttefest i Dyrehaven, selv om festdatoen i sidste øjeblik blev rykket en uge til 18. august i stedet.
Foto: Martin Lehmann

1. g'erne fra Allerød Gymnasium var mødt talstærkt frem til puttefest i Dyrehaven, selv om festdatoen i sidste øjeblik blev rykket en uge til 18. august i stedet.

Sidste år gik det helt amok med 15 indlæggelser for alkoholforgiftning og over 100 i behandling. Men det her larmer altså ikke mere end det store spisefrikvarter på en kommuneskole.

Hestepigen med Lambrusco

Alligevel bliver en af hestene skræmt og slår sin rytter af. Tre af hendes venner stiger i panik af deres heste og slipper tøjlerne for at hjælpe veninden på jorden. Nu løber 4 heste rundt i panik. Og så viser den danske ungdom sig fra sin smukkeste side.

»Den brune her er førerhesten. Den holder jeg. Tag fat i de andre og kom herover. Og Ida, du passer på mine ting imens. Det er fucking min sport, jeg ved, hvad jeg gør«, siger Elena, en af gymnasieeleverne til fest i skoven, stadig svingende en halv flaske Lambrusco i den ene hånd. Hendes venner hjælper hende efter lidt fnis og protester.

Hvorefter en hær af gule natteravne og røde samaritter kommer myldrende med blå gummihandsker, førstehjælpstasker og spineboard til at spænde rytteren fast på, hvis der er brud på rygsøjle eller hals.

Elena fik styr på tropperne. Uden at spilde en dråbe.

Og for de mere end 100 voksne hjælpere fra velfærdsDanmark, der stod opmarcheret på grusvejen med stort limefarvet hospitalstelt, mandskabsvogn til politiet med brummende generator og pavillioner til natteravnene, blev det aftenens absolutte dramatiske højdepunkt.

Festen blev flyttet

»Vi kan da godt se, at det er et ret stort set-up for få unge. Men vi vil hellere komme lidt for mange end lidt for få. Vi er jo bare bekymrede forældre, der arbejder som frivillige. Sidste år var det et held, at ingen døde. Så vi kommer igen på næste fredag, hvor vi regner med, at de fleste kommer. Det er, hvad vi hører fra politiet«, siger Stig Høding fra Natteravnene.

Ikke alle klare puttefesten stående.
Foto: Martin Lehmann

Ikke alle klare puttefesten stående.

Der nu bliver overfaldet af fire fulde piger fra Allerød Gymnasium, der vil have en vandflaske hver, som de ved, at Natteravnene deler ud fra de rummelige lommer i de praktiske gule jakker, hvor der også er plads til kondomer og bolsjer.

Det store opbud af frivillige og professionelle voksne står klar, fordi ingen vil risikere, at det skal gå lige så galt som sidste år. Men for 10 dage siden blev Nordsjællands Politi bekendt med, at folkene bag festen havde flyttet den en uge til næste fredag, altså 18. august, da mange gymnasier i år starter senere.

Så nu må altså hele holdet af hjælpearbejdere stille op igen på næste fredag til endnu en omgang, som alle forventer bliver meget større. Dobbelt op og happy hour i skovkanten.

»Sådan er det jo med unge. Et facebookopslag kan ændre det hele. De er meget fleksible, og når alle de voksne nu står klar her til at mandsopdække dem, så finder de måske et nyt sted at feste. Og så skal vi ud og lede efter dem igen«, siger en gadeplansmedarbejder fra en af kommunerne i omegnen, der helst ikke vil have sit navn i avisen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Allerød kan styre sig

Samtidig har rektorerne i hovedstaden via deres forening Danske Gymnasier i den forløbne uge meldt ud, at de vil opfordre deres elever til at blive væk fra skovfesten, da de ikke synes, at »monsterdruk« skal være en naturlig del af et introforløb.

Men deres elever er ikke helt enige.

»Jeg ved godt, at vores rektor har sagt, at den her fest er en dårlig ide. Men jeg er her altså som tutor med alle mine søde putter«, forklarer Nadja Christensen fra 2. g på Allerød Gymnasium, der er klart den mest velrepræsenterede skole denne aften.

Anders Skou Hansen fra Natteravnene fjerner vodkaflasker af glas, så hverken unge eller kronvildt kommer til skade.
Foto: Martin Lehmann

Anders Skou Hansen fra Natteravnene fjerner vodkaflasker af glas, så hverken unge eller kronvildt kommer til skade.

»Men jeg synes, det her er meget hyggeligt, og det er en god måde at lære de andre klasser at kende på. Der var selvfølgelig noget ballade sidste år, men os fra AG (Allerød Gymnasium) kan styre vores sprut«, siger hun med stor selvsikkerhed.

»Og så passede det med, at vores gymnasium holder egen introfest på fredag«.

De fire putter, hun står sammen med, holder om hinanden og danner en hyggering, mens en natteravn kommer forbi og samler en vodkaflaske op i en stor plastiksæk.

Endnu en elev fra Allerød Gymnasium, Albert Kroghly, mener, at Politiken burde kigge forbi i næste uge, hvor der rigtig er gang i den.

Men skal du så ikke selv til fest på dit eget gymnasium?«

»Jo, men det bliver bare en forfest. Jeg skal helt sikkert herind bagefter«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nede på grusstien kører en blå stationcar fra politiet roligt af sted, mens en hale af støv stiger fra grusstien i den lune aften.

Flere betjente går til fods i skudsikre veste og sludrer med de unge. To samaritter har fat i en ung pige, som har kastet op, og som nu trænger til en kærlig hånd i gummihandske.

Humøret er højt - promillen lige så - når velfærdsstatens børn skal i skoven.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden