Foto: Jacob Ehrbahn

Danmark

Dommer afviste drabssigtets ønske om at udtale sig offentligt

Dommer afviste drabssigtets ønske om at udtale sig offentligt i retssal.

Danmark

En opfinder, der er sigtet for drab, ønsker at forklare sig for offentligheden. Men det må han ikke.

Heller ikke selv om han er sigtet for en af lovens strengeste forbrydelser: manddrab. Og heller ikke selv om sigtelsen hører til blandt de mest upræcise drabssigtelser, man kan forestille sig.

Anklager Louise Nielsen har lørdag i Københavns Byret læst sigtelsen op: På et tidspunkt torsdag aften efter klokken 19 skal opfinderen på ukendt måde og på et ukendt sted have dræbt den svenske kvinde Kim Isabell Frerika Wall.

Samtidig forlangte anklageren at få retsmødet holdt for lukkede døre. Og det sagde dommer Kari Sørensen ja til.

Sørensen mener, at et åbent retsmøde dels vil kunne være krænkende for pårørende til Kim Wall og dels vil kunne forstyrre politiets videre efterforskning.

Ubåd er hævet

Mens grundlovsforhøret er i gang, har myndighederne bjærget ubåden. Det fortæller Politikens journalist Kjeld Hybel.

Tårnet på den forliste hjemmebyggede ubåd dukkede op af vandet ved indsejlingen til Københavns Sydhavn klokken 15.50 lørdag.

Nu hænger den i kranen på siden af bjærgningsskibet Vina af Struer. Skibet kom frem til stedet klokken 10 i morges, og alle nysgerrige blev holdt 500 meter væk fra stedet af et marinefartøj og en hjemmeværnskutter.

»De første par timer gik med at stabilisere det store bjærgningsskib hen over stedet, hvor ubåden lå. Der blev fastgjort to trosser i hver ende, som fik skibet til at ligge stabilt. Derefter har der været dykkere nede og fastgøre wirer fra skibets kran til ubåden to steder foran og bagved ubådens tårn«, fortæller journalisten og tilføjer:

»Der gik lang tid med forarbejdet, så først næsten seks timer efter bjærgningsskibets ankomst dukkede tårnet op ad vandet helt tæt på siden af skibet - og nu hænger ubåden i kranen. Det er endnu ikke klart, om ubåden skal løftes yderligere eller transporteres til havn på siden af skibet. Eller om en nærtliggende slæbebåd bliver involveret i transporten af den forliste ubåd«.

Fem timer langt møde

Sigtelsen mod opfinderen blev kendt offentligt allerede lørdag formiddag, da retten blev sat første gang. Den sigtede blev ført ind, fik læst sigtelsen op, hvorefter retten blev hævet.

Over fem timer efter er retsmødet i gang igen, og sigtelsen er på ny blevet læst op.

Efter alt at dømme har politiet ikke fået mere præcise oplysninger om det formodede drab i løbet af lørdagen.

I hvert fald har anklager Louise Nielsen ikke præciseret den ellers meget upræcis sigtelse mod opfinderen. Det kunne tyde på, at politiet ikke har tilvejebragt afgørende detaljer om den påståede forbrydelse.

Samtidig mangler politiet et af de vigtigste elementer i en drabssag, nemlig et lig. Det har man ikke fundet. I hvert fald har man ikke fortalt det til offentligheden.

Inden Kari Sørensens dørlukning fortalte Betina Hald Engmark, at hendes klient har et oprigtigt ønske om at afgive forklaring for åbne døre. Ikke mindst på grund af den opmærksomhed, som sagen har nydt i de seneste dage.

Desuden - og det må jo siges ikke at være uvæsentligt - så nægter opfinderen sig skyldig og ønsker derfor at offentligheden skal høre hans side af sagen.

Visse oplysninger har politiet fremskaffet i løbet af lørdagen. Det er nemlig de oplysninger, som har dannet baggrund for dørlukningen.

Men hvad oplysningerne går ud på, står hen i det uvisse. Louise Nielsen fik nemlig overbevist Kari Sørensen om, at også de oplysninger skulle fremlægges for lukkede døre.

Det kalder man dobbeltlukkede døre, og det er et indgreb i den offentlighed, der som udgangspunkt omgærder retsplejen, som anvendes forholdsvist sjældent. For eksempel i sager om bandekriminalitet med mange gerningsmænd.

Foto: Jacob Ehrbahn

Ritzau/Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce