Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ministerium anmelder kvotekonger til politiet efter kritisk rapport

Sagen om kvotekonger har kostet en minister sit ressortområde, mens to ledende embedsmænd er forflyttet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljø- og Fødevareministeriet har anmodet politiet om at indlede en efterforskning af en række fiskere og fiskeriselskaber.

Politianmeldelsen sker, fordi Rigsrevisionen har »mistanke om strafbare forhold«.

Forholdene handler blandt andet om indikationer på stråmandsvirksomhed, dokumentfalsk og overtrædelser af fiskeriloven.

Det fremgår af en beretning fra Rigsrevisionen, som onsdag bliver afleveret til Folketingets Statsrevisorer, og som Politiken er i besiddelse af.

Det fremgår ikke, hvem eller hvor mange fiskere eller selskaber, der er tale om.

De mulige ulovligheder kan være sket, fordi Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoterne ifølge rigsrevisionen har »været meget kritisabel«.

»Rigsrevisionen har i forbindelse med undersøgelsen af ministeriets forvaltning observeret en række forhold, der ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder«, står der i beretningen.

Samme sag har betydet, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fjernet fiskeri fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) ressortområde.

To ledende embedsmænd med ansvar for kvotefiskeri er desuden blevet flyttet fra deres stilling.

Sagen tager sit udgangspunkt i 2002, hvor regeringen vedtog en reform af dansk fiskeri, som indførte omsættelige kvoter. Det betyder, at fiskerne siden 2002 har kunnet købe og sælge kvoter, altså rettigheder til at fiske en bestemt mængde fisk. Retten til at fange fisk skulle altså privatiseres. Kvoten skulle være en vare, der kunne handles og fiskes.

Det var dog samtidig intentionen, at kvoterne ikke skulle samles på for få hænder. Det er dog langt fra tilfældet.

Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning har ikke »understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder«, konkluderer beretningen.

Allerede i sidste uge fik sagen konsekvenser for ansatte i Fiskeristyrelsen. Mandag i sidste uge fik kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Anders Munk Jensen, samt fiskerikontrolchef Mik Jensen besked om, at de bliver forflyttet til andre opgaver.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden