Det seneste skyderi i bandekrigen i København fandt sted i aftes på Holmbladsgade på Amager.
Arkivfoto: Thomas Borberg

Det seneste skyderi i bandekrigen i København fandt sted i aftes på Holmbladsgade på Amager.

Danmark

Foldschack med kraftig advarsel: Bandekrigen risikerer at gro fast

Hvis politikerne kun tænker i stramninger og straf, kan bandekonflikten blive en permanent tilstand i hovedstaden, advarer advokat.

Danmark

Skrækscenariet i København er et åbent og hidtil uset slagsmål mellem kriminelle grupperinger om det lukrative hashmarked i Pusher Street på Christiania.

Advokat Knud Foldschack frygter, at scenariet kan være lige om hjørnet.

»Jeg er som eksternt bestyrelsesmedlem i Christiania-fonden enormt bange for, at der kan komme en åben kamp om markedet, blandt andet i Pusher Street. Det samme er rigtig mange christianitter. Og nervøsiteten for, at det kan gå galt, er også til stede i Pusher Street, ved jeg«.

Knud Foldschack er i daglig kontakt med myndighederne og helt tæt på udviklingen i uroområderne i København.

Jeg er rasende over, at politikere ikke hurtigere får gjort en indsats

Foldschacks kontor er administrator for Fonden Fristaden Christiania, og han er formand for Fonden Jagtvej 69, der driver Ungdomshuset på Dortheavej, formand for Ragnhildgade-projektet og formand for Fonden De Åbne Rum, som driver Folkets Hus i Folkets Park på Indre Nørrebro.

Folkets Hus blev i det tidlige forår lukket efter henstilling fra Københavns Politi, da bandegrupperingen Loyal to Familia (LTF) efterhånden havde sat sig på huset. Samtidig blev der drevet hashsalg lige uden for husets døre.

Københavns Politi har ofte bekræftet, at en årsag til de forskellige voldelige konflikter i København er kampen om adgangen til lukrative hashmarkeder. Med LTF’s voldsomme ekspansion med nye afdelinger i Danmark og Sverige er problemet, påpeger Knud Foldschack, hvis magtbalancen mellem LTF og styrende kræfter i Pusher Street bliver udlignet.

»Det kan så ende med en voldelig konfrontation om markedet. Vi ser i øjeblikket, at folk skyder op i luften eller efter tilfældige. Vi ser ikke gangstere med maskinpistoler, men det gjorde vi for 12 år siden, da en rivaliserende gruppering pludselig trængte ind i Pusher Street og ville tage hashmarkedet«, siger han.

LTF-interesse for Pusher Street

Tre medlemmer af en bande skød omkring sig i Pusher Street og sårede tre. En blev dræbt.

Kilder med kendskab til de kriminelle miljøer siger til Politiken, at der kan spores en stigende interesse for Pusher Street hos LTF.

Bandegrupperingen er set i periferien af området.

Knud Foldschack gør opmærksom på, at afgørende forhold omkring Pusher Street inden for det seneste år har ændret sig, så den berygtede hashgade ikke længere fremstår utilgængelig for udefrakommende grupperinger.

»Tidligere havde man en tryghed omkring Pusher Street, fordi der var spilleregler om, at man opførte sig ordentligt. Man var ikke voldelig, man solgte ikke andet end hash, og der var ikke våben. Men det interne kodeks, som gør, at man ikke tidligere så våben eller andet end hash – det kodeks, som gjorde, at man kæmpede en frihedskamp for legalisering af hash – det har man ikke kunnet opretholde. Blandt andet fordi man i de her politiaktioner, der har været mod hashmarkedet, har arresteret revl og krat. Man har i dag fået et Pusher Street, som er mere åbent for folk udefra«.

Advokaten efterlyser en moden og kølig analyse af årsagerne og mekanismerne i bandekonflikten i København.

»Jeg mener, at politikerne er vanvittige, når de lukker øjnene for politiets knappe ressourcer, og når de uddelegerer håbløse opgaver til politiet, som ikke kan løses, og jeg er rasende over, at politikerne ikke hurtigere får gjort en indsats, som kan skabe udvikling i stedet for konfrontation«, siger han.

Foldschack peger igen på hashmarkedet: »Det er en af årsagerne til konflikt. Det ved vi. Det skal man selvfølgelig se at få løst ved at gribe til værktøjskasse nummer 1: en legalisering af cannabis«, mener han.

Han er, siger han, træt af politikernes evige fokus på ressourcer, retspolitiske stramninger og hårdere straffe.

»Politikerne går til det yderste og nogle gange over grænsen for retssikkerhed og menneskerettigheder i deres forslag om indsats og stramninger. Hvorfor går man ikke lige så ihærdigt til værks i forhold til kreative løsninger på bandekonflikten. Det er fanden gale mig nødvendigt at skabe en taskforce, som lige så visionært og lige så kreativt, som man bruger stramningerne, kan pege på andre løsningsmuligheder«.

Det ligger i værktøjskasse nummer 2, mener Knud Foldschack.

Adgang til uddannelse og job

»Lav kvoter i forhold til særuddannelser. Lav fast-lane-tiltag, der kan give de her unge adgang til uddannelserne. Den fleksibilitet kræver, at politikerne laver lovændringer, så alle nemt kan få et job. Når man er villig til at blæse på grundloven og internationale konventioner, kan man vel også bøje arbejdsmarkedsreglerne, så man som udsat i et område kan få hjælp til at komme i fleksjob, i et lærlingeforløb, få hjælp til at arbejde fire timer om dagen, hvis det kan være en begyndelse. Hvorfor kobler man ikke offentlige byggearbejder sammen med, at vi får nogle af de her unge i arbejde? Man bliver nødt til at tænke i socialøkonomi«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så du vil gøre det til en fordel at være lovløs?

»De mennesker, som jeg mener, vi skal hjælpe, er ikke forbryderne. Vi skal sætte ind i rekrutteringsområdet for forbrydere. Jeg har ingen ambitioner om at redde særlig mange af de rå drenge, der er inde i bandesystemet, men jeg har meget stor lyst til at redde dem, som står i tvivlen lige nu, og som bliver tvunget ind i valget lige nu«, siger han.

Loyal to Familia på 2. sal

Det er velkendt på Nørrebro, at LTF gennem længere tid tog ophold på 2. sal i Folkets Hus beliggende i Folkets Park på Indre Nørrebro.

Det er også velkendt, at LTF-lederen holdt løsladelsesfester i huset. Herefter henstillede politiet til, at huset blev lukket.

»Så rettede vi ind«, forklarer Knud Foldschack.

Lukningen medførte en stærk og voksende utilfredshed blandt øvrige almindelige brugere af huset i Folkets Park.

»Det kan man lære af. Man skal sætte en kreativ strategi i gang, hvor man får sat en række kulturtilbud i værk. Hvis de så bryder sammen på grund af bandekonflikten, kan borgerne se det. Så kan de sige, du er skyld i, at vi ikke kommer igennem med de her aktiviteter. Problemet er, hvis en midlertidig lukning ser ud til at blive en permanent lukning. Det er jo en katastrofe, hvis vi skal til at lukke de kulturtilbud, som gør, at vi som hovedstad er en spændende by. Så har vi spillet fallit«.

Den menige borger skal være med

Strategien er vigtig, mener Knud Foldschack, for bandeproblematikken kan ikke løses af politiet alene.

»Den menige borger på gaden på Nørrebro skal være med til at løse det her. Derfor skal man tonse høstfester, kulturaktiviteter, musikspillesteder, madsteder, folkekøkkener og alle de ting i gang, som kan skaffe solidaritet og fællesskab i bydelen, så man indirekte får lagt et pres på banderne om, at vi vil ikke acceptere deres dominans. Man kan ikke løse en bandekonflikt ved at stramme og stramme uden at spørge, hvordan vi med inklusion kan få de her borgere, som er danske statsborgere, med ind i samfundet. Hvordan kan vi få dem over på vores side? Hvordan får vi dem med i et trygt og fornuftigt samfund? Hvis man hele tiden gør dem til pariaer ved udelukkende at bruge stramningsværktøjet, får man en uløselig opgave. Man bliver nødt til også at give politiet og alle os andre de redskaber, som gør, at vi har et tilbud. Ellers bliver politiet blot skraldemænd«, siger han.

Senest har Nørrebro Lokaludvalg efterlyst flere fritids- og idrætstilbud til unge på Nørrebro som alternativer til kriminalitet og bandeliv. Foldschack noterer sig, at Liberal Alliance og overborgmester Frank Jensen peger på en form for legalisering af hash. Men man må videre i analysen af konflikten, vurderer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kender ikke selv den meget omtalte LTF-leder, hr. Shuaib Khan, men måske skulle man iværksatte nogle tiltag til dialog med de her LTF-folk. Er der nogen, der har talt om en mægling? Jeg har på ingen måde lyst til at forhandle med dem, men jeg har lyst til en form for samtale, så man kan finde ud af, hvad de har gang i«.

Er det ikke utidigt at tale for bløde værdier, når der bliver skudt på og såret tilfældige borgere på gaden?

»Hvis ikke det her løses meget snart, effektivt og kreativt, risikerer man, at konfrontationen bliver en permanent tilstand i Danmark. Vi går tilsyneladende væk fra de værdier, vi altid har brugt til at løse konflikter. De kommer sikkert heller ikke i spil før efter kommunalvalget.

Men hvis ikke vi får den her atypiske situation på Nørrebro hentet hjem igen, tror jeg, at vi får skabt et københavnsk Harlem«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce