Salte fisk. Landets nye fiskeriminister, karen Ellemann (V), havde gaver med, da hun var til reception hos formand Svend-Erik Andersen og de danske fiskeriorganisationer.
Foto: Jens Dresling

Salte fisk. Landets nye fiskeriminister, karen Ellemann (V), havde gaver med, da hun var til reception hos formand Svend-Erik Andersen og de danske fiskeriorganisationer.

Danmark

Ny minister kom med gaver: Fem poser salte fisk og beroligende ord til fiskerne

Men der skal findes en balance mellem de små og de store fiskere, sagde fiskeriets nye minister, da hun for første gang mødte det stormombruste fiskerierhverv.

Danmark

Improvisation handler også om at holde masken og lynhurtigt gøre en dyd ud af nødvendigheden. Men sig ikke et ord om kvotekongerne!

Scenen var sat for de danske fiskere og den lynudnævnte fiskeriminister, Karen Ellemann (V) , da de midt på eftermiddagen mødtes for første gang. Anledningen var receptionen for fem forskellige fiskeriorganisationer med Danmarks Fiskeriforening i spidsen, der netop er flyttet ind i nye lokaler på Axelborg, der i årevis har huset landbrugets største organisationer.

Efter fiskerne i mange år havde deres eget ministerium, blev det for 23 år siden lagt sammen med Landbrugs- og Fødevareministeriet. Også derfor var det nærliggende for fiskerne at flytte ind hos storebror på Axelborg, men så kom sagen om kvotekongerne i vejen.

Dårligt var indflytningen overstået, før fiskeriet på grund af de skandaløse forhold omkring forvaltningen af fiskekvoter, som Rigsrevisionen i går offentliggjorde, blev udskilt fra Landbrugs- og  Fødevareministeriet.

Det var derfor en noget rundtosset formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, der bød den nye minister velkommen.

»Jeg ville have talt om, hvor godt og praktisk det er at komme tæt på landbruget, men nu står vi så her med en fiskeriminister og et Fiskeriministerium. Vi får et nyt departement og en ny styrelse, men hvem det bliver, og hvor de skal bo, ved vi dårligt nok i dag«, sagde Svend-Erik Andersen ved indvielsen.

»Jeg håber, at det bliver til gavn for fiskeriet. Men jeg havde godt nok ikke regnet med, at vi nu skal til Asiatisk Plads og Udenrigsministeriet, det skal vi vænne os til«, sluttede fiskeriformanden med en tilføjelse til den nye minister:

»Nyd det så længe det varer. Det er der andre her i huset, der kan tale med om«.

Den bemærkning var møntet på direktøren i Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, der nåede at være minister for landbrug, fisk og mad i fire måneder, før hun røg videre til nye opgaver  i SR-regeringen.

Karen Ellemann erkendte, at der cirkulerer mange vittigheder om hendes bredt sammensatte ressortområde som minister for nordiske anliggender, ligestilling og nu også fisk.

»Men jer er et rummeligt menneske, så jeg kan godt magte det«, sagde hun.

Eneste omtale af kvoteskandalen stod ministeren for. Hun kaldte Rigsrevisionens rapport for »voldsomt kritisk« og »ret barsk«.

»Men jeg har forsøgt at være nuanceret i mine første interviews. Vi skal ikke kriminalisere et helt erhverv på grund af nogle få - måske - brådne kar«.

Der var ikke mange signaler fra ministeren om fremtiden for administrationen af det omstridte kvotesystem, der har samlet naturressourcer i form af fisk hos en lille skare af 'kvotekonger', men Karen Ellemann lovede, at »vi skal finde balancen mellem store og små«.

Karen Ellemann gav ingen svar på omfanget af de politianmeldelser, der er fulgt i kølvandet på Rigsrevisionens rapport. »Fisk«, lød svaret på det spørgsmål, før Karen Ellemann hastede videre til næste repræsentative opgave: Velkomst til Copenhagen Pride - nu i egenskab af ligestillingsminister.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden