Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sagen om fiskekvoter belyses yderligere af forskeradversel fra 2012, hvor der blev henledt opmærksomhed til faren ved de nye kvoteregler.
Arkivfoto: Thomas Borberg

Sagen om fiskekvoter belyses yderligere af forskeradversel fra 2012, hvor der blev henledt opmærksomhed til faren ved de nye kvoteregler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fødevareminister fik i 2012 advarsel om kvotehul i mail

En forsker forsøgte allerede i 2012 at advare fødevareminister Mette Gjerskov om et lukrativt hul i fiskekvotereglerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledende embedsmænd fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har allerede fået en stor del af skylden for den miserable forvaltning af landets fiskekvoter. Nu viser det sig, at den øverste politiske ledelse også er blevet forsøgt advaret om problemerne. For knap fem år siden fik daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) tilsendt en advarsel om, at kvotereglerne langtfra fungerede efter den politiske hensigt. En kritik, der i denne uge er blevet skåret ud i granit af Rigsrevisionen. Fiskeriforskeren Jeppe Høst sendte i december 2012 en mail til fødevareministeren med en klar advarsel om, at nye kvoteregler ikke ville løse problemerne.

»Som forsker med indsigt i dansk fiskeri føler jeg, at jeg bliver nødt til at henlede ministeriets opmærksomhed på, at de nye koncentrationsregler ikke i deres konkrete udformning opfylder deres politiske hensigter«, skrev den daværende ph.d.-studerende.

Han advarede samtidig mod, at de regler, som Gjerskov havde indført i foråret 2012 for netop at stramme grebet om de såkaldte kvotekonger, fortsat gav mulighed for særdeles kreative omgåelser af lovens hensigt. Jeppe Høst nævnte specifikt, hvordan en jolle opmagasineret i en garage kunne handles til over 30 millioner kroner på grund af lukrative kvoter.

»De nuværende regler er udformet, så man stadig kan have fisk på en række af passive fartøjer og årligt leje årsmængderne af sig selv til ét aktivt fartøj. Dermed kan aktiviteten på et fartøj overstige de mellem 5 og 10 procent, som blev sat som maksimumssatser i foråret 2012. Det kræver blot, at man er flere ejere, hvilket er normalt for disse fartøjer«, skrev Høst.

Alligevel blev reglerne ikke korrigeret. En kontorchef fra NaturErhvervstyrelsen svarede forskeren, at styrelsen godt var klar over, at der »reelt kan fiskes mere med et fartøj end de max grænser, som fremgår af reglerne«. Men afviste samtidig at lukke hullet og argumenterede med, at »det ville være i modstrid med de fordele, som puljerne giver fiskerne«.

»NaturErhvervstyrelsen mener derfor ikke, at det er nødvendigt at skærpe koncentrationsreglerne yderligere«, skrev kontorchefen.

Svaret blev sendt med kopi til den daværende afdelingschef Jette Petersen i Fødevareministeriet, som i dag er direktør i Landbrugsstyrelsen. Både styrelsen og ministeriets top var således orienteret om linjen.

Sagen er først og fremmest alvorlig for Mette Gjerskov, hvis hun har set mailen, som er sendt til hendes mailadresse, vurderer lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

»Man kan kun sige, at ministeren personligt er advaret, hvis hun rent faktisk får og ser sådan en e-mail. Det kommer jo an på, hvordan man har håndteret henvendelsen. Hvis det er departementet, der tømmer e-mail-indbakken, så er de ansvarlige for at orientere hende«, siger han.

Mette Gjerskov har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en sms, at hun »formentlig« ikke har set mailen.

Dansk Folkeparti undrer sig dog stærkt over håndteringen af sagen: »Når man selv har sat sig i spidsen for at lave lofter, og man så bliver gjort opmærksom på det her og lader styrelsen svare, så er man bekendt med, at der er problemer. Man har så åbenbart ikke taget det alvorligt«, siger DF’s fiskeriordfører, Ib Poulsen.

Styrelsens direktør Jette Petersen har ikke ønsket at udtale sig.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden