Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto.
Foto: Joachim Adrian

Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fiskeriskandale: Ministerium var okay med kvotehul

Det var i orden, at fiskere fik mulighed for at eje flere fiskekvoter, end det var politisk bestemt, skrev NaturErhvervstyrelsen i 2012 som svar på advarsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) i 2012 strammede reglerne for landets store fiskere, der sad tungt på massevis af danske fiskekvoter, var noget, som det ikke skulle være.

For mens politikerne på Christiansborg ønskede flere fiskekvoter fordelt på flere hænder, viste Gjerskovs ændringer sig at have den stik modsatte effekt på centrale punkter. Et problem, som har stået på i årevis og i denne uge fik Rigsrevisionen til at udsende en harmdirrende kritik af administrationen på området.

Nu viser ikke offentliggjorte mailkorrespondancer, at fødevareminister Mette Gjerskov i december 2012 fik tilsendt en klokkeklar advarsel om, at man var på gale veje.

Ændringen i 2012 blev på papiret udlagt som en stramning af reglerne, men skabte hurtig opmærksomhed i fagkredse. I en mail dateret 7. december, sendt direkte til fødevareminister Mette Gjerskov, advarede fiskeriforsker Jeppe Høst om, at man var i færd med at gøre det muligt for fiskere at eje flere kvoter, end reglerne tillod. Internt i toppen af ministeriet opdagede man hurtigt advarslen, som sendtes rundet i departement og styrelse.

De mange røde lamper i forskerens mail harmonerer langtfra med den fortælling, som minister Gjerskov og et politisk flertal turnerede med i offentligheden.

»Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået opdateret reglerne, så det fremover ikke bliver muligt for en lille flok pengestærke fiskere at opkøbe samtlige danske fiskekvoter«, lød det i april 2012 fra Mette Gjerskov, der fejrede, at den nye aftale var et slag mod de såkaldte kvotekonger. Og ministeren fortsatte:

»Med de nye regler har vi populært sagt fået sat en prop i hullet, så kvoterne ikke bliver koncentreret yderligere. Det anser jeg også for vigtigt for at kunne sikre fortsat bred aktivitet i vores fiskerihavne«, lød det dengang fra fødevareminister Mette Gjerskov.

Embedsmænd afviste advarsel

Fiskeriforsker Jeppe Høst var dog ikke helt enig og understregede i sin mail, at man let kunne omgå reglerne. Store fiskere kunne med Gjerskovs ’stramning’ i hånden eje flere kvoter end det tilladte, hvis blot de flyttede en del af dem over på en anden båd, som eksempelvis var ejet af et familiemedlem.

»Det kræver blot, at man er flere ejere, hvilket er normalt for disse fartøjer, og at de har spredt kvoten på flere både – sidstnævnte kan sagtens være joller i garagen«, lød det fra forskeren.

Advarslerne viste sig at holde stik, men det vender vi tilbage til. 12 dage efter modtagelsen af forskerens advarsel svarede en kontorchef fra NaturErhvervstyrelsen – den ansvarlige myndighed – i en mail, at man udmærket er klar over problematikken. En centralt placeret afdelingschef i toppen af ministeriet, Jette Petersen, som i dag er direktør i Landbrugsstyrelsen, fik en kopi af svaret på sin mail. Beskeden til forskeren var klar:

»Du påpeger i dit brev, at der er mulighed for, at årsmængder, som ligger på f.eks. en jolle, udlejes til et andet fartøj ..., og at der derfor reelt kan fiskes mere med et fartøj, end de maxgrænser, som fremgår af reglerne«.

»Det er korrekt«, skrev kontorchefen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sit 21 linjer lange svar argumenterede ministeriet for, at problemet skal have lov at eksistere af flere årsager. Dels fordi de gældende regler sikrer, »at fiskerne bedre kan planlægge deres fiskeri og kan udnytte Danmarks kvoter på en fleksibel måde«. Dels fordi problemet ifølge ministeriet ikke er så stort, da det kun er »ganske få fiskere, som har en reel interesse i at sprede deres kvoteandele på flere fartøjer, for derefter at overføre årsmængderne til deres primære fartøj«, skrev kontorchefen, som understregede, at det desuden er ganske få fiskere, som i 2012 »ejer mere end max grænserne«.

Jeppe Høst forklarer i dag til Politiken, at han var meget forundret og blev »godt og grundigt nedtrykt over svaret«.

Allerede året efter – i 2013 – købte en kvinde i Nordjylland en fem en halv meter lang jolle. Hendes mand, Henning Kjeldsen, var blandt landets rigeste fiskere. Et par år efter ejede konen med den fem en halv meter lange jolle fiskekvoter for 123 millioner kroner.

Gjerskov: Ikke sikkert jeg så det

Det fik kritikere til at spærre øjnene op, og Greenpeace politianmeldte fiskerfamilien, men sagen blev efterfølgende droppet.

Finten gik under navnet »konefinten«, og internt i NaturErhvervstyrelsen var man på det tidspunkt opmærksom på problemet. Men i en DR-dokumentar fra 2015 forsvarede kontrolchefen for NaturErhvervstyrelsen sagen:

»Det er ikke et ulovligt hul forstået på den måde. Det er et kreativt hul«, lød det dengang.

I denne uge har sagen om håndteringen af fiskekvoter vakt stor forargelse på Christiansborg og flere partier har taget skarpt afstand fra forløbet, som strækker sig over 15 år fordelt på otte ansvarlige ministre fra både S og V. Det kan ikke dokumenteres, om daværende fødevareminister Mette Gjerskov personligt har set den pågældende advarsel fra 2012. Hun har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en sms til Politiken, at:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden