Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

20-årig Fawad får udskudt hjemsendelse efter modstand ved flyet

Den afghanske flygtning Fawad gjorde så meget modstand, da politiet forsøgte at få ham om bord på et fly til Istanbul, at hjemsendelsen måtte udskydes. Aktivister var klar ved check in og om bord på flyet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 20-årige afghaner Fawad, der skulle udvises fra Danmark søndag aften, har indtil videre fået lov at blive i landet.

Fawad skulle klokken 18.40 føres om bord på et fly til Istanbul og derfra sendes videre til hans oprindelsesland, Afghanistan. Han gjorde så meget modstand, da fem betjente forsøgte at få ham op ad trappen til flyet, at projektet efter få minutter blev droppet.

Ahmad Mahmoud, der er forfatter og maskinmester og ven af Fawad, havde købt en billet til første klasse på samme fly. Han ville forsøge at hindre afgangen ved at protestere mod at flyve med en, der skulle udvises, og stod derfor i gangen mellem gaten og flyet, hvor han kunne overvære hele optrinnet.

»Han står dernede og gør modstand i forhold til at gå ombord. De prøver at få ham op ad trappen, men han holder sig så meget tilbage, at den ene af betjentene er ved at vælte forover. Så bliver han skubbet tilbage ind i en anden betjent. De forsøger igen at få ham med, men det nægter han. De skubber ham hårdt ind i bildøren først, og så skubber de ham ind i bilen«, gengiver Ahmad Mahmoud.

Ahmad Mahmoud, der forfatter og maskinmester og ven af den 20-årige Fawad, der skulle udvises, havde købt billet til samme fly for at protestere mod udvisningen.
Foto: Olav Hergel

Ahmad Mahmoud, der forfatter og maskinmester og ven af den 20-årige Fawad, der skulle udvises, havde købt billet til samme fly for at protestere mod udvisningen.

Ahmad Mahmoud får at vide, at politiet måtte opgive at få Fawad sendt af sted, fordi kaptajnen afviste at tage ham med, efter de øvrige passagerer havde overværet forløbet. Fra gangen mellem gaten og flyet kunne han se en fra kabinepersonalet gå ned til betjentene og vinke afvisende med armene.

»Jeg taler med nogle af de andre passagerer om det, og personalet bliver opmærksomme på, at vi står og kigger på det. De siger til mig, at kaptajnen har afvist at tage Fawad med«, siger Ahmad Mahmoud.

Bonusmor: Jeg er taknemmelig

Der blev også demonstreret mod hjemsendelsen af ham ved check in i lufthavnsterminalen, hvor aktivister delte flyers ud til passagerer, som skulle med samme fly.

Aktivisterne er nu lykkelige for, at hjemsendelsen ikke lykkedes. Blandt dem er 42-årige Mette Mertz, der har fungeret som bonusmor for Fawad i den tid, han har været i Danmark.

»Jeg er meget taknemmelig for, at han må ikke komme afsted. Jeg er taknemmelig for, at der er folk, der vil hjælpe på den her måde. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå som aktivist i en lufthavn og skifte mellem den vildeste angst og den største lettelse«, siger hun om nyheden.

Afvist på trods af dødstrusler

Politiken bragte i går et debatindlæg af Nina Parivash Ziari, co-direktør for Vores Asylbørn, der hjælper flygtningebørn, der står til udsendelse. Hun sætter spørgsmålstegn ved retssikkerheden i det danske asylsystem, fordi Flygtningenævnet ikke har taget højde for centrale oplysninger i netop Fawads sag.

Han har oplyst til nævnet, at han er blevet truet på livet af en tidligere værelseskammerat på asylcentret, fordi han på Facebook har erklæret sig som værende ateist. Alligevel er hans asylansøgning blevet afvist.

I juli måned lykkedes det venner af asylansøgeren Rohulla Arabzadeh fra Afghanistan at overtale en passager på det fly, han skulle være udsendt med, til at protestere nok til, at udsendelsen blev udskudt. Han er endnu ikke udsendt.

Fawad er et pseudonym. Truslerne mod ham gør, at han ikke længere kan stå frem. Hans navn er redaktionen bekendt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden