Der blev lagt et blomsterhav ved den jødiske synagoge i København, efter at en vagt blev skudt og dræbt ved terrorangrebet i København i februar 2015.
Foto: Jens Dresling

Der blev lagt et blomsterhav ved den jødiske synagoge i København, efter at en vagt blev skudt og dræbt ved terrorangrebet i København i februar 2015.

Danmark

Frifundne for terror i København får nej til erstatning

De fem har selv givet anledning til, at de blev behandlet, som de gjorde.

Danmark

Statsadvokaten afviser erstatning til fire mænd, der blev frifundet for at hjælpe Omar el-Hussein med angreb i København. En femte, der var sigtet, får også nej.

Det oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau.

»Vi er kommet frem til en afgørelse, hvor vi har afvist erstatning efter den bestemmelse i retsplejeloven, hvor man kan nægte erstatning, såfremt den sigtede har givet anledning til foranstaltningen. I dette tilfælde er det varetægtsfængslingen«, siger hun.

Bestemmelsen kaldes også 'egen skyld'. Gyrithe Ulrich kan ikke uddybe, hvorfor der er tale om begrebet i denne sammenhæng, da sagen ikke er endeligt afsluttet.

De fem har klaget over afgørelsen til Rigsadvokaten. Hvis også Rigsadvokaten siger nej, kan mændene gå rettens vej.

»Den kan starte i byretten og så videre til landsretten. Men det kan først ske, når man har udtømt de administrative sagsbehandlingsmuligheder først«, siger Gyrithe Ulrich.

Den femte mand, der ikke blev tiltalt, sad varetægtsfængslet i 348 dage.

Sammen med sin advokat, Niels Christian Strauss, krævede han et erstatningskrav på »over en million kroner«.

Det var i februar 2015, at el-Hussein dræbte to personer ved angrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København

De fem kan nu klage over afgørelsen til Rigsadvokaten. Hvis også Rigsadvokaten siger nej, kan mændene gå rettens vej.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce