Pressemøde på Københavns Politigård med drabschef vicekriminalinspektør Jens Møller om drabet på den svenske journalist Kim Wall.
Foto: Jens Dresling

Pressemøde på Københavns Politigård med drabschef vicekriminalinspektør Jens Møller om drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Danmark

Politiet: Der var blod fra Kim Wall i ubåden

På et pressemøde er der netop kommet nye oplysninger frem i den såkaldte ubådssag. Metal på torsoen af en svensk journalist skulle angiveligt sikre, at hun sank til bunds.

Danmark

Der er fundet blodspor fra den svenske journalist Kim Wall i den ubåd, hun sammen med en opfinder sejlede ud i 10. august, og som sidenhen sank.

Det oplyser politiet på et pressemøde.

Liget af Kim Wall blev i mandags fundet i vandet ved Amager. Hovedet, benene og armene manglede. I dag kunne politiet bekræfte, at dna-prøver viser, at der er tale om den forsvundne journalist.

»Vi leder selvfølgelig efter de resterende dele af kroppen«, lød det i dag fra vicepolitiinspektør og efterforskningsleder Jens Møller Jensen på pressemødet, hvor det også kom frem, at der på liget er fundet fæstnet metal, som angiveligt skulle være et forsøg på at få kroppen til at synke til bunds.

Torsoen har også skader, som kan tyde på, at en person bevidst har forsøgt at presse luften ud af kroppen - også for at sikre, at den ikke flød på vandet, mener politiet.

»Omkring obduktion kan jeg tilføje, at der er nogle skader på torsoen, som ser til at være bevidst tilført som et forsøg på at sikre, at luft, gasser kan passere ud af kroppen, således at man ikke vil drive eller hæve sig fra havbunden«, forklarede Jens Møller Jensen.

Indtil i dag har myndighederne behandlet sagen om det fundne lig og den såkaldte ubådssag som »to adskilte sager«.

Men:

»Det gør vi fra i dag ikke længere«, siger vicepolitiinspektøren nu.

Årsagen er blandt andet, at det er lykkedes politiet - på trods af, at ubåden blev fyldt med cirka 38.000 liter saltvand, da den sank - at finde størknet blod inde i selve ubåden. Det er blod, hvis dna matcher det dna, som politiet har fundet på en hårbørste og en tandbørste, som tilhørte Kim Wall.

Sigtet nægter sig skyldig

Den svenske journalist blev meldt savnet af sin kæreste natten til fredag den 11. august.

Kim Wall var ikke vendt hjem som planlagt, efter hun 10. august klokken 19 var sejlet ud i en hjemmebygget ubåd med den mand, der havde bygget fartøjet.

Politiet meldte ubåden savnet. Efter en omfattende eftersøgning fandt man fartøjet, som var ved at synke, men kun en person var nu om bord. Det var opfinderen, som det lykkedes at redde i land.

Kort efter blev han anholdt og sigtet for drabet på journalisten. Manden nægtede sig skyldig, og det gør han fortsat.

»Begravet« til søs

Først forklarede den sigtede, at han havde sat Kim Wall af på land, inden han alene sejlede videre og altså angiveligt kom i problemer med ubådens ene ballasttank, som ifølge ham var årsagen til, at fartøjet sank.

Lørdag den 12. august blev han fremstillet i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre. Dommeren besluttede at varetægtsfængsle manden frem til 5. september. Sigtelsen lyder: Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Senere oplyste politiet i en pressemeddelelse fra politiet, at den sigtede havde ændret forklaring: Han forklarede nu, at Kim Wall omkom i en ulykke.

»Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt«, lød det i pressemeddelsen.

Mandens forsvarer forklarede efterfølgende, at hendes klient var »lettet« over, at den forklaring nu var kommet ud i offentligheden.

»Men han er stadigvæk meget påvirket af situationen«, tilføjede forsvareren Betina Hald Engmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dødsårsag endnu ukendt

Hvordan Kim Wall er omkommet, ved myndighederne endnu ikke.

»Vi har ikke nogen klar dødsårsag endnu«, fastslog Jens Møller Jensen på dagens pressemøde, hvor han dog kaldte de nye oplysninger i sagen for »et gennembrud i efterforskningen«.

Hvad for en slags motiver i sagen, som politiet arbejder med, ønsker Jens Møller Jensen endnu ikke at oplyse.

»Det er for tidligt i efterforskningen«, siger han.

Jens Møller blev på pressemødet spurgt, om politiet undersøgte eventuelle forbindelser til tidligere sager. Han understregede, at det gør politiet altid i den slags drabssager.

»Det er klart, at vi genopfrisker, hvad der måtte være af gamle sager. Helt konkret har vi en sag fra 1986, hvor en japansk turists torso blev fundet i Københavns Havn, og sådan gør vi helt standard i drabssager«, lød det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce