Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Familien Abdullahi fra Viborg er glad for, at deres sag vil blive behandlet igen. Men det er også hårdt at skulle gå og vente, siger faren i familien.
Foto: Tor Birk Trads

Familien Abdullahi fra Viborg er glad for, at deres sag vil blive behandlet igen. Men det er også hårdt at skulle gå og vente, siger faren i familien.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter kritik: Somaliske familier, der skulle være sendt ud, får nu genoptaget deres sager

Det er stærkt kritisabelt, at man »nærmest skal vride armen om på myndighederne, før de giver den rette behandling«, siger advokat. Støjberg har fortsat tillid til sine embedsmænd.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Buschaufføren Said Abdullahi og hans kone og børn fra Viborg havde fået inddraget deres opholdstilladelse og skulle vende tilbage til Somalia.

Men nu har Udlændingestyrelsen besluttet at genoptage familiens sag og behandle den forfra. Det samme er tilfældet for 6 andre afviste somaliske familier, oplyser Udlændingestyrelsen.

Begrundelsen fra styrelsen er, at der er kommet nye oplysninger frem om børnene i familiernes risiko for at være i fare i Somalia.

Genoptagelserne sker, efter Politiken i foråret har påpeget fejl i Udlændingestyrelsens sagsbehandling i forbindelse med genbehandlingen af i alt 800 herboende somalieres opholdsgrundlag.

Tog ikke højde for omskæringsrisiko

Blandt andet kritiserede eksperter, at styrelsen ikke i tilstrækkelig grad tog højde for børns risiko for at være i fare i Somalia. Børnene røg med andre ord med i faldet, uden at der blev taget direkte stilling til for eksempel pigernes risiko for tvangsomskæring, hvis forældrene fik inddraget opholdstilladelsen.

Efter kritikken ændrede styrelsen praksis, så der siden marts er blevet taget eksplicit hensyn til børnene. Said Abdullahi og 14 andre familier, der havde fået inddraget opholdstilladelsen før den ændring, fik i sommer brev om, at de kunne indsende nye oplysninger om deres børns eventuelle asylmotiver.

»Under samtalen den 28. november 2016 blev det ikke direkte afdækket, hvorvidt du frygter noget konkret på vegne af dine herboende børn. Vi skal derfor spørge dig, om du – ud over de forhold du allerede har oplyst til samtalen – frygter noget konkret på vegne af dine børn«, lød det i brevet til en af somalierne fra Udlændingestyrelsen.

Det er på baggrund af nye oplysninger om børnene, som familierne har indsendt, at styrelsen nu har besluttet at genoptage foreløbig 7 af sagerne.

Said: »Vi har det ikke særlig godt«

I det brev, Said Abdullahi, sendte til Udlændingestyrelsen, skrev han i samarbejde med sin advokat, at han frygtede, at hans fire piger i alderen 1 til 11 år ville blive tvangsomskåret i Somalia, fordi omskæring er en stærkt forankret del af den somaliske kultur.

Hans advokat, Kaare Traberg Smidt, som også er advokat for to andre familier, der har fået genoptaget deres sag, er meget tilfreds.

»Jeg er meget glad på min klients vegne over, at myndighederne endelig lytter til det, vi har krævet længe. Nemlig, at hele familier og også børn får en individuel behandling, hvilket jo er basale menneskerettighedskrav«, siger han.

Men sagerne burde være behandlet korrekt i første omgang, mener han.

»Partier, sagkundskaben og medier har jo fra starten beskrevet denne problematik. Det er stærkt kritisabelt, at man nærmest skal vride armen om på myndighederne, før de giver den rette behandling«, siger han.

Alle kan begå fejl, og nu retter styrelsen op på det. Er det ikke positivt?

»Jo, og det er naturligvis glædeligt på min klient vegne, at de behandler sagen igen, før der er nået at ske en uoprettelig skade«.

Hjemme i Viborg er Said Abdullahi glad for at få en ny chance, men han har svært ved igen at skulle gå og vente på svar på, om han og familien må blive i Danmark eller ej.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har det ikke særlig godt. Ventetiden er hård. Mine børn stiller mange spørgsmål, og vi har ikke nogen svar. På arbejdet bliver jeg meget stresset, fordi jeg hele tiden tænker over, hvad der skal ske«, siger han.

Støjberg har tillid til styrelsen

Det har ikke været muligt at få et interview med Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph. Heller ikke skriftligt vil han forholde sig til kritikken fra Kaare Traberg Smidt eller svare på spørgsmål om, hvorvidt styrelsen erkender at have begået fejl i sagsbehandlingerne. I en skriftlig kommentar siger han:

»Vi har selv sendt partshøringsbreve ud til 15 somaliske flygtninge, hvis opholdstilladelser er inddraget, og som alle har en verserende klagesag hos Flygtningenævnet. Disse breve er ikke udtryk for en genoptagelse af deres inddragelsessager. Vi har fået svar i syv af de 15 sager med nye oplysninger om asylmotiver vedrørende børnene. Disse sager har vi af egen drift genoptaget«.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) siger i en skriftlig kommentar:

»Jeg har fuld tillid til Udlændingestyrelsens behandling af disse sager. Hvis der kommer nye oplysninger frem, så er det helt naturligt, at Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet inddrager disse i sagsbehandlingen. Det afgørende er i sidste ende, at somaliere uden et reelt beskyttelsesbehov hurtigst muligt kan sendes hjem«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden