Ifølge flere økonomer ville danskere i al almindelighed kunne få gavn af at blive aktieejere og derigennem også lære om økonomi samt øge væksten, men det er ikke uden sine risici. Her et billede af professionelle i arbejde hos Nordea Markets.
Arkivfoto: Finn Frandsen

Ifølge flere økonomer ville danskere i al almindelighed kunne få gavn af at blive aktieejere og derigennem også lære om økonomi samt øge væksten, men det er ikke uden sine risici. Her et billede af professionelle i arbejde hos Nordea Markets.

Danmark

Erhvervspakkens plus og minus: Hr. og fru Danmark kan få mere ud af at investere ... men pas på faldgruberne

Danmark

Plus: Aktiesparekonto gavner firmaer

Der er bestemt plads til forbedring af den danske aktiekultur.

Det vurderer flere økonomer, efter at regeringen har fremlagt sit bud på et nyt erhvervs- og iværksætterudspil.

»Det er et rigtig godt initiativ, at man vil have en bedre investeringskultur i Danmark. Vi har slet ikke samme investeringskultur, som man for eksempel har i Sverige, så hvis man kan få opbygget det, er det meget positivt«, siger vicedirektør i tænketanken Kraka Jens Hauch.

I alt har regeringen fremlagt 22 initiativer, der blandt andet skal gøre det nemmere og mere attraktivt at investere i aktier. Især den såkaldte aktiesparekonto vækker begejstring.

Rigtig mange ’hr. og fru Danmark’ kunne godt have brug for lidt mere økonomisk investeringsforståelse

»Specielt små og mellemstore virksomheder, der kan have svært ved at opbygge en egenkapital, vil have rigtig godt af, at hr. og fru Nielsen får øget gevinst ved at investere i virksomheder«, siger Jens Hauch og fortsætter:

»En aktiesparekonto er godt for samfundet, og det er også godt for den enkelte, så længe de har den fornødne viden om aktier og økonomi«.

Spørger man Ken L. Bechmann, der er professor på Institut for Finansiering på CBS, er der flere positive ting ved udspillet. Dels vil en styrket aktiekultur have den sideeffekt, at det måske kan hjælpe med at styrke danskernes forståelse for deres privatøkonomi, hvis de begynder at investere i aktier, dels vil det potentielt være et kærkomment rygstød for iværksætterkulturen og dermed samfundsøkonomien.

»Rigtig mange ’hr. og fru Danmark’ kunne godt have brug for lidt mere økonomisk investeringsforståelse. Det gælder lige fra, når man ser, hvad nogle tager af kviklån med astronomiske renter, til hvor lidt de har fokus på det, der står med småt om omkostningerne, når de lader banken foretage deres investeringer«, siger Ken L. Bechmann.

Og mens nogle frygter, at flere danskere vil vove sig ud i risikable investeringer, og derfor mener, der skal laves snævre rammer for, hvordan man må investere, deler Ken L. Bechmann ikke den holdning.

»Jeg hælder nok mere til, at vejen fremad er forståelse og forbrugerinformation mere end en masse snævre bureaukratiske bånd og regler om, at man skal sprede aktierne og så videre. Lige såvel som vi har accepteret, at folk må spille lotto og spilde nogle penge der, synes jeg også, at folk skal have lov at investere på deres aktiesparekonto. Men det fordrer, at folk har forståelse for den risiko, de løber«.

Endelig tror han, at de nye forslag vil få flere til at bevæge sig ind på aktiemarkedet, hvilket ifølge ham vil være en fordel for samfundet som sådan:

»Vi har jo lidt problemer med vækst, og så mange nye store virksomheder har vi jo heller ikke set vokse ud af dansk iværksætteri de seneste mange år. Så det kunne måske ikke skade lidt, at vi alle sammen – inklusive vi offentligt ansatte – får en bedre forståelse og accept af, hvordan iværksætteri også kan være med til at bidrage til væksten fremad«.

Dansk Aktionærforenings direktør, Leonhardt Pihl, er også »meget glad for udspillet i sin helhed«.

»Der er ikke rigtig nogen torne i den, synes vi«, siger han.

Regeringen vil gerne skabe en stærk aktiekultur – er der ikke det i dag?

»Jo, den lever fint, ikke mindst blandt vores medlemmer, men det vil være godt for Danmark, hvis man får det bredt ud i større grad«, svarer Leonhardt Pihl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minus: Store risici for de uerfarne

Regeringen drømmer om en aktiekultur i Danmark, hvor flere almindelige borgere bliver aktive spillere på aktiemarkedet. Men hvor der handles, der spildes.

En økonom og en erfaren investeringsekspert minder om, at der kan være risici forbundet med at bevæge sig ind på det urolige aktiemarked. Specielt for de utrænede.

Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School, er positivt stemt over for forslaget om en aktiesparekonto, men mener ikke, det er uden problemer. En af investeringsverdenens gyldne regler er, at man skal sprede sine investeringer på flere aktier, men det er langtfra alle, der opererer efter den regel. Det gælder især uerfarne investorer, som er dem, regeringen med den nye aktiesparekonto vil have ind på aktiemarkedet.

»Vores studier viser, at to tredjedele af de private danskere, der køber aktier i dag, kun køber aktier i et enkelt selskab. Vi ved, at det er dårligt, fordi man så ikke spreder sine investeringer«, siger han.

Af regeringens forslag fremgår det, at aktiesparekontoen skal have et loft på 500.000 kr. Der er ikke noget i forslaget, der forhindrer, at man lægger hele familieopsparingen i en enkelt aktie, og det kan være problematisk.

»Et godt eksempel er Roskilde Bank, hvor vi havde danskere, som – fordi de måske var blevet overbevist på en uhensigtsmæssig måde – havde puttet meget store dele af deres formue i den ene aktie, Roskilde Bank-aktier. Og da den så krakkede, mistede de store dele af deres formue. Jeg kan frygte, at når man nu vil lave en aktiesparekonto, så vil flere danskere investere i aktier, og de vil gøre det på samme måde«, siger Jesper Rangvid.

Jesper Rangvid har derfor et forslag:

»Hvis man kigger på pensionsopsparinger, så er det sådan i dag, at man maksimalt må have 20 procent af sin pensionsopsparing i én aktie. Det vil sige, at du tvinges til at købe minimum 5 forskellige aktier. Det er et meget fornuftigt princip, som man lynhurtigt kunne overføre til aktiesparekontoen og på den måde sikre en vis spredning«.

Administrerende direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, der lever af at danne sig et overblik over aktiemarkedet, ser positivt på forslaget om at styrke aktiekulturen. Men han ser også mulige faldgruber, som det måske kan være svært for uindviede at få øje på.

»Nogle dele af markedet er præget af en bobbletilstand. Der er en del populære aktier, som er kommet meget, meget højt op i pris. Dem er der en hel del af. ISær i USA og i Asien er der eksempler på såkaldte disruptionvirksomheder, der baserer sig på nye forretningsmodeller, som er markant overvurderede. Det er mindre end en tiendedel af markedet, som er præget af den tendens«, siger Jeppe Christiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når man køber aktier, skal man være klar over, at det kan gå op og ned. Derfor kræver det, at man sætter sig ind i det

Han ser ikke en ny finanskrise lige om hjørnet, men påpeger, at der er dele af aktiemarkedet, der er behæftet med en del usikkerhed, blandt andet på grund af gældssituationen i Japan og Kina og de politiske spændinger omkring Nordkorea, Qatar og USA under Trump. Man behøver dog ikke lade sig skræmme af, at aktier generelt har større udsving end for eksempel obligationer, så længe man sætter sig ind i tingene først, vurderer han:

»Når man køber aktier, skal man være klar over, at det kan gå op og ned. Derfor kræver det, at man sætter sig ind i det. Det skal man også, hvis man køber en brugt bil eller et hus eller noget andet. Det kræver, at man bruger noget tid på det eller får noget rådgivning«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce