Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trods stor efterspørgsel: Byggeriet har været gået i stå i ti år

80.000 vil gerne flytte i seniorbofællesskaber, men der er kun 7.000 af den type boliger i øjeblikket

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Peter Simson på 62 år leder efter bofællesskab i Midtjylland, men han har end ikke haft held til at få plads på en venteliste. Ventelisterne er lukkede.

Han og hustruen, Susanne på 61, er begge pensionister. Efter at være vendt hjem fra et længere udlandsophold til en lille lejlighed i Sønderborg, ønsker de at finde et bofællesskab med ligesindede ældre.

»Aktive, ældre mennesker, der gerne vil have noget ud af deres alderdom, og som ikke bare vil bure sig inde«, siger Peter Simson.

Byggeriet af seniorbofællesskaber gik i stå i 2006-7. Det er lidt af en gåde for Realdania, der har analyseret behovet for seniorbofællesskaber. Ifølge deres analyse er der 80.000 ældre, der gerne vil flytte i bofællesskab indenfor fem år, men der er i øjeblikket blot 7.000 boliger i seniorbofællesskaber. Så det er ikke efterspørgslen, der mangler. Realdanias programchef Per Schulze peger på, at organisationen »Boligtrivsel i centrum« blev nedlagt i 2005. Med støtte fra boligministeriet hjalp de etablering af seniorbofællesskaber i gang.

»Det har formentlig haft en betydning«, siger han og tilføjer, at der sikkert er flere forklaringer på, at byggeriet stoppede:

»Vi har også været gennem en finanskrise. Mange ældre vil jo også gerne bo billigt og centralt, så de kan benytte byens tilbud, men det kan altså være vanskeligt at finde billige grunde i byernes centrum. De almennyttige selskaber har jo nogle økonomiske rammer, som de skal holde sig inden, så det kan være vanskeligt at lave et økonomisk bæredygtigt projekt«, siger Per Schulze.

Det stagnerede byggeri af fællesboliger undrer Peter Simson fra Sønderborg:

»Der er jo en kæmpe efterspørgsel, og den ældre generation er mere formuende end nogensinde – der er jo også nogle værdier, der bliver realiseret, når man flytter i sådan et oldekolle. Der må da være nogle initiativrige forretningsfolk, der kunne være interesseret i at investere i det marked«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden