Nordkoreas missiltests har skabt bekymring og vrede. Mette Frederiksen har dog en klar opfordring til USA’s præsident: »Vi må appellere til, at han giver mulighed for et diplomatisk spor, for at undgå at denne krise kommer ud af kontrol«.
Foto: Korean Central News Agency/AP

Nordkoreas missiltests har skabt bekymring og vrede. Mette Frederiksen har dog en klar opfordring til USA’s præsident: »Vi må appellere til, at han giver mulighed for et diplomatisk spor, for at undgå at denne krise kommer ud af kontrol«.

Danmark

Mette Frederiksen: Der er ikke et alternativ til Trumps lederskab

Det er ikke betryggende, at Trump har så svært ved at finde sig til rette i det globale lederskab, siger Socialdemokratiets leder. Hun mener, at Europa ikke kan erstatte USA.

Danmark

Trump skaber utryghed ved sin uforudsigelighed og sine udfald på sociale medier.

Det siger og beklager Mette Frederiksen, Socialdemokratiets statsministerkandidat. Hun mener, at »Trump har en forpligtelse til at genskabe tryghed og tillid til USA’s lederskab«.

Hvis man skærer alle de underlige tweets, rod i administrationen og hovedløse meldinger væk, står vi med en amerikansk præsident, der bevæger sig væk fra vores ellers så stærke værdifællesskab

»USA er lederen af den frie demokratiske verden. Jeg kan godt høre, at det lyder som et ekko af den kolde krig. Men siden Anden Verdenskrig har USA’s lederskab bygget på globale spilleregler, på internationale aftaler, også handelsaftaler, og det er været en hjørnesten for internationalt samarbejde, at USA har taget ansvar som leder i Nato og som leder af den frie verden«, siger Mette Frederiksen.

»Hvis man skærer alle de underlige tweets, rod i administrationen og hovedløse meldinger væk, står vi med en amerikansk præsident, der bevæger sig væk fra vores ellers så stærke værdifællesskab om velstand gennem handel mellem lande, en verden, der står på lov og ret og ikke den stærkeste eller mest brutales ret, internationale aftaler og samarbejder som FN, WTO og Nato, menneskerettigheder. Det er præcis de normer og værdier, som vores vestlige demokratier bygger på, og som har givet tryghed, sikkerhed og fred. Og det bekymrer mig«, mener Mette Frederiksen, som på Folkemødet i juni blev spurgt, hvilket håndtryk hun som statsminister ville møde den omstridte amerikanske præsident med?

Hendes svar: »Mon ikke en krammer?«

Hun finder det »stærkt bekymrende, at Trump lægger afstand til internationale aftaler, ikke mindst handelsaftaler. At han synes at satse på protektionisme. Og at det har været så svært at få ham til at vedstå USA’s forpligtelser i forhold til musketereden i Nato«.

»Brug for amerikansk lederskab«

»Vi har til gode at se USA’s præsident træde ind på Nato’s scene og sige, at vi er der for hinanden. Han er blevet bedre eller mindre negativ siden valgkampen. Men det er ejendommeligt og ikke betryggende, at Trump har så svært ved at finde sig til rette i Nato«.

Den socialdemokratiske statsministerkandidat mener, at »vi har brug for amerikansk lederskab i en tid, hvor for mange faktorer bevæger sig i forkert retning. Putin bliver mere aggressiv – som vi har set på Krim, i Ukraine og faktisk også i Baltikum. Erdogan trækker beklageligvis Tyrkiet væk fra Nato og vestligt samarbejde. Migranter lægger et stærkt pres på Europa. Krigen fortsætter i Syrien. Det arabiske forår førte ikke til en sommer. IS skaber store problemer. Før var vi udfordret af enkelte lokale konflikter. I dag er udviklingen så problematisk på så mange fronter, at det absolut ikke er tidspunktet at sætte spørgsmålstegn ved Nato«.

Er hun tryg ved Trumps politik over for Nordkorea?

Vi har til gode at se USA's præsident træde ind på Nato’s scene og sige, at vi er der for hinanden

»Det forekommer alt for tilfældigt, hvad Trump siger, og hvordan han handler. Vi må appellere til, at han giver mulighed for et diplomatisk spor, for at undgå at denne krise kommer ud af kontrol«, svarer Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen betoner, at det »også for os socialdemokrater har været fundamentalt, at et stærkt USA har taget ansvar og lederskab i den frie, demokratiske verden«.

»Jeg er nødt til at sige, at der ikke er et alternativ til USA's lederskab. Hverken politisk, økonomisk, geografisk eller forsvarsmæssigt kan Europa erstatte USA. Sådan er det, og vi har ikke før haft grund til at tvivle på USA. Nu må det derfor forventes, at Trump finder tilbage til fællesskabet«.

»Stigende trussel fra Rusland«

»Trump er ikke den første amerikanske præsident, som fremfører et krav om bidrag på 2 procent af bnp til forsvar«, minder Mette Frederiksen om.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det gjorde Barack Obama også. Det skal vi huske. På budgetsiden ser jeg Trumps krav som en videreførelse af tidligere amerikanske præsidenters politik. Det handler om enormt mange penge, og vi er nødt til at se alvorligt på dette krav, selv om vi ikke umiddelbart kan indfri det«. »Men der er en stigende trussel fra Rusland. Der er voksende udfordringer med hensyn til it, hacking af vores systemer og destabilisering af Vesten, hvor Rusland har en enorm kapacitet og handler på en måde, vi ikke har set før. På disse områder kommer vi til at øge vores forsvarsindsats – og det vil stille større krav til vores forsvarsbudget, hvis vi også fortsat vil være i stand til at bidrage til internationale indsatser«.

Det ønsker Mette Frederiksen, at Danmark skal kunne. Men hun vil ikke forud for forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig afsløre, hvor meget Socialdemokratiet er parat til at skrue på forsvarsbudgettet. Forsvar og internationalt samarbejde handler jo også om udvikling, siger Mette Frederiksen.

»Her ser vi også en ærgerlig amerikansk bevægelse med økonomiske nedskæringer og igen en afstandtagen fra internationalt samarbejde, for eksempel om kvinders ligestilling. På dette område er Europa nødt til at løfte opgaven i manglen på amerikansk lederskab og engagement«.

Hun glæder sig over, at færre udgifter til modtagelse af asylsøgere gør det muligt for Danmark at investere mere i udviklingshjælp ude i verden. Om Danmark under en socialdemokratisk regering vil øge udviklingsbudgettet over FN-målet på 0,7 procent af bnp, ønsker hun ikke at tage stilling til.

»USA er langt under FN-målet, og Danmarks tradition for at engagere sig i udvikling i den tredje verden er meget stærkere end den amerikanske«, siger hun.

»USA isolerer sig selv«

Frederiksen kalder det et »alvorligt tilbageslag«, at Trump har trukket USA’s tilslutning til klimaaftalen fra Paris tilbage.

»USA isolerer sig selv. Europa er nødt til at holde fanen højt«.

Hun »håber, at USA vil revurdere sin holdning« og glæder sig over, at der i dag »er en enorm international efterspørgsel på klimaløsninger, som er nødvendige for verden – og som Danmark har stor økonomisk glæde af«. Mette Frederiksen har med egne øjne oplevet, hvordan dansk erhvervsliv »satser på ny teknologi og grøn omstilling – der er jo en helt overvældende privat innovation på dette område. Trump kunne have gået i spidsen, også her. Han har i stedet valgt at sætte sig uden for det internationale samarbejde. Men heldigvis er der i amerikansk erhvervsliv og i mange amerikanske delstater alligevel en klar interesse for at være en del af grøn omstilling. Uanset Trump«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ønsker Socialdemokratiet, at USA skal se Danmark som et land, der optræder i en bedre vægtklasse, end vores lands klejne størrelse lægger op til?

»Det har Danmark gjort i mange år og på mange områder, ikke kun i vores bidrag til militære operationer, som USA har rost«, siger Mette Frederiksen. »Vi er allerede med i en bedre vægtklasse«.

Det ønsker hun, at Danmark fortsat skal satse på at være. Efter terrorangrebet ved Krudttønden og Synagogen blev hun som justitsminister ringet op af den amerikanske ambassadør, som roste den danske politiindsats som »damn good police work«. Sådan skal det være – synes Mette Frederiksen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce