Rumænske Antonio Popa har fået samlet sin familie i Nordjylland – og hans svigermor overvejer også at bo i familiens hus.
Foto: Andreas Haubjerg

Rumænske Antonio Popa har fået samlet sin familie i Nordjylland – og hans svigermor overvejer også at bo i familiens hus.

Danmark

Østeuropæiske familier puster liv i Skagen og Frederikshavn

Rumænske Antonio Popas familie er en af de 40 østeuropæiske familier, som Frederikshavn Kommune i løbet af to år har hjulpet til området. Målet er at få flere borgere.

Danmark

Østarbejdere opfattes mange steder i landet som lig med løndumping og sociale problemer.

Men ikke i Frederikshavn Kommune. Tværtimod. Igennem to år har den nordjyske kommune aktivt arbejdet på at tiltrække familier til de østarbejdere, som er ansat i områdets virksomheder – især i Frederikshavn og Skagen.

Kommunens bosætningskonsulent, Almina Nikontovic, opsøger virksomheder, som udpeger østeuropæiske nøglemedarbejdere, som de gerne vil fastholde.

Derefter tager konsulenten en samtale med medarbejderen og tilbyder, at kommunen hjælper med at finde en bolig, sørge for undervisning i dansk og hjælper ægtefællen med at få arbejde i kommunen.

Flere på vej

Ifølge Almina Nikontovic har projektet ført til, at 40 østeuropæiske familier har besluttet at emigrere til kommunen – og der er flere på vej.

»Det spreder sig som ringe i vandet. Vi har flere østeuropæiske familier i pipelinen. De kan se deres kolleger flytte hertil og deres ægtefæller komme i job, mens børnene trives. De første succeshistorier har ført til, at når jeg har klaret en families flytning, kommer der med det samme en ny familie«, siger hun.

Vi vil gerne have nye borgere, og vi er ligeglade med, hvilken hårfarve og øjenfarve de har

Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), er stolt af projektet, som efter en toårig forsøgsperiode nu fortsætter. Hun siger, at et enigt byråd har taget konsekvensen af, at virksomhederne i kommunen ansætter mange østarbejdere, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft.

»Hvorfor så ikke spørge, om de kunne tænke sig at bo her i stedet for at tage pengene med hjem til Rumænien og Polen? Vi vil gerne have nye borgere, og vi er ligeglade med, hvilken hårfarve og øjenfarve de har. Vi vil bare gerne have nye borgere, der kan bo her, betale skat og sikre, at deres børn fylder op på fodboldholdene i området«, siger Birgit Hansen.

Et lejet parcelhus i Ålbæk

En af familierne er rumænske Antonio Popas familie. I tre år arbejdede han i lange perioder som elektriker i Skagen og kom kun hjem til sin kone og to børn i Rumænien i få uger ad gangen. Men i december sidste år fik han samlet familien i et lejet parcelhus i Ålbæk syd for Skagen. Han er glad for støtten fra bosættelseskonsulent Almina Nikontovic.

»Hver gang vi har et spørgsmål, ringer vi til Almina, og sommetider mødes vi med hende i Frederikshavn. Vi taler med hende om alle slags problemer«, siger Antonio Popa og fortæller, at han kender mange i Rumænien, som gerne vil følge i hans fodspor: »De skal have et job, før de kan hente familien til Danmark. Men så hjælper kommunen. Det er rigtig godt«.

Skriger på arbejdskraft

I øjeblikket er der over 1.000 rumænere og polakker, som har bosat sig i kommunen, og især den maritime industri i Frederikshavn og Skagen skriger på arbejdskraft. Lige fra skibsbyggere og elektrikere til ingeniører. Desuden er begge byer på vej med havneudvidelser, som ventes at skabe over 2.000 nye permanente jobs.

Samtidig ventes mange ældre medarbejdere at gå på pension, så arbejdsstyrken i kommunen ventes at falde med op mod 2.500 i de næste fem år.

Altså opstår der en mangel på omkring 4.500 arbejdere. Og selv om der er ledige i kommunen, har mange ikke de kvalifikationer, som virksomhederne har brug for.

Der er også udfordringer

Finn Jenne, som er formand for 3F i Frederikshavn, som også omfatter Skagen, støtter kommunens bosætningsprogram. Han har fået en pris for gennem flere år at hjælpe især rumænske østarbejdere. Men han er dog ved at blive bekymret for, om en lille by som Skagen med omkring 8.000 indbyggere kan klare at integrere de mange østeuropæere.

»Udfordringen er, at vi har åbnet en kæmpe motorvej for dem. Jeg har været i Rumænien, så jeg kan godt forstå, hvorfor de vil flytte nordpå, og så bliver vi udfordret. Kan vi integrere dem? Kan vi fortsat have et samfund, der fungerer med danske normer med tillid og respekt?«, siger Finn Jenne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce