Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Firmaet CPH Village vil indrette billige boliger til studerende i containere på Refshaleøen i København. Nu indgår penge til det i budgetforhandlingerne i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Godt nyt til studerende: Der kan være penge på vej til containerboliger

Forhandlingerne om næste års budget i hovedstaden begynder i morgen. Billige boliger bliver et af temaerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En æske med seng, bord og eget bad. Studenterboliger indrettet i containere kan være et skridt tættere på at blive til virkelighed.

I hvert fald foreslår SF at sætte penge af til containerboliger, når partiet går til forhandlingerne om budgettet for København, som går i gang mandag.

»København har langt færre studieboliger pr. studerende end andre studiebyer, og hvor man tilbage i 1990'erne kunne købe en billig andelsbolig, er det ikke en mulighed i dag. Derfor vil vi gerne støtte containerboliger«, siger SF's budgetordfører Sisse Marie Welling.

Forslaget lyder på, at der afsættes 17 mio. kroner i 2018 til containerboliger.

Vi er nødt til at bygge flere almene boliger, så København ikke bliver en by for specialkonsulenter og direktører«.

Flere partier har i ugens løb bakket op om containerboliger, som eksempelvis kunne opføres på Refshaleøen.

Og i fredags blev endnu en forhindring fjernet, da hovedstadens bygge- og teknikborgmester Morten Kabel (Enhedslisten) på Facebook skrev, at forvaltningen har fundet en løsning på de juridiske problemer, der er med at give tilladelse til de midlertidige boliger.

Også penge til flere billige lejeboliger

Med til budgetforhandlingerne tager SF også et forslag om, at der afsættes 1,3 mia. kroner over de næste fire år til at nå en målsætning om, at 25 procent af byens boligmasse skal være almene boliger om 15 år. Det er boliger, som eksemplevis boligselskaber som KAB, AAB og andre udlejer.

»Det er alt for svært at få en almen bolig i København. Der er lange ventelister, og vi kan se, at meget af det nye, som bliver bygget, er ejerboliger eller dyre private udlejningsboliger. Vi er nødt til at bygge flere almene boliger, så København ikke bliver en by for specialkonsulenter og direktører«, siger Sisse Marie Welling.

Ideen er, at kommunen betaler 10 procent af byggesummen, når der opføres almene boliger.

LLO: Enlige og folk med lave indkomster er i klemme

I Lejernes LO hilser man forslaget velkomment. Det er i øjeblikket 20 procent af boligmassen i København, som er almene boliger, og det er for lidt, siger cheføkonom Jesper Larsen.

»Der er brug for, at der bygges flere boliger, som folk med lavere indkomster og enlige kan betale«.

Han forklarer, at boligmarkedet de seneste 20 år har ændret sig markant. Liberaliseringen af reglerne for andelsboliger har gjort, at de er blevet væsentligt dyrere, og meget af de nye lejeboliger, som bliver bygget, er til huslejer, som er ubetalelige for enlige eller familier med lave indkomster.

Dertil kommer, at private lejeboliger bliver moderniserede, når en ny lejer flytter ind, og det får huslejen til at stige betragteligt.

S: Det når vi ikke uden byggeri på Amager Fælled

I Socialdemokratiet er Jakob Hougaard, som er medlem af Teknik- og Miljøudvalget, positiv over for forslaget om at give penge til containerboliger, og også forslaget om 25 procent almene boliger om 15 år falder i god jord.

»Vi stiller os på ingen måde i vejen for, at der bygges 25 procent almene boliger, men det kræver, at man skriver det ind i alle nye lokalplaner, man vedtager. Og der vil jeg sige til SF, at man kan ikke både kan sige, at man vil have flere almene boliger, og samtidig stemme imod de lokalplaner, der kommer«, siger Jakob Hougaard, som fremhæver lokalplanen for Amager Fælled.

»Det er en af de største lokalplaner med over 600 almene boliger, så der må SF gentænke deres modstand mod at bygge der«, siger Jakob Hougaard.

Men det er Sisse Marie Welling ikke villig til.

»Jeg er sikker på, at vi kan finde de boliger et andet sted i byen. Vi bygger mange steder, og hvis  der bliver sat penge af til byggeri, ville almene boligselskaber også kunne byde ind, når der bliver ledige grunde andre steder i byen. Vi kan ikke bebygge de grønne åndeholder, hvis vi vil have en god by«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden