Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hussein Malla/AP
Foto: Hussein Malla/AP

Libanesiske soldater i kamp mod Islamisk Stat i området ved grænsen til Syrien. Basil Hassan er formentlig dræbt i området.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Hedegaards formodede attentatmand meldes dræbt i syriske kampe

Familien til dansk IS-leder har fået at vide, at han er død. Libaneisk avis bekræfter dødsfald.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af verdens mest efterlyste danskere, Basil Hassan, meldes dræbt i kamp - enten i eller på grænsen til Syrien.

Hans forældre har fået nyheden om hans død fra kilder i Mellemøsten, siger hans fætter Chadi El-Cheikh Hassan til Politiken.

Basil Hassan er herhjemme især kendt som den mistænkte for det mislykkede forsøg på at slå forfatteren og journalisten Lars Hedegaard ihjel i februar 2013, mens det amerikanske udenrigsministerium tidligere har konkluderet, at Basil Hassan i IS havde en ledende rolle med et planlægge operationer uden for de områder, som terrorbevægelsen kontrollerer.

Oplysningerne om hans død støttes af en libanesisk avis, Al-Diyar, der beskriver en dansk Islamisk Stat-leders død ved fronten. Ifølge avisen er der tale om en dansk statsborger ved navn Basil H.H.

Oplysningerne om hans død er ikke bekræftede fra officielt hold.

Udenrigsministeriet meddeler, at man er bekendt med oplysninger i libanesiske medier, men siger til Politiken, at man hverken kan be- eller afkræfte dem.

Den danske ambassade i Libanon forsøger at skaffe flere oplysninger om den danske statsborger, der rapporteres dræbt.

Usikkerhed om detaljerne

Chadi El-Cheikh Hassan kan ikke sige, hvordan familien modtog beskeden, men alene, at den for cirka tre uger siden modtog dødsbudskabet fra Mellemøsten.

Præcis hvor og hvornår manden er død, er ikke blevet nærmere oplyst.

Ifølge de pårørende kæmpede Basil Hassan i en af terrorbevægelsen Islamisk Stats enheder i den syriske by Raqqa.

Den libanesiske avis Al-Diyar skriver dog, at Basil Hassan blev dræbt på fjerdedagen af kampe mellem Islamisk Stat og den libanesiske hær i Ersal-området på grænsen til Syrien.

Al-Diyar rapporterer, at en højtstående leder fra terrorganisationen ved navn Basil H.H. med tilnavnet 'Danskeren' - fordi han har dansk statsborgerskab - blev dræbt. Han havde ifølge avisen rødder i havnebyen Tripoli i Libanon, og ikke at forveksle med Tripoli i Libyen.

Der har været kampe i Ersal-regionen mellem Islamisk Stat på den ene side og libanesiske regeringsstyrker og Hizbollah-militsen på den anden. Om Basil Hassan er dræbt under regulære kampe eller ved droneangreb mod Islamisk Stat-mål er ikke oplyst.

Hvervet i Nørrebros salafistkredse

Hans fætter, Chadi El-Cheikh Hassan, har i Berlingske beskrevet, hvordan Basil Hassan blev indfanget af det rabiate salafistiske miljø, der fandtes på Nørrebro, hvor han blev radikaliseret.

Den 5. februar 2013 tog han - ifølge anklagemyndigheden ved politiet i København - det skridt, der gjorde ham til en internationalt eftersøgt terrorist.

Han opsøgte Lars Hedegaard på forfatterens bopæl på Frederiksberg forklædt som postbud. Dørtelefonen i opgangen var i stykker, så Hedegaard gik ned og åbnede gadedøren for postbuddet, der rakte en pakke frem.

Da han tog imod den, trak buddet pludselig en pistol og åbnede ild. Det lykkedes offeret at gøre modstand, så gerningsmanden ikke fik held til at skyde ham.

Derefter forsvandt gerningsmanden. Efterforskningen pegede efter nogle uger på, at vedkommende tilsyneladende var identisk med en danskpalæstinensisk diplomingeniør fra Nørrebro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tyrkiet løslod den terror-efterlyste

Hvor den da 26-årige eftersøgte befandt sig, var en gåde for efterforskerne indtil april 2014, hvor politiet i København kunne afsløre, at manden nu var blevet anholdt i Tyrkiet.

Det viste sig, at manden tilsyneladende havde opholdt sig i både Tyrkiet og Syrien i tiden efter det mislykkede terrordrabsforsøg, og at han rejste med et falsk pas.

Stak af umiddelbart efter drabsforsøget

Ifølge lederen af efterforskningen, vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, var den eftersøgte formentlig rejst ud af Danmark få timer efter angrebet på forfatteren.

Basil Hassan lod gennem sin forsvarer Thorkild Høyer vide, at han nægtede sig skyldig i drabsforsøget, og at han gerne ville udleveres til Danmark, så han kunne rense sit navn under en retssag.

De tyrkiske myndigheder valgte imidlertid uden varsel at sætte ham på fri fod i oktober 2014, hvorefter manden efter alt at dømme straks rejste ind i Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Politisk dundertale fik ingen følger

Danmark sendt straks repræsentanter fra Justitsministeriet, Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste til Ankara, men det lykkedes aldrig at få noget svar fra regimet på, hvorfor man valgte at sætte den terroreftersøgte på fri fod trods udleveringsbegæringen fra landets allierede.

Frigivelsen fik en række førende politikere såsom daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at skælde og smælde, men derudover fik Tyrkiets skridt i realiteten ikke nævneværdige konsekvenser.

Bulderet fra den politiske scene var virkningsløst. Basil Hassan var og blev forsvundet indtil august, hvor hans familie modtog meddelelsen om, at han var blevet dræbt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sager opretholdes

Advokaturchef Dorit Borgaard fra Københavns Politi kan ikke kommentere den konkrete sag. Men generelt er det sådan, at ubekræftede forlydender fra Mellemøsten ikke får anklagemyndigheden til at lægge sagerne fra sig.

»Så længe det ikke er bekræftede oplysninger, kan vi ikke tage det for givet, at de er døde«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden