Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klumme: Er Forældreintra en ny form for social kontrol?

9 ud af 10 forældre er glade for Forældreintra. Men pas på, hvad du skriver.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Faaa-ar, mor har fundet en stor fed lus på mig«. Det er Rose, der råber inde fra soveværelset. Jeg er kun lige trådt ind i lejligheden, døren står endnu åben ud til trappen, så jeg skynder mig at lukke den. Nogle oplysninger vil man helst holde i privaten. »Hun fandt også nogle æg«, siger Rose begejstret.

Jeg går ind i soveværelset, hvor hun sidder på sengen, med et håndklæde om nakken og glinsende lusemiddel i håret.

’Dræber lus og luseæg og beskytter mod nye angreb’, står der på flasken. Det sidste har jeg svært ved at tro. Dertil har vi i min husstand haft én lus for meget gennem tiderne. Altså de andre medlemmer af husstanden, forstås.

Om aftenen, da sengetøjet er vasket, og roen har sænket sig over børnehytten, kommer vi voksne til at tale om, at vi vel egentlig burde skrive det på Forældreintra.

Endnu er der ikke nogen af de andre forældre i 0.b, der har meddelt sig på Forældreintra. Det har indtil videre kun været beskeder fra skoleledelsen eller læreren, så den lille nyhed om, at vores datter har lus, vil være en slags premiere.

Det er Roses mor, der bringer det på bane, så jeg siger, at det da er en rigtig god idé. Og at jo, jo, den besked skal hun endelig bare skrive.

»Hvad, hvorfor skal jeg?«, spørger hun.

Jeg pointerer – med rette, synes jeg – at hun, fordi hun har hår, vil være den nærmeste og bedste til at fortælle de andre forældre om vores fund.

Og sådan kører det lidt frem og tilbage, før aben – eller lusen – lander hos mig.

Jeg skriver – med fingre, der for en gangs skyld danser lidt tøvende på tastaturet. For jeg tænker på, hvor småt det må blive, før jeg forstyrrer klassens andre forældre med beskeder. Er lus for småt?

Min erfaring fortæller mig, at de fleste forældre vil opfatte det som en service. Én lus kommer sjældent alene. Men jeg ved jo ikke, hvordan alle opfatter beskeden. Måske vil nogle læse den som en utidig og upassende opfordring til, at de selv begynder at kæmme – hvad det vel ret beset også er. En form for social kontrol, nu bare på en digital platform. Og det er selvfølgelig bagsiden af medaljen ved det fine fællesskab på Forældreintra. Mens jeg skriver, trøster jeg mig med, at jeg har skrevet det samme før, når Roses ældre brødre har haft fint besøg i toppen. Forældreintra er typisk fuld af den slags beskeder. Det er bare ikke begyndt i 0.b endnu. Jeg trøster mig også med, at 9 ud af 10 forældre faktisk er glade for Forældreintra, ifølge en Gallup-måling. Så det går nok alt sammen.

15 procent af forældrene har »læst beskeder fra andre forældre, der har været grænseoverskridende i forhold til emne eller sprogbrug«. Men den kategori hører Roses lus vel ikke til?

Samme Gallup fortæller dog, at 8 ud af 10 enten af og til eller ofte læser beskeder på Forældreintra, de oplever som »overflødige«. Hører Roses lus mon til i den kategori?

15 procent af forældrene har »læst beskeder fra andre forældre, der har været grænseoverskridende i forhold til emne eller sprogbrug«. Men den kategori hører Roses lus vel ikke til?

For alle tilfældes skyld beder jeg Roses mor om at tjekke luse-beskeden for grænseoverskridende sprogbrug. »Ej, behøver du skrive, at vi har fundet en ’stor fed lus’ på Rose – kan du ikke bare skrive, at vi har fundet en lus?«, siger hun.

Jeg tygger lidt på det. Men jeg er vant til at lytte til en redaktør, så jeg retter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden