Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Den Kongelige Livgarde slapper af efter en parade for hjemvendte soldater fra Irak og Afghanistan. Men nu får garden snart helt andre opgaver i hovedstaden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soldater i gaderne: Livgarden kommer til at bevogte synagogen

Jydske Dragonregiment skal tage sig af grænsekontrollen og Den Kongelige Livgarde af jødiske institutioners sikkerhed. Det er nye tider for forsvaret, der stiller med 160 soldater for at aflaste politiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af få uger skal ikke mindst københavnerne til at vænne sig til det historiske syn af uniformerede og bevæbnede soldater i gaderne, som man kender det fra Sydeuropa.

Foran synagogen i Krystalgade bliver det efter alt at dømme ingen ringere end Den Kongelige Livgarde med valgsproget 'for konge og folk', der kommer til at bevogte den jødiske menighed. Dog næppe i bjørneskindshue, ligesom når Livgarden holder vagt om den royale familie på Amalienborg.

Forsvaret oplyser til Politiken, at der i alt bliver hentet 55 professionelle soldater til at løse opgaven med at beskytte jødiske institutioner i Danmark.

Og da de udkommanderede soldater på Sjælland udelukkende kommer fra Livgarden i Høvelte ved Birkerød, er de nærmest til at blive sat ind foran udsatte mål i hovedstaden.

Først skal forsvarets folk gennem et to ugers uddannelsesforløb under ledelse af politiet, der begynder på mandag i Jægerspris og Høvelte.

Soldaterne er dog stadigvæk under forsvarschefens kommando, og skulle de bliver nødt til at affyre deres våben under bevogtningen, får Forsvarets Auditørkorps ansvaret for at undersøge episoden.

På et pressemøde fredag løftede justitsminister Søren Pape Poulsen (K), rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og forsvarschef Bjørn Bisserup sløret for, at 160 soldater skal aflaste politiet.

»Det er ingen hemmelighed, at det er udfordrende tider for dansk politi. Bandekonflikt, grænseindsats og terrortruslen trækker store veksler på korpset. Derfor har vi besluttet, at forsvaret fremover skal aflaste politiet ved grænsen og i bevogtningsopgaver sådan, at vi frigør betydelige politiressourcer«, udtaler justitsministeren.

I alt får politiet frigjort 128 årsværk, der ikke længere behøver stå ved danske grænseovergange og jødiske institutioner.

Soldater på grænsen

Grænsekontrollen i Sønderjylland skal fremover varetages af 75 professionelle soldater, der kommer fra Jydske Dragonregiment i Holstebro, Trænregimentet i Aalborg og Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i  Oksbøl.

Samtidig skal Hjemmeværnet stadigvæk deltage i grænsebevogtningen og får tilført yderligere 20 soldater fra korpset af frivillige, så de i alt når op på 145.

Endelig skal 10 af forsvarets ansatte overføres til det europæiske grænseagentur Frontex.

Forsvaret er mindst lige så pressede på ressourcerne som politiet på grund af internationale missioner og træningsopgaver, så ingen sidder længere og fiser den af på kaserne

Ikke alle er lige begejstrede ved udsigten til de nye tider på den dansk-tyske grænse og foran synagogen. Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kalder det »udansk at sætte militæret ind i gaderne, når det er fredstid«:

»Men når det er sagt, så tager vi beslutningen til efterretning, og det er selvfølgelig positivt, at vi får noget assistance nu«, siger han til Ritzau.

Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD), synes, det sender et helt forkert signal:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Bevæbnede soldater ved grænsen er ikke det billede, vi ønsker. Det er heller ikke det billede, jeg har af Europa«, siger hun til Flensborg Avis.

Lektor Peter Vigge Jakobsen fra Forsvarsakademiet har til gengæld anderledes svært ved at se problemet ved at bryde den historiske og psykologiske barriere, når nu ordensmagten mangler ledige hænder.

Han opfatter mest Politiforbundets udmelding som fagforeningspolitik:

»Jeg kan ikke se, at det gør nogen forskel, om man sætter politifolk eller soldater til opgaven, så længe de har den rette træning. Hvis man så, hvordan det gik for politiet under angrebet på Krudttønden og i Krystalgade, gik det af Pommern til, da de skulle bruge våben. Så det må forsvaret kunne klare bedre«, siger Peter Viggo Jakobsen.

Det er før blevet nævnt, at grænsekontrol og bevogtning kunne være en god måde at gøre forsvaret mere synligt i den danske offentlighed forud for det næste forsvarligsforlig. Men Peter Viggo Jakobsen har svært ved at forestille sig, at forsvaret er ellevild ved at skulle sætte soldater ind ved grænseovergange og jødiske institutioner:

»Forsvaret er mindst lige så pressede på ressourcerne som politiet på grund af internationale missioner og træningsopgaver, så ingen sidder længere og fiser den af på kaserne. Så politikerne skubber i virkeligheden bare aben fra politiet over på forsvaret«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden