Fund af fire kemikalier, der stammer fra sennepsgasbomber dumpet i Østersøen efter Anden Verdenskrig, får nu en af Danmarks førende forskere i kemiske våben til at hejse et advarselsflag i forbindelse med planerne for den omstridte gasledning Nord Stream 2.
»Den væsentligste bekymring er, om det kommer til at gå ud over fiskene. De fleste bomber ligger på dybt vand, hvor der ikke er så meget liv, men torsk og andre fisk kan godt svømme ned på relativt dybt vand i Bornholmerdybet«, siger seniorforsker Hans Sanderson fra Aarhus Universitet.
Det russiske selskab bag den skitserede gasledning har ansøgt de danske myndigheder om tilladelse til at fordoble kapaciteten af den eksisterende Nord Stream 1 i Østersøen mellem Rusland og Tyskland med en ny parallel gasledning.
Danmark har endnu ikke givet tilladelse, men står det til det russiske selskab, skal den nye gasledning lægges ned på havbunden tæt på Bornholms kyst i et område, hvor der efter Anden Verdenskrig blev dumpet flere tusind tons bomber med sennepsgas.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her