Det er angiveligt sennepsgas, som blev dumpet i Østersøen efter Anden Verdenskrig, som har udskilt kemikalierne, der nu er fundet af Rambøll.
Arkivfoto: Cicilie S. Andersen

Det er angiveligt sennepsgas, som blev dumpet i Østersøen efter Anden Verdenskrig, som har udskilt kemikalierne, der nu er fundet af Rambøll.

Danmark

Kemikalier fra sennepsgas fundet i Østersøen

Fire farlige kemikalier fra sennepsgasbomber er fundet ud for Bornholms kyst, hvor en planlagt gasledning skal løbe. Miljøforsker efterlyser en ny risikoanalyse.

Danmark

Fund af fire kemikalier, der stammer fra sennepsgasbomber dumpet i Østersøen efter Anden Verdenskrig, får nu en af Danmarks førende forskere i kemiske våben til at hejse et advarselsflag i forbindelse med planerne for den omstridte gasledning Nord Stream 2.

»Den væsentligste bekymring er, om det kommer til at gå ud over fiskene. De fleste bomber ligger på dybt vand, hvor der ikke er så meget liv, men torsk og andre fisk kan godt svømme ned på relativt dybt vand i Bornholmerdybet«, siger seniorforsker Hans Sanderson fra Aarhus Universitet.

Det russiske selskab bag den skitserede gasledning har ansøgt de danske myndigheder om tilladelse til at fordoble kapaciteten af den eksisterende Nord Stream 1 i Østersøen mellem Rusland og Tyskland med en ny parallel gasledning.

Der er tale om alvorlige stoffer. Derfor mener jeg, at man bør igangsætte en ny undersøgelse, der kan afdække, hvor giftigt det er

Danmark har endnu ikke givet tilladelse, men står det til det russiske selskab, skal den nye gasledning lægges ned på havbunden tæt på Bornholms kyst i et område, hvor der efter Anden Verdenskrig blev dumpet flere tusind tons bomber med sennepsgas.

Frygten er, at anlægget kan medføre en spredning af resterne af de kemiske våben, da hylstrene på en stor del af bomberne og granaterne er tæret op.

Kræftfremkaldende sennepsgas

I forbindelse med en række undersøgelser til brug for miljøvurderingen – den såkaldte VVM-vurdering – af Nord Stream 2-projektet, som de russiske ansøgere har hyret Rambøll til at foretage, dukkede de fire nyfundne kemikalier op.

Gasledningen har gennem længere tid skabt debat i Folketinget om de udenrigs- og sikkerhedspolitiske aspekter ved at lade endnu en russisk gaslinje gå gennem dansk farvand. Men Hans Sanderson mener også, at der er grund til at se nærmere på mulige risici ved kemikalierne.

Ifølge forskeren er der tale om kemikalier fra den kræftfremkaldende sennepsgas, som man aldrig tidligere har sporet i danske farvande. Derfor mener han, at der skal foretages en egentlig risikovurdering af kemikalierne.

»Der er tale om alvorlige stoffer. Derfor mener jeg, at man bør igangsætte en ny undersøgelse, der kan afdække, hvor giftigt det er. Der er ikke blevet lavet en individuel risikovurdering af alle disse stoffer i forbindelse med Nord Stream 2«.

»Sennepsgas er et meget kræftfremkaldende stof, som man skal undgå. Det går ind og forårsager mutationer i dna’et. Folk, der bliver eksponeret for det, kan få langtidsmen, og de fleste dør inden for 30 år«, siger Hans Sanderson.

Sennepsgas var et udbredt våben under Første Verdenskrig, men da kemisk ammunition blev erklæret ulovligt i den tredje Genève-konvention, oplagrede både Nazityskland og de allierede styrker store mængder kemiske våben. Efter Anden Verdenskrig blev Bornholmerdybet udvalgt til dumpningssted for de særdeles giftige stoffer. Under russisk overvågning dumpede tyske soldater således ca. 65.000 tons kemiske våben – herunder 7.500 tons ren sennepsgas – i Østersøen.

Det har betydet, at bornholmske fiskere i årevis har risikeret at få sennepsgasbomber i nettet. I 2010 forlød det dog, at de fleste krigsgasser var blevet nedbrudt, men tidligere i år fandt svenske forskere giftstoffer fra kemiske bomber i levende fisk og skaldyr fra Østersøen.

Rambøll: Ingen negativ effekt

Nord Stream-gasledningen er dirigeret lige uden om det primære dumpningsområde, men skærer igennem en såkaldt risikozone, hvor der også findes sennepsgas på havbunden.

VVM-rapporten konkluderer, at der blev fundet flere kemikalier fra kemiske våben i prøverne i forbindelse med Nord Stream 2 end ved Nord Stream 1-projektet. Men samlet set vurderer Rambøll, som arbejder for det russiske selskab bag planerne, ikke, at der er stor risiko i forhold til kemiske våben (CWA) på havbunden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Konklusionen er, at der ingen negative effekter forventes relateret til CWA på havbunden under NSP2«, skriver Rambøll.

Hans Sanderson er blevet hyret af Rambøll til at vurdere risikoen ved forekomsten af blandt andet sennepsgas på Østersøens bund. Han er enig i, at der formentlig ikke er tale om »voldsomme mængder«, og mener ikke, at der er behov for at anbefale de danske myndigheder helt at afvise ansøgningen om at anlægge Nord Stream 2 på det nuværende grundlag.

Han gør dog opmærksom på, at han for mere end et år siden oplyste Nord Stream-selskabet om de fire nye kemikalier. Kun et af dem blev ifølge den danske forsker sendt til et laboratorium i Tyskland til nærmere undersøgelse.

»Lige nu er der en for stor usikkerhedsfaktor knyttet til data«, siger han.

Marianne Thomsen, professor ved institut for miljøvidenskab på Aarhus Universitet, har tidligere samarbejdet med Hans Sanderson om netop de miljømæssige konsekvenser i forbindelse med kemiske våben dumpet til søs. Hun tager det forbehold, at hun ikke ved, præcis hvilke stoffer der nu er blevet målt.

»Men sennepsgas er ekstremt farligt, så det må man virkelig ikke spøge med. Myndighederne skal være 100 procent sikre på, at der ikke slipper noget ud, før man begynder at køre maskiner hen over havbunden«, siger hun.

Sagen giver anledning til rynkede bryn hos den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

»Det er helt nyt for mig, at der er fundet de her stoffer. Det er helt indlysende noget, som bør indgå i Energistyrelsens vurdering. Uanset hvad vi mener om den sikkerhedspolitiske del af projektet, skal vi også have styr på den miljømæssige del«, siger han.

De konservatives energiordfører, Orla Østerby, forventer at få en orientering om sagen i Folketingets Energiudvalg: »Jeg mener, at vi må tage stilling til det der«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens regeringen har et lovforslag på vej, som i princippet skal give regeringen mulighed for at afvise anlæggelsen af Nord Stream 2 på baggrund af udenrigs- og sikkerhedspolitiske årsager, er miljøvurderingen fortsat et rent administrativt anliggende. Energiministeriet henviser derfor til Energistyrelsen, der skal give en eventuel tilladelse.

Frem til 19. september er VVM-undersøgelsen, som Nord Stream 2-selskabet selv har udarbejdet, sendt i høring. På baggrund af de nye oplysninger vil Energistyrelsen nu tage kontakt til den danske forsker og bede ham uddybe sin bekymring.

»Oplysninger om eventuelle nye stoffer fra sennepsgasbomber er ligesom andre oplysninger, som vi har modtaget under høringen, noget, som vil indgå i vores videre vurdering som VVM-myndighed. Vi vil derfor kontakte Hans Sanderson for at få flere oplysninger«, siger Janni Torp Kjærgaard, vicedirektør i Energistyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce