Hjem til Alle Alliancen reagerer nu på, at antallet af hjemløse unge er mere end fordoblet siden 2009. De vil vende mange års negativ udvikling ved at finde permanente boligløsninger til de unge boligløse.

Hjem til Alle Alliancen reagerer nu på, at antallet af hjemløse unge er mere end fordoblet siden 2009. De vil vende mange års negativ udvikling ved at finde permanente boligløsninger til de unge boligløse.

Danmark

Hjemløse unge skal ud af slidte soveposer og ind i faste boliger: Sammenslutning tager nu sagen i egen hånd

Hjem til Alle Alliancen vil hacke sig ind over alt på boligmarkedet i kampen for at vende den negative udvikling, hvor antallet af hjemløse unge stiger markant fra år til år.

Danmark

Missionen er enkel. Antallet af hjemløse unge skal helt derned, hvor de ikke længere kan aflæses i statistikken.

For det kan ikke være rigtigt, at antallet af hjemløse unge hele tiden slår rekorder i et velnæret velfærdssamfund som det danske.

Sådan lyder budskabet fra Hjem til Alle Alliancen, en ny pengestærk sammenslutning af boligselskaber, sociale organisationer og kommuner der i tæt samarbejde med Bikubenfonden og Realdania går målrettet efter at skaffe permanente boliger til hjemløse unge.

»Vi skal væk fra herberger, væresteder, soveposer og andre midlertidige løsninger og i stedet give de unge et fast og permanent hjem. Det er vores mål at skaffe bedre støtte og permanente boliger, som de unge kan betale over alt, hvor vi kan finde dem, i eksisterende byggerier, på kollegier og erhvervsejendomme og i nye byggeprojekter, som er målrettet de unges situation«, siger alliancens direktør, Vibe Klarup.

Væsentlig årsag til hjemløshed

Det samlede antal hjemløse i Danmark stiger år for år - og det er især de unge der bidrager til statistikken.

Siden 2009 er antallet af unge hjemløse på 18-24 år mere end fordoblet og udgør i dag næsten 1.300. Tager man hele gruppe fra 18-29 år, er der lige nu omkring 2.300 hjemløse.

Samlet set mangler flere end 6.600 borgere tag over hovedet, viser en ny kortlægning af hjemløshedens omfang og karakter, udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Analyse og Velfærd, VIVE.

Vi prøver så at sige hacke os ind i boligselskaber og kollegier og overbevise dem om, at de skal øremærke en lille del af deres boliger til hjemløse unge

Også her er bliver boligmanglen fremhævet som en forklaringer på stigningen i antallet af unge hjemløse. Næsten hver fjerde af de unge mellem 18-24 år angiver, at mangel på egnet bolig er en væsentlig årsag til deres hjemløshed.

»Vi ser en ekstrem mangel på boliger ikke kun i de store byer, men over hele landet. Og det er også solide middelklassebørn, der af en eller anden grund har en sårbarhed i sig, som gør, at de ender i hjemløshed. Vi prøver så at sige hacke os ind i boligselskaber og kollegier og overbevise dem om, at de skal øremærke en lille del af deres boliger til hjemløse unge«, siger Vibe Klarup.

Hjem til Alle Alliancen har netop underskrevet en aftale med et privat kollegium om, at de reserverer ti procent ud af deres 100 kollegieboliger til hjemløse unge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Housing first«

At der er behov for en ekstra indsats på boligområdet i kampen for at nedbringe hjemløshed blandt unge, mener også Eva Riedel, der er stifter af værestedet Hellebo i Valby. Her forsøger man dagligt, at hjælpe de unge væk fra en udsat og risikofyldt tilværelse på gaden til et liv med arbejde, uddannelse og et hjem. Men det er ikke nemt.

»Vores muligheder for at hjælpe de unge hjemløse med at finde bolig er begrænsede, så længe boligmarkedet er, som det er nu. Men vi kan ikke bare give op, vi må og skal blive ved. Vi samarbejder blandt andet med Hjemløseenheden, der har til formål at støtte borgerne til en permanent boligsituation«, fortæller hun, og tilføjer:

»Det er alpha og omega først at finde bolig til de hjemløse unge, hvis vi skal gøre os forhåbning om at løfte dem væk fra kanten og få styr på tingene – det er ’housing first. Du kan jo ikke passe din skole eller et job, hvis du sover i en park. Men hvor skal vi sende dem hen? – der er jo ikke noget til dem. Før i tiden var det heller ikke let for unge at finde en bolig, men det var slet ikke så fuldstændig ubetaleligt dyrt, som det er i dag«.

Hun fortæller endvidere, at de unge, hun møder på Hellebro, er skrækslagne for de traditionelle herberg og væresteder, og derfor ikke kommer der.

»De er sindssygt farlige og flyder med stoffer. Så sent som for to uger siden, var der en hjemløs, der blev sparket ihjel, sådan en sted. Der er ikke nogen som helst af mine unge, som er forvent eller stiller store og sindssyge krav overhovedet. Det eneste de bare gerne vil have, det er et trygt sted at sove om natten«, siger hun.

Chanceløs

Blandt de unge brugere af Hellebro er den ene halvdel på kontanthjælp eller SU, og den anden halvdel er enten faldet ud af eller er slet ikke inde i systemet. Og med det som økonomisk udgangspunkt er udsigterne til at få tag over hovedet ikke ligefrem lyse.

»De kommer aldrig til at kunne betale en husleje, så længe boligmarkedet er så enormt dyrt – de får aldrig en chance«, siger Eva Riedel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge seniorforsker Lars Benjaminsen, der er forfatter til VIVE's rapport Hjemløshed i Danmark 2017, er det dog vigtigt ikke at isolere spørgsmålet om hjemløshed til at handle om boligmangel.

Rapporten viser nemlig, at de væsentligste årsager til hjemløshed fortsat er individuelle problemer såsom psykiske sygdomme og stofmisbrug.

»Vi skal passe på ikke at reducere hjemløshed til kun at være et boligproblem. For det er det selvfølgelig ikke kun. Men det er klart, at boligmangel er en væsentlig faktor bag, at hjemløsheden stiger, da socialt udsatte borgere er dem, der bliver ramt hårdest af den stigende boligmangel. Boligmanglen gør det svært for de udsatte borgere at finde et sted at bo, og gør det også svært for kommunerne at hjælpe borgere ud af hjemløshed. Samtidig har disse borgere brug for social støtte for at kunne bo i egen bolig«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden