Lisbeth Mikkelsen under viser bl.a. i ’mad med mere’, og det er populært.
Foto: Jacob Ehrbahn

Lisbeth Mikkelsen under viser bl.a. i ’mad med mere’, og det er populært.

Danmark

Portræt af en lærer: »Eleverne er jo mine børn, mens de er her«

Lisbeth Mikkelsen er efterskolelærer med hele sin sjæl. Nysgerrige og begejstrede unge har motiveret hende år efter år som lærer for de 35 kuld elever, hun har inviteret ind i efterskolefamilien på Midtsjælland.

Danmark

Det er svært at mærke, hvor Lisbeth Mikkelsen stopper, og hvor Midtsjællands Efterskole starter. Den lille kvinde med det kortklippede hår, der matcher det stålfarvede brillestel, har været lærer på efterskolen hele sit arbejdsliv. Siden 1982.

De 113 unge mennesker, der de sidste par uger har indtaget skolens værelser, er dermed hendes 35. kuld elever. Men de 35 årgange har langtfra formået at tage pusten fra hende.

Uanset om 60-årige Lisbeth Mikkelsen befinder sig i klasseværelset, hvor hun underviser i dansk, engelsk og religion, eller i køkkenet, hvor hun underviser i linjefaget ’Mad med mere’, er stemmelejet højt, bevægelserne energiske og øjnene lysende af nærvær. Hun er underviser med hver en celle i sin krop.

Rollen som lærer får utroligt mange facetter, når man er lærer på en efterskole

I køkkenet har hendes linjefagshold årets anden lektion. Midt i lokalet står Lisbeth Mikkelsen på tåspidser og instruerer med fægtende arme i dagens menu: Pizza, gulerodssalat, jordbærkoldskål og kammerjunkere.

Hun instruerer eleverne i at hjælpe hinanden og vaske op undervejs – og til sidst lyder et bestemt: »Sæt i gang«, der får eleverne til at rive gulerødder og hakke løg, mens de rokker i takt til den musik, de har sat på køkkenets trådløse højttaler. Lisbeth Mikkelsen går rutinemæssigt forbi højttaleren og skruer en tak ned for lydniveauet. Men selv om lyden kort efter ryger op igen, formår hendes klukkende latter hele tiden at overdøve musikken.

»Mor Liiiis«, lyder det hvert andet øjeblik, når en elev får brug for hjælp. Og når Lisbeth Mikkelsen er optaget af at hjælpe en anden elev, kommer de ranglede teenagere hen og puffer kærligt til hende eller stiller sig tålmodigt i kø, indtil hun har tid til at besvare netop deres spørgsmål om bagetider, krydderier og æltemetoder.

Mange facetter i lærerrollen

Det er elevernes begejstring, der er hendes største motivation, fortæller hun, da hun for et øjeblik har fundet fred med en kop kaffe på lærerværelset.

»Det er den iver, begejstring og glæde, som eleverne har for at lære og for at være efterskoleelever, som motiverer mig. Deres glæde smitter. Eleverne er jo mine børn, mens de er her, og vi lærere bliver på en måde deres forældre. Rollen som lærer får utroligt mange facetter, når man er lærer på en efterskole«, fortæller Lisbeth Mikkelsen. Midtsjællands Efterskole er blevet hendes hjem og familie. Mens der kommer et nyt kuld elever hvert år, er der en stor kontinuitet i kollegaflokken, hvor mange ligesom Lisbeth Mikkelsen har været ansat i årtier. Selv de »nyansatte kollegaer« har været på skolen i 8-10 år, fortæller hun. I de første mange år på skolen boede Lisbeth Mikkelsen og hendes mand, Lasse, i en af skolens lærerboliger, hvor også deres tre børn er født og opvokset.

»Dengang rendte vores børn rundt på gangene og spiste aftensmad med eleverne. Der var ikke noget, der hed arbejdsliv og privatliv. Det flød fuldstændigt sammen. Nogle gange sagde jeg til Lasse: Jeg går lige over på skolen og kopierer. Og så gik der mange timer, før jeg kom hjem igen, fordi jeg blev spurgt om noget eller lige skulle hygge lidt om eleverne«, siger hun.

I dag er lærerboligerne fyldt op af en ny generation af lærere med småbørn, mens Lisbeth Mikkelsen er flyttet til Roskilde med sin mand.

»Nu hvor jeg ikke bor på skolen længere, kan jeg kan slippe livet, altså efterskolelivet, på en anden måde. Og så alligevel …«, siger hun og tøver et øjeblik, før hun fortsætter:

»Alligevel er det inden i mig hele tiden. For jeg tænker over, hvad der sker på skolen, og forbereder mig. Skolen bliver ved med at fylde meget i mit liv, selv om jeg ikke bor her«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom skolen stadig føles som et hjem for hende, er hendes mission som efterskolelærer at skabe et accepterende og inkluderende hjem for sine elever.

»Jeg vil gerne give eleverne, at de skal føle sig hjemme. At vores skole bliver et hjem. Jeg vil gerne give dem, at de skal føle, at de kan være her på den måde, som de nu engang er – og blive accepteret for netop det. Uanset om de er småbuttede, ordblinde, har en diagnose eller bare drøner derudad på alle fronter. Alle skal være en del af fællesskabet«.

»Her er mit sted«

Som efterskolelærer får man et nyt hold elever ind ad døren hvert eneste år. Alligevel kan Lisbeth Mikkelsen stadig huske mange af de elever, som hun havde i starten af 80’erne.

En tidligere lærer på skolen har skrevet en sang, der hedder ’Her er mit sted’. Det er sådan, jeg har det. Det her er mit sted

»Jeg kan nok ikke huske hver eneste elev, jeg har haft, men jeg kan huske rigtig, rigtig mange«, siger hun.

For et par år siden stødte hun for eksempel på en gammel elev midt i et lyskryds. Hun var på cykel. Han var i orange arbejdstøj i gang med at fikse elinstallationer. Siden de havde set hinanden sidst, var han blevet 50 år og familiefar. Alligevel fløj de hinanden i armene midt i myldretidstrafikken, da de fik øjenkontakt.

Lisbeth Mikkelsen har været væk fra Midtsjællands Efterskole i en kort periode, da hun efter 25 år på skolen tænkte, at det var tid til at prøve noget nyt. Men efter 2 måneder på en folkeskole vendte hun tilbage til efterskolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg manglede virkelig den kultur, der er her på skolen, hvor man altid kan gå til kollegaer og læsse af, når man har noget på hjerte. Så det var en kæmpe lettelse at komme tilbage hertil«, siger hun.

»Der er en tidligere lærer her på skolen, som har skrevet en sang, der hedder ’Her er mit sted’. Det er sådan, jeg har det. Det her er mit sted«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce