»Vi kan sagtens tage flere. Der er et ret godt ryk nu, også fordi arbejdsmarkedet heldigvis har ændret sig, så der er større behov for arbejdskraft end for bare et par år siden. Jeg behøver ikke modtage 200 som i 2016, men vi kan godt rumme flere, end vi får lige nu«, siger Laila Jerming Graf, afdelingsleder i integrationsafdelingen i Randers Kommune.
Arkivfoto:: Jacob Ehrbahn

»Vi kan sagtens tage flere. Der er et ret godt ryk nu, også fordi arbejdsmarkedet heldigvis har ændret sig, så der er større behov for arbejdskraft end for bare et par år siden. Jeg behøver ikke modtage 200 som i 2016, men vi kan godt rumme flere, end vi får lige nu«, siger Laila Jerming Graf, afdelingsleder i integrationsafdelingen i Randers Kommune.

Danmark

Kommuner undsiger Støjbergs 'pusterum': Vi har plads til kvoteflygtninge

Regeringen vil ikke tage imod flere kvoteflygtninge foreløbig. Flere kommuner melder dog om succesfuld integration og overskud til at tage flere flygtninge.

Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besluttede forleden at videreføre det midlertidige stop for modtagelse af såkaldte kvoteflygtninge: »Det, at der kom så mange (flygtninge, red.) i 2015, og det, at der også er kommet rigtig mange gennem årene, betyder jo bare, at vi har en enorm opgave i forhold til integrationen«, lød Støjbergs begrundelse i TV 2 Nyhederne.

Politiken har ringet til syv af de kommuner, der senest har modtaget kvoteflygtninge, og her lyder meldingen, at man slet ikke er overbebyrdet af integrationsindsatsen.

Ifølge Laila Jerming Graf, der er afdelingsleder i integrationsafdelingen i Randers Kommune, går det »faktisk ret godtt« med integrationen.

»Vi har rigtig mange, der hver eneste måned kommer i uddannelse og arbejde. Det virker som om, at dem, vi får, har siddet kortere tid i asylcentre. Så mit umiddelbare indtryk er, at den store bølge er ved at være sluset ud nu«, siger hun.

Adspurgt, om Randers, der med omkring 100.000 borgere er en af landets største kommuner, vil kunne tage flere kvoteflygtninge nu, svarer hun:

»Det vil jeg jo påstå, for i 2016 modtog vi 200 nye borgere – primært asylflygtninge. Og i år har vi kun modtaget 25. Så vi kan sagtens tage flere. Der er et ret godt ryk nu, også fordi arbejdsmarkedet heldigvis har ændret sig, så der er større behov for arbejdskraft end for bare et par år siden. Jeg behøver ikke modtage 200 som i 2016, men vi kan godt rumme flere, end vi får lige nu«.

Danmark har i årtier via FN’s fordeling modtaget gennemsnitligt 500 kvoteflygtninge om året direkte fra flygtningelejre rundtomkring i verden. Den ekstraordinære flygtningestrøm de seneste år fik dog i fjor Inger Støjberg til at indføre et midlertidigt stop for kvoteflygtninge. Og det stop vil regeringen nu med en lovændring forlænge på ubestemt tid, så kommunerne kan få tid til at integrere dem, der allerede er kommet og med tiden vil komme som familiesammenførte.

Flere i arbejde

En national undersøgelse viste for nylig en markant stigning i antallet af flygtninge, der er kommet i arbejde. Samtidig er antallet af asylansøgninger faldet fra godt 21.000 i 2015 til godt 6.000 sidste år og knap 2.000 i dette års første 7 måneder.

Fra Nyborg Kommune og Thisted Kommune lyder det også, at der er styr og ro på integrationen af de nye medborgere. Det samme er tilfældet i Egedal Kommune, hvis man spørger centerchef for Borgerservice Kjeld Ebdrup.

Ville I kunne rumme flere nu?

»Ja. Den kvote for, hvor mange vi skal modtage, har været stærkt faldende, men vi har jo fået bygget et apparat op, så vi vil kunne modtage flere, hvis det stiger igen. Det er vi parat til nu, fordi vi siden 2014 har fået lavet en plan for permanente boliger og så videre. Vi er faktisk rigtig godt med«, siger Kjeld Ebdrup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Næstved Kommune vil teamleder i Team Integration Rebecca Helqvist ikke svare direkte på, om hendes kommune kan tage flere flygtninge end i dag. Men:

»Vi har jo været oppe at modtage mange flere før, og det synes jeg, vi klarede rigtig fint. Det var selvfølgelig i 2014 og 2015, vi havde et stort bøvl med at følge med, men nu har vi sat hele systemet op omkring det. Nu har vi prøvet at modtage måske 30 om måneden, og nu modtager vi måske 2 om måneden«, siger hun og påpeger desuden, at kommunen var blevet stillet i udsigt og havde gjort sig klar til at modtage i alt 300 flygtninge i år, men at det er sat ned til kun 63.

Lisbeth Sanders, sektionsleder i integrationsafdelingen i Skive Kommune, mener ikke, at kommunen ligger underdrejet: »De kommer i arbejde og får lært dansk. Og hos os kan vi boligplacere med det samme, så vi har ikke problemer med det«, siger hun.

Politiken har bedt om et interview med Inger Støjberg, der dog nøjes med en skriftlig kommentar: »Hvis nogle kommuner synes, de kan tage flere flygtninge end dem, de får tildelt, skal de være meget velkomne til at bede om en større kvote«, skriver hun og tilføjer: »Og så synes jeg da endelig, at de pågældende integrationschefer skal foreslå det for deres borgmestre, hvis de synes, kommunen har plads og økonomi til at tage flere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce