Foto: LERVIK MAUD
Danmark

Landbrug og Fødevarer: »Ministerens ansvar er entydigt, og derfor skal det også placeres hos ham«

Venstres udflytning af statslige arbejdspladser rammer danske landmænd på pengepungen. Det møder kritik fra ekspert i landbrugsøkonomi, samt fra Landbrug og Fødevarer, der kalder situationen for »uholdbar«.

Danmark

Udflytningen af statslige arbejdspladser får nu et nyt kapitel. For trods Venstres forsikringer om det modsatte rammer udflytning af Landbrugsstyrelsen danske landmænd på pengepungen. Og det vækker harme i branchen.

Situationens alvor får Landbrug og Fødevares landsformand, Martin Merrild, til at lange ud efter Venstre og ledelsen i den tidligere V-regering.

»Vi har eksempler på landmænd, der har fået for sent svar på ansøgninger om støtte. Folk, der står midt i investeringer, som dermed bliver forsinket eller i værste fald ikke kan blive gennemført. Det har nogle personlige og samfundsmæssige konsekvenser, som absolut er uønskede«, siger Martin Merrild, der kalder situationen for »uholdbar«.

Udflytningen af Landbrugsstyrelsen har ifølge en rapport fra Rigsrevisionen, der udkom i august, medført langsommere sagsbehandling, fejl i udbetalingen af landbrugsstøtte og en mangelfuld kontrolindsats. Men det er i sidste ende et ministeransvar, lyder kritikken fra Merrild.

»Ministerens ansvar er entydigt, og derfor skal ansvaret også placeres hos ham. Det er sådan set ret enkelt«, siger Martin Merrild, der understreger, at de mange fejl er »stressende for den enkelte landmand, der står og mangler kolde kontanter. Det giver et pres på likviditeten«.

Præcis hvor mange penge danske landmænd går glip af, vides ikke. Og der findes heller ingen vurdering af, hvor meget forkert udbetalt støtte der risikerer at skulle betales tilbage.

Venstre gav landmænd garanti

Allerede i januar 2016 beskrev Politiken, hvordan Miljø- og Fødevareministeriets departementschef advarede Finansministeriets top mod at flytte styrelsen, fordi det ville koste danske landmænd på pengepungen.

Men advarslerne, som også blev givet til regeringstoppen, blev ignoreret. Den daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), garanterede efterfølgende, at danske landmænd ikke ville blive berørt af udflytningen.

»Der er ikke nogen landmand, der skal knække halsen på, at vi flytter en styrelse til Sønderborg fra København«, sagde ministeren dengang til TV 2.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, siger til Politiken, at han ikke vil forholde sig til et citat uden for kontekst fra en tv-udsendelse han ikke har set.

»Men der er jo de konsekvenser, som statsrevisorerne nævner. De står sort på hvidt. Det har været en målrettet indsats at få det her til at lykkes, og det er sket på en lang række områder. På nogle andre er det så ikke sket i et lige så hurtigt tempo, som vi havde håbet på«, siger han og tilføjer:

»Jeg synes helt generelt, at udflytningen fungerer godt. De steder, hvor den ikke har gjort, der arbejder vi målrettet for at rette op på tingene«.

Pengene skal betales tilbage

Ifølge Mogens Ove Madsen, der er lektor i landbrugsøkonomi ved Aalborg Universitet, viser Rigsrevisionens rapport dog, at flytterodet i styrelsen kan få omfattende konsekvenser for danske landmænd.

»Så jeg synes helt klart, at advarslerne dengang var berettigede«, siger Mogens Ove Madsen, der  selv deltog i koret af folk, der advarede om konsekvenserne af en udflytning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge ham er der flere vigtige punkter i Rigsrevisionens kritik: Nemlig at kvalitetskontrollen halter, samt at den langsomme sagsbehandling gør, at ting ikke bliver færdiggjort til tiden. Begge kan have konsekvenser for udbetalingen af landbrugsstøtte.

»Der har ligeledes været fejl i det automatiske system, der giver adgang til arealstøtte for landmændene. Det er ret problematisk, for hvis der er fejl i arealopgørelserne, så er der ikke noget at rafle om: Så skal de betale pengene tilbage til EU«, siger Mogens Ove Madsen.

Rigsrevisionens rapport vækker bekymring hos Landbrug og Fødevarer. Her siger landsformand Martin Merrild, at ansvaret ligger på skuldrene af de skiftende ministre på området – først Troels Lund Poulsen (V) og siden Esben Lunde Larsen (V).

Han siger dog, at han ikke vil gøre sig til dommer over, hvad konsekvenserne skal være. Han understreger desuden, at han i bund og grund er tilhænger af beslutningen om at flytte Landbrugsstyrelsen fra København til Sønderborg.

»På sigt er jeg sikker på, at der kommer en masse godt ud af det, fordi de, der arbejder der, kommer tættere på virkeligheden ude i erhvervet«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce