Foto: Ernst Van Norde
Danmark

Aarhusianske politikere om letbane-aflysning: »Pinagtigt«, »skuffende« og »træls«

Letbanen i Aarhus skulle have været indviet i dag, men det har Trafikstyrelsen sat en stopper for.

Danmark

Det er meget skuffende, at Aarhus' prestigeprojekt, Danmarks første letbane, ikke kommer op at køre i dag.

Det udtaler byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse, efter det i går kom frem, at en stor åbningsfest i dag må aflyses.

Trafikstyrelsen har ikke kunnet godkende projektet, og derfor kan letbanen ikke komme på skinnerne som planlagt.

»Jeg er naturligvis dybt skuffet over, at uenigheder mellem Trafikstyrelsen og Aarhus Letbane har ført til, at letbanen ikke kan åbne som planlagt«, udtaler Jacob Bundsgaard i en skriftlig kommentar ifølge Ritzau.

Trafikstyrelsen har afvist godkendelsen af letbanen af to årsager.

Det ene handler om letbanens fremtidige vedligeholdelse, altså tekniske beskrivelser af for eksempel hvor ofte sporskift skal smøres, og hvordan man vedligeholder kørestrømsanlæg.

Her har letbanen haft en uafhængig tredje part involveret, som har lavet en rapport, der siger, at det er i orden.

Men det finder Trafikstyrelsen ikke dækkende.

Det andet handler om letbanens leverandør, Keolis, som har ansvaret for at køre togene og styre letbanens trafik. De har ikke formået at lave et ledelsessystem, der beskriver de interne processer godt nok i forhold til blandt andet sikkerheden til, at Trafikstyrelsen vil godkende det.

»Det var min klare forventning, at alt ville være godkendt til indvielsen, så derfor er det meget skuffende at konstatere, at Aarhus Letbane og Trafikstyrelsen ikke er kommet til enighed om procedurerne«, siger borgmesteren.

»Jeg forventer nu, at arbejdet med at få godkendelserne bragt i orden sker hurtigst muligt«.

Dybt besynderligt

Henrik Arens, der er medlem af Aarhus Byråd for Venstre, blev også meget overrasket. Han kalder det »pinagtigt« og ser frem til at få flere oplysninger fra borgmesteren.

»Jeg tænker, at han må have tid til noget mere uddybende senere. Han havde da i hvert fald afsat tid til at klippe de røde bånd over«, siger Henrik Arens til Politiken.

Peter Hegner Bonfils, der er medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten og med i teknisk udvalg, blev meget overrasket, da han i går hørte, at åbningsfesten i dag er aflyst.

»Det er forbandet ærgerligt. Vi er mange, der har glædet os til den åbning. Der er jo folk, der er rejst til byen alene på grund af det. Det er jo træls«, siger Peter Hegner Bonfils.

Han ser også frem til at få flere oplysninger om, hvordan det kunne lade sig gøre, at åbningsfesten blev aflyst så sent som dagen før.

»Det er rigtig ærgerligt, og jeg trænger til at få en redegørelse for, hvad der er foregået. For det virker dybt, dybt besynderligt med den varsel der«, siger Peter Hegner Bonfils.

Politiken har uden held forsøgt at få en uddybende kommentar fra borgmester Jacob Bundsgaard samt rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce