For 20 år siden sluttede rockergruppen Hells Angels fred med ærkerivalerne i Bandidos efter månedlange forhandlinger. Aftalen holder endnu. Spørgsmålet er, om den aktuelle bandekonflikt kan løses på samme måde.
Foto: Mogens Flindt

For 20 år siden sluttede rockergruppen Hells Angels fred med ærkerivalerne i Bandidos efter månedlange forhandlinger. Aftalen holder endnu. Spørgsmålet er, om den aktuelle bandekonflikt kan løses på samme måde.

Danmark

Hells Angels og Bandidos 20 år efter rockerkrigen: I dag er vi stadig gode venner

Fredsaftalen holder 20 år efter afslutningen på den store nordiske rockerkrig, siger de to eksrivaler, der bekrigede hinanden med blandt andet panserværnsraketter.

Danmark

Mens kuglerne hvisler om ørerne på tilfældige i bandekonflikten, har forholdet mellem Hells Angels og Bandidos sjældent været bedre. I hvert fald hvis man skal tro en fælles udtalelse fra de to rockerklubber, der selv foretrækker at blive kaldt bikere.

I anledning af 20-året for afslutningen på den store nordiske rockerkrig tilkender grupperne, at de kun yderst sjældent havner i problemer, og at der i dag er en »god hverdagskontakt« og »sund balance« mellem eksrivalerne, der i 1990’erne bekrigede hinanden med bl.a. panserværnsraketter. De to grupper mødes ligefrem til fælles fester og arrangementerne.

»De aftaler, der blev lavet klubberne imellem, er løbende blevet revurderet, og ja, der har været brud på dem fra begge sider. Men de er blevet drøftet og løst, så man er kommet videre«, skriver grupperne i en udtalelse til Politiken, der forgæves har spurgt om et egentlig interview.

Gennem flere måneder i 1997 forhandlede advokat Thorkild Høyer med banderne om en fredsaftale, og i dag medgiver Hells Angels og Bandidos, at det »helt sikkert« medvirkede til at løse konflikten.

Vi føler absolut ikke, der er en risiko for, at vi indblandes i kampene i København. Vi er slet ikke en del af det miljø

De to grupper afviser, at de på nogen måder har lod og del i sammenstødene, der forleden blussede op igen med et nyt skyderi på Nørrebro. Tilbage i 2009 lå Hells Angels gennem længere tid i åben konflikt med en indvandrerbande.

»Vi føler absolut ikke, der er en risiko for, at vi indblandes i kampene i København. Vi er slet ikke en del af det miljø og trækker ingen paralleller til det heller«, hedder det i den fælles udtalelse.

Ny fredsmægling

Udmeldingen om den store forbrødring overrasker ikke chefen for Nationalt Efterforskningscenter, politiinspektør Michael Kjeldgaard.

Det er rigtigt, at de forsøger at holde sig på god fod og løser problemerne internt, før der opstår konflikt. Så kan man altid diskutere, hvad der er motivet til samarbejdet

Han siger, at rockergrupperne ønsker at tegne et billede af sig selv som bikere, men at kriminalregistrene også fortæller en anden historie. For få måneder siden blev Bandidos’ såkaldte krigsminister for eksempel dømt for et trippeldrab på Frederiksberg.

»Men det er rigtigt, at de forsøger at holde sig på god fod og løser problemerne internt, før der opstår konflikt. Så kan man altid diskutere, hvad der er motivet til samarbejdet«, siger Michael Kjeldgaard.

Chefen for bandebekæmpelsen bekræfter, at hverken Hells Angels eller Bandidos er draget ind i den aktuelle bandekonflikt, og at det alt andet lige gør politiets arbejde mere overkommeligt.

»Men vi følger meget nøje, om rockergrupperne kan blive en del af konflikten, og at den ikke breder sig. Vi har et øje på hver finger«, siger Michael Kjeldgaard.

Et af rædselsscenarierne er, hvis der opstår en konflikt om hashmarkedet på Christiania, der går for at være kronjuvelen i den kriminelle underverden.

Men Hells Angels og Bandidos stiller sig uforstående over for bekymringen og skriver, at politiet udmærket ved, at »den aktuelle konflikt intet har med os at gøre«.

Politiken har spurgt en række aktører og iagttagere om mulighederne for at løse nutidens bandekonflikt gennem forhandling ligesom ved den store nordiske rockerkrig. De fleste er enige om, at situationen dengang og nu er væsensforskellige. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg siger dog:

»Teoretisk kan man godt forestille sig en mægling på et tidspunkt. Men politiet kan ikke indgå i en mæglingsproces«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce