Danske soldater træner mandskab fra den irakiske al-Furat-brigade. Her får de instruktion i skudteknik af en dansk overkonstabel.
Foto: Mads Nissen

Danske soldater træner mandskab fra den irakiske al-Furat-brigade. Her får de instruktion i skudteknik af en dansk overkonstabel.

Danmark

Danske soldater har været i første ildkamp med Islamisk Stat

En selvmordsbombemands bil blev standset af skud, inden han nåede at ramme danskerne.

Danmark

Den 21. september kørte en af Islamisk Stats terrorister en bil fyldt med sprængstoffer frem mod danske soldater i Irak.

De åbnede ild mod vognen og fik den sammen med andre enheder standset, hvorefter den eksploderede.

Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar til Folketingets forsvarsudvalg. Det er første gang, danske soldater har skudt mod den brutale terrororganisation, tilføjer han.

De danske soldater fra Jægerkorpset arbejder sammen med den irakiske A'ali al-Furat Brigade i kampen mod Islamisk Stat. Da angrebet med bombebilen skete, var de danske styrker ifølge ministeren omkring 2,5 kilometer bag de irakiske styrker.

De så køretøjet nærme sig og reagerede i selvforsvar ved at beskyde vognen.

Islamisk Stat har brugt bilbomber hyppigt

Det er der god grund til: Islamisk Stat har flere gange benyttet biler med kraftige sprængladninger under deres forsøg på at hindre for eksempel irakiske regeringsstyrkers fremgang. Bilerne køres i høj fart frem mod fjenden, hvor føreren vælger at detonere bomberne, når han er så tæt som muligt på de ofre, han vil tage med sig i døden.

Terrorbevægelsen har også benyttet bilbomber under angreb på civile i byer som Baghdad. Efterhånden som den er trængt på tilbagetog i Irak, har den i stigende grad også benyttet bilbomberne som et våben mod de modstandere, der forsøger at befri de områder, Islamisk Stat har holdt besat.

Kan køretøjerne komme frem til militærkolonnerne, kan sprængningerne forårsage betydelige skader. Men ofte lykkes det at standse selvmordsbombemanden med kraftig beskydning af køretøjet, inden han når frem med lasten.

Danmark har bidraget med specialstyrker, kampfly og andet grej i kampen for at få nedkæmpet terrorbevægelsen i Irak og Syrien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce