Sara, Karin og deres familier får et par gange om ugen madvarer med hjem fra Netværkshuset i Gentofte.
Foto: Henriette Dæhli

Sara, Karin og deres familier får et par gange om ugen madvarer med hjem fra Netværkshuset i Gentofte.

Danmark

Sårbare børn skal betale regningen for bandepakken

Politisk flertal vil finansiere ny bandepakke ved at skære i børnepenge til udsatte familier. Det kan skabe mere kriminalitet, advarer organisationer og eksperter.

Danmark

Børn af nytilkomne familier kan komme til at betale en høj pris for Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) skærpede indsats mod bandekriminalitet.

En forringelse af børnechecken til blandt andet flygtningefamilier skal sikre det økonomiske grundlag for regeringens, Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis nye bandepakke, der skal sætte banderne bag tremmer.

Partierne bag bandepakken vedtog i marts, at finansieringen skal hentes i børne- og ungeydelser. Ifølge lovforslaget, der fremsættes i Folketinget til oktober, vil regeringen stramme optjeningsprincippet for familiernes børnepenge.

I dag optjener en familie retten til fuld børnecheck efter to års bopæl eller beskæftigelse inden for de seneste ti år i Danmark. Men med virkning fra 1. januar 2018 skal forældre have boet eller arbejdet i Danmark i seks ud af de seneste ti år for at opnå den fulde ret til ydelserne.

Bandepakken vil ifølge Justitsministeriet koste cirka 90 millioner kroner årligt, og forringelsen af en række familiers børnecheck skønnes at kunne frigøre 1,6 millioner kroner i 2018 stigende til cirka 77 millioner kroner fra og med 2024, hvor stramningen af optjeningskravet får fuld effekt. Justitsministeriets vurdering er, at det til den tid vil berøre omkring 19.500 børn.

Det er en decideret dum risiko at løbe

I et høringssvar fra Børnerådet til Justitsministeriet advarer organisationen om, at en forringelse af børnechecken risikerer at skubbe familiernes børn ud i kriminalitet. Per Larsen, der er formand for Børnerådet, kalder forslaget »dybt problematisk«.

»Det giver ingen mening, at man på den ene side gerne vil bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed, men bruger midler, der kan drive den næste generation ud i tilsvarende adfærd. Så er vi altså ikke nået ret langt, og det er en decideret dum risiko at løbe«, siger Per Larsen, der tidligere har haft chefstillinger i politiet og har været særlig rådgiver for kriminalitetsforebyggelse og bandekonflikt i Københavns Kommune.

Risiko for mere kriminalitet

Sociolog og forfatter Aydin Soei der arbejder med integration, kriminalitet og radikalisering, er enig.

»Der er noget selvmodsigende i, at regeringen på den ene side sætter antiradikalisering og bandebekæmpelse ekstremt højt på dagsordenen og på den anden side gennemfører en række besparelser, der øger risikoen for, at børn i udsatte familier vokser op med afsavn, der sætter dem uden for fællesskabet. De vil blive lettere ofre for radikale og kriminelle grupperinger som bander«, siger han.

Afsavn går ud over selvværdet og følelsen af at høre til, understreger han.

»Og gentagne afsavn er en markant risikofaktor i forhold til kriminalitet«.

Det bekræftes af seniorforsker emeritus Mogens Christoffersen fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd: »Hvis man river det økonomiske grundlag væk under en familie, øger det risikoen for børns senere kriminelle adfærd. Derfor er det vigtigt at støtte de sårbare familier«, siger han.

Justitsministeriet, der har sendt lovforslaget i høring, ønsker ikke at kommentere Børnerådets kritik, men henviser til Skatteministeriet. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) svarer i en mail til Politiken, at vi gør nytilkomne familier en »bjørnetjeneste«, når samfundet giver dem mulighed for at basere deres privatøkonomi på en høj børnecheck. Han understreger, at forringelsen af familiernes børnecheck skal være en »stærk tilskyndelse til at komme i arbejde«.

»Og gerne hurtigt efter de er kommet hertil. Det er til gavn for den enkelte at have et arbejde og dermed også være en del af det arbejdende fællesskab. I sidste ende vil det også være til gavn for børnene«.

Familier, der per 1. januar allerede har haft ophold i Danmark i seks måneder, vil ikke blive ramt af det nye optjeningskrav.

----------------

Rettelse: I en tidligere version var justitsminister Søren Pape Poulsen blevet gjort til venstremand. Han er konservativ - og oven i købet partiets leder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce