Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

MOBILFRI. Flere og flere skoler indfører mobilforbud, og det deler vandene blandt eksperter og politikere. »Helt skævt i en digital tidsalder«, siger Marlene Barkhus fra Venstre på Frederiksberg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre på Frederiksberg: »Mobilforbud i folkeskolen er en falliterklæring«

Eleverne skal lære at bruge deres telefoner og ikke straffes med forbud, mener Marlene Barkhus fra Venstre i Frederiksberg Kommune.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når folkeskoler låser elevernes mobiltelefoner inde, mener venstrepolitikeren Marlene Barkhus, formand for Undervisningsudvalget i Frederiksberg Kommune, at det er »helt skævt i en digital tidsalder«.

»Jeg synes, et forbud stripper eleverne for selvstændighed«, siger hun.

Hun understreger, at telefonerne er en stor del af elevernes liv og et gavnligt arbejdsredskab i undervisningen, og netop derfor skal skolerne lærer eleverne at begå sig med telefonerne fremfor at forbyde dem.

Ved at trække et forbud ned over eleverne viser man ikke den tillid. Det er en kæmpe falliterklæring

»Vi skal hjælpe vores elever og ikke straffe dem med et forbud«.

Marlene Barkhus anerkender, at skolerne har et behov for at have regler for brug af mobiltelefoner, men helt at forbyde dem, synes hun, er alt for drastisk.

»Vi skal danne eleverne til at træffe selvstændige valg. Ved at trække et forbud ned over eleverne viser man ikke den tillid. Det er en kæmpe falliterklæring«.

Derfor har formanden for Undervisningsudvalget bedt kommunens forvaltning om at danne sig et overblik over, hvilke regler skolerne på Frederiksberg har på nuværende tidspunkt. Og derfra vil hun sammen med resten af udvalget se på muligheden for at lave nogle fælles råd og retningslinjer, som skolerne kan følge, hvis de har lyst.

For politikerne på Frederiksberg Rådhus kan ikke bestemme, at skolerne ikke kan lave forbud.

»Og gud ske tak og lov for det. Men med et sæt fælles retningslinjer kan vi sende et signal om, at mobilregler er noget, skolerne bør forholde sig til«.

Skoleleder: Børnene skal være herre over telefonen

Når eleverne fra Skolen på Grundtvigsvej i selvsamme kommune vender tilbage fra efterårsferie, vil mobiltelefonerne være forment adgang på skolen mellem klokken 07.00 og 17.00 de kommende seks måneder.

Forbuddet gælder alle. Både elever, lærere og pædagoger, fortæller skoleleder Lise Ammitzbøll la Cour.

Børnene skal opleve at blive herre over mobilerne i stedet for omvendt. For det ved vi sker, hvis ikke vi tager stilling

På skolen har de erkendt, at mobiltelefonerne er »stærkt vanedannende«, og de oplevede, at telefonerne fratog børnene deres muligheder for nærvær og fordybelse. Derfor synes Lise Ammitzbøll la Cour, at skolen med deres mobilfri eksperiment tager ansvar for og stilling til børnenes brug af mobiltelefoner.

»Vi prøver sammen med børnene at skabe en bevidsthed og refleksion over, hvad telefonerne gør ved os. Børnene skal opleve at blive herre over mobilerne i stedet for omvendt. For det ved vi sker, hvis ikke vi tager stilling«, siger skolelederen fra Frederiksberg.

Med forbuddet mener hun ikke, at skolen sender eleverne tilbage til stenalderen eller afviser alle former for digitale læringsredskaber. Eleverne bruger både skolens iPads og computere i timerne.

»Men jeg har svært ved at se, hvad den private telefon egentlig skal i et undervisningsrum«, siger Lise Ammitzbøll la Cour.

Flere skoler indfører forbud

Igennem et halvt år har Skolen på Grundtvigsvej arbejdet sig frem mod beslutning om at afprøve seks måneder uden telefoner ved at arrangere debataftener og nedsætte et digitalt råd. Derfor synes skolelederen også, at forsøget er bredt funderet

»Det her er ikke et panikgreb, hvor vi bare lukker øjnene for mobiltelefonens eksistens. Tværtimod«, siger hun og henviser til, at skolens kommende erfaringer, kommer til at være grundlag for den mobilpolitik, skolebestyrelsen endeligt skal vedtage.

Skolen på Frederiksberg er langt fra den eneste skole, som har strammet reglerne for brug af mobiltelefoner. Næsten halvdelen af de 335 folkeskoler, Politiken spurgt, har i løbet af det seneste år indført flere forbud.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden