Danmark

Her er de vigtigste punkter i forsvarsudspillet

Regeringen vil tilføre forsvaret 12,8 milliarder kroner mellem 2018 og 2023. Præcis, hvordan pengene skal fordeles, vides endnu ikke, men regeringen har præsenteret en række områder, som de ønsker at styrke. Her er syv af de vigtigste punkter.

Danmark

National sikkerhed

Regeringen vil etablere en infanteribataljon med 500 mand, et vagthold hos Livgarden og en helikopter, der alle med kort varsel skal kunne bistå politiet med beskyttelses- og bevogtningsopgaver, eller ved et terrorangreb.

Brigade

Fra 2023 skal Danmark kunne stille med en selvstændig brigade på 4.000 soldater, inkl. kampvogne og artilleri, der skal kunne udsendes hurtigt til at beskytte Danmark og andre Nato-lande.

Forsvar i luften og til vands

De danske fregatter skal udstyres med missiler, som skal kunne forsvare Danmark og andre Nato-lande mod fjendtlige fly og missiler. Fregatterne skal også, sammen med de maritime helikoptere, udstyres med blandt andet sonarer og torpedoer for at ruste dem til anti-ubådskrigsførelse.

Cyberforsvar

Regeringen vil blandt andet udbygge sensornetværk og styrke den forebyggende indsats for at sætte ind imod det, den kalder en »meget høj cybertrussel«. Forsvarets Efterretningstjenestes analytiske kapacitet skal også styrkes, så Danmark bedre kan forsvares mod »påvirkningsoperationer« – det vil sige operationer, hvor fremmede kræfter forsøger at påvirke den danske befolkning ved f.eks. et valg.

Arktis

Regeringen vil fortsætte Danmarks tilstedeværelse i Arktis og dertil sætte ressourcer af til at bekæmpe forurening i de grønlandske farvande. Samtidig skal grønlandske unge have bedre muligheder for at aftjene værnepligt i Danmark, f.eks. ved at give dem flere månedlige rejsepenge.

Veteraner

Sagsbehandlingstiden for hjemvendte veteraner skal nedbringes, og veteraner med PTSD skal have muligheden for at få en »second opinion« hos en specialist i psykiske sygdomme. Regeringen vil også styrke forskningen i Veterancentret med henblik på at blive bedre til at hjælpe udsendte soldater og veteraner.

Værnepligt

Værnepligten skal udbygges med 500 ekstra værnepligtige årligt, og uddannelsen skal målrettes bevogtnings- og sikringsopgaver. Værnepligtige skal ikke længere tvangsindkaldes, hvis i hvert fald 90 % af forsvarets behov kan nås ved indkaldelse af frivillige.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden