»Selvfølgelig betyder det noget, at amerikanerne også i den her sammenhæng er vores nære allierede, og at amerikanerne også har blik for, at der kan være nogen geopolitiske problemer med at få anlagt Nord Stream 2«, siger Nick Hækkerup.
Foto: Stefan Sauer/AP

»Selvfølgelig betyder det noget, at amerikanerne også i den her sammenhæng er vores nære allierede, og at amerikanerne også har blik for, at der kan være nogen geopolitiske problemer med at få anlagt Nord Stream 2«, siger Nick Hækkerup.

Danmark

Interview med Nick Hækkerup: Rusland optræder aggressivt

Danmark må tage konsekvensen af Ruslands fremfærd og afvise Nord Stream-gasledningen på dansk territorium, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup (S).

Danmark

En samlet opposition opfordrer nu regeringen til at afvise den russisk kontrollerede gasledning Nord Stream 2 på dansk territorium.

Men hvilken forskel gør det, hvis Danmark siger nej? Russerne er formentlig i deres gode ret til at placere rørledningen længere væk fra den bornholmske kyst.

For Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er det ikke blot et spørgsmål om energiforsyning, men også et spørgsmål om at tage bestik af Ruslands fremfærd de seneste år.

»Den her ledning er utvivlsomt geostrategisk, da den vil gøre det muligt for russerne at lukke af for gassen, som løber igennem Ukraine. Vi er i en situation, hvor der er rørkapacitet nok – også med LNG-gas (flydende naturgas, red) til Europa. Det er ikke bare en energipolitisk investering. Det skal også ses geopolitisk. Der er vi altså i øjeblikket i en situation, hvor russerne er aggressive«, siger Nick Hækkerup.

Vi har allerede sagt ja til en rørledning samme sted som Nord Stream 2. Den ligger der allerede. Hvad er der sket, siden vi sagde ja til Nord Stream 1 i din optik?

»Der er simpelthen sket det, at den politiske situation mellem Vesten og Rusland er frosset til. Da man sagde ja til Nord Stream 1, var der gode miner, godt samarbejde og gode relationer. Siden da har russerne invaderet Krim, optræder meget aggressivt i Østersøen og har fået stormagtsambitioner igen. Det bliver man selvfølgelig nødt til at tage pejling af«, siger han.

Men hvad skal det egentlig nytte, hvis Danmark siger nej. Russerne siger, at de blot finder en alternativ rute uden for dansk territorialfarvand?

»Sådan er det altid. Man kan kun træffe beslutninger inden for sit eget territorium. Vi må forholde os til Danmark, og hvordan vi synes, det skal se ud på den del af søterritoriet, som vi har højret over. Der synes vi i Socialdemokratiet ikke, at der skal ligge endnu en russisk gasledning. Hvad der sker alle andre steder rundt omkring i verden, kan Danmark ikke styre«.

Hvordan oplever du det spil, der foregår i øjeblikket, hvor også amerikanerne har nogle interesser?

»Selvfølgelig betyder det noget, at amerikanerne også i den her sammenhæng er vores nære allierede, og at amerikanerne også har blik for, at der kan være nogen geopolitiske problemer med at få anlagt Nord Stream 2. Det er ikke afgørende, men det betyder altid noget, hvor vores nærmeste allierede står, og amerikanerne står også i denne sag på vores side«.

Hvis vi allerede siger nej nu, mister man så ikke muligheden for at forhandle med russerne?

»Situationen er den, at Danmark enten skal sige ja eller nej til rørledningen. Sådan er det konstrueret. Men vi skal blive ved med at presse på for, at EU vil engagere sig i sagen. EU’s position er, at de prøver at finde et forhandlingsudgangspunkt for at kunne forhandle med russerne. Men de har svært ved at få mandatet på plads, for tyskerne vil helst have et så svagt mandat som muligt, og polakkerne vil helst have så stærkt et mandat som muligt«, siger Nick Hækkerup.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce