Tidligere minister Manu Sareen, tidligere radikal, nu Alternativet, har kastet sig ind i kampen for legalisering af cannabis til medicinsk brug. Han vil stævne Lægemiddelstyrelsen for at fremtvinge legaliseringen, og har i øjeblikket omdannet sin stue til kampagnekontor.
Foto: Jacob Ehrbahn

Tidligere minister Manu Sareen, tidligere radikal, nu Alternativet, har kastet sig ind i kampen for legalisering af cannabis til medicinsk brug. Han vil stævne Lægemiddelstyrelsen for at fremtvinge legaliseringen, og har i øjeblikket omdannet sin stue til kampagnekontor.

Danmark

Lægemiddelstyrelsen om Sareens cannabis-angreb: »Det er en helt horribel påstand«

Vi interesserer os kun for, om medicin er sikkert og effektivt, siger Lægemiddelstyrelsen efter Manu Sareens bebudede sagsanlæg for at lovliggøre brug af medicinsk cannabis.

Danmark

Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, tager nu til genmæle over for en række af de argumenter, som tidligere socialminister Manu Sareen (dengang radikal, nu medlem af Alternativet) fremfører i sin kamp for at legalisere køb af cannabisprodukter til behandling af eksempelvis stresssymptomer.

En »horribel påstand«

I den forbindelse bebudede Sareen lørdag i Politiken et sagsanlæg mod Lægemiddelstyrelsen, som, hævder han, ikke ønsker konkurrence fra medicinsk cannabis, som folk i princippet selv kan dyrke eller købe i andre EU-lande.

»Det er en helt horribel påstand. Vi blander os ikke i konkurrencespørgsmål, det er ikke vores opgave. Vi interesserer os kun for, om lægemidler er sikre og effektive for befolkningen«, siger Thomas Senderovitz og tilføjer:

»Hvad angår THC (det euforiserende stof i cannabisolie, som er ulovligt at besidde og købe i Danmark, red.), så er det heller ikke os, men primært en sag for politiet og skat, når det handler om indførsel fra udlandet. Vi kan ikke lovliggøre noget. Det kan kun folketinget«.

Sælges i Amsterdam

Ifølge Sareen strider det mod EU-reglerne om varernes frie bevægelighed, når danske myndigheder konfiskerer og straffer import af medicinsk cannabis fra andre EU-lande, hvor det - stadig ifølge den tidligere minister - er tilladt.

Selv har Manu Sareen taget cannabisolie mod stress. Dog uden den euforiserende effekt, siger han.

»Jeg vil gerne vide, hvilket EU-land der er tale om. Vi har ikke umiddelbart kendskab til nogle EU-lande, hvor cannabisolie sælges lovligt som f.eks. kosttilskud«, siger Lægemiddelstyrelsens direktør, som dog er klar over, at denne type olie kan være solgt ulovligt fra bl.a. kiosker i Amsterdam:

»Det er farligt, bl.a. fordi der ikke er styr på, hvad der egentlig er i disse illegale produkter, om de er forurenet med andre stoffer, og hvilke forhold, de er produceret under. Og vi har ikke kendskab til importerede olier, som kun indeholdt CBD, selv om der stod sådan på flasken. (CBD et et aktivt stof fra cannabisplanten, der ikke er euforiserende, red.). Derfor kan man med illegale produkter ikke vide, hvad man indtager - heller ikke Manu Sareen - med mindre man har adgang til et meget avanceret laboratorium«, påpeger Senderovitz.

Sareen: Det går for langsomt

Til januar indledes et fireårigt forsøg, hvor patienter, der opfylder en række krav, kan få medicinsk cannabis udvundet af planter på recept. Undervejs skal forsøget evalueres af folketinget.

Men det går for langsomt, når syge mennesker vil kunne få gavn af stoffet nu og her, mener Manu Sareen, der altså derfor - med den nystiftede Patientforening for Medicinsk Cannabis i ryggen -  vil gå rettens vej for en hurtig legalisering.

Til det siger Thomas Senderovitz:

»Det tager typisk 10 år at udvikle et lægemiddel. Jeg tror også, at Alzheimer- og kræftpatienter synes, det går for langsomt. Men vi skal ikke sende ting på markedet, før de er dokumenteret sikre og effektive«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce