0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Københavns Universitet varsler retssag mod staten i byggeskandale

Københavns Universitet vil slæbe Bygningsstyrelsen i retten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det skandaleramte Niels Bohr Bygning kan ende med, at KU hiver Bygningsstyrelsen i retten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis ikke den skandaleramte Niels Bohr Bygning står færdig og klar til overtagelse i maj 2018, vil Københavns Universitet lægge sag an mod Bygningsstyrelsen med krav om erstatning for hver en krone, den yderligere forsinkelse koster universitetet.

Truslen fremgår af en brevveksling mellem universitetet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Bygningsstyrelsen, som Politiken har fået aktindsigt i.

Her varsler KU’s bestyrelsesformand, Mads Krogsgaard Thomsen, i et brev stilet Bygningsstyrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, 17. oktober i år, at KU vil »vil rejse krav om erstatning for overskridelser/meromkostninger efter maj 2018, der påføres KU som følge af situationen med NBB«.

Efter aftale skulle Niels Bohr Bygningen have stået klar i maj i år. Og datoen for det varslede sagsanlæg er timet efter det hele år, Bygningsstyrelsen ifølge KU kan udsætte overdragelsen uden at betale kompensation. Bygningsstyrelsen mener, at Niels Bohr Bygningen tidligst kan stå klar i begyndelsen af 2019.

I brevet afviser bestyrelsesformanden desuden, at KU vil påtage sig at betale den halvdel af milliardfordyrelsen, som Bygningsstyrelsen ellers betegner som »værdiforøgende«. Ifølge styrelsen gør reglerne i den såkaldte SEA-ordning (Statens Ejendomsadministration) disse udgifter til universitetets ansvar.

Det her er måske den rygende pistol, der skal til, for at man genovervejer samspillet

KU derimod vil ikke påtage sig ansvaret for »fejl begået af Bygningsstyrelsen eller dens medkontrahenter«, skriver bestyrelsesformanden, men kun tage ansvar for de udgifter, universitetets direkte krav til ændringer af byggeprojektet har påført byggeriet. Det drejer sig om blot 36 millioner kroner.

Voldsom budgetoverskridelse

»På den baggrund skal jeg hermed fastslå, at KU ikke vil afholde omkostninger relateret til andre forhold end dem, som KU har haft indflydelse på og ansvar for«, skriver Mads Krogsgaard Thomsen, der i sit øvrige virke er koncerndirektør for forskning og udvikling i Novo Nordisk.

Hverken Bygningsstyrelsen eller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ønsker at kommentere den konkrete udmelding med henvisning til den granskning af byggeprojektet, ministeren har iværksat.

Som Politiken har beskrevet, står byggeriet til at overskride det oprindelige budget på 1,6 milliarder kroner med nær 1 milliard kroner. Med det seneste brev når slagsmålet om regningen for byggeskandalen et nyt klimaks.

Og ifølge ekspert i byggestyring Kim Haugbølle fra Statens Byggeforskningsinstitut repræsenterer truslen et ganske dramatisk og sjældent set konfliktniveau mellem to statslige institutioner.

»Selv om KU i princippet er en selvstyrende enhed, er man i vid udstrækning finansieret via finansloven. Så vi står altså i en konflikt mellem to enheder under hvert sit ministerium. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at man vil forsøge at håndtere den i det politiske administrative system. Det vil blive en ualmindelig uskøn sag i retssystemet, hvis det skulle komme dertil«, siger han.

Konfliktniveauet mellem parterne er dog så højt, at det reelt kan blive svært at klinke skårene.

»Det her ligner optrækket til en skilsmisse. Når vi har to parter, som så åbenlyst er uenige og faktisk skændes med hinanden, ganske vist på urban vis, skal der en hel del til for at genoprette forholdet. Det kan være svært at se det ske med denne sag, som jo kommer oven i problemerne med andre af Bygningsstyrelsens universitetsbyggerier såsom Mærsk Tårnet og Copenhagen Plant Science Center. Det her er måske den rygende pistol, der skal til, for at man sætter sig ned og genovervejer samspillet. Løsningsmodellen kan så blive, at universiteterne får selveje og selv skal styre opførelsen af nye bygninger, eller at man ændrer lejevilkårene«, siger Haugbølle.

Københavns Universitet er ikke til sinds at bøje af i striden om fortolkningen af SEA-ordningen, understreger Anders Boe Hauggaard, ansvarlig for KU’s bygningsområde: »Vi har ikke tænkt os at slippe den der.

Måden, som Bygningsstyrelsen tolker SEA-ordningen på, er vi uenige i. At enhver overskridelse, uanset hvad årsagen er, skal væltes over på KU som lejer, det er vi meget uenige i«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce