Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arnold Jason/AP
Foto: Arnold Jason/AP

Et af de projekter, som har fået støtte fra MUDP, er et saltvandsdambrug på land til produktion af sushi-fisken Yellowtail Kingfisk. Anlægget i Hanstholm recirkulerer vandet og forurener væsentligt mindre end havbrug.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Succesrig støtte til grøn teknologi beskæres igen

En ny evaluering fastslår, at der er job, eksport og bedre miljø i en støtteordning til grøn teknologi, som regeringen vil skære ned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bedre og mindre energislugende rensning af spildevand. Mindre forurenende skibe. Bedre udnyttelse af ressourcerne i affald.

Det er blot nogle af de projekter, som sidste år fik støtte fra MUDP, det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram. Programmet har netop fået en meget positiv evaluering, men regeringen foreslår igen i år at beskære det betydeligt i forhold til tidligere år.

Programmet er nævnt i regeringsgrundlaget fra sidste efterår. Heri hedder det, at regeringen også fremover »vil prioritere midler til indsatsen i MUDP« med henblik på at styrke eksporten af miljøteknologi.

Derfor er der i branchen skuffelse over, at regeringen i sit forslag til finanslov har afsat 42 millioner kroner til programmet. Andre 30 millioner skal komme fra den såkaldte forskningsreserve, som netop nu forhandles mellem de fleste af partierne i Folketinget.

72 millioner kroner er mindre end i de seneste fem år. I år er der for eksempel godt 100 millioner kroner til programmet, som fik et stort løft i 2012 under den S-ledede regering og har været oppe på 130 millioner kroner.

Regeringen har flere år i træk spillet ud med lavere støtte til MUDP, og det forstår næstformand for brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi, Leif Bentsen, ikke.

»Det er svært for alvor at sige, at det er en grøn erhvervspolitik, man vil satse på, når vi skal kæmpe for bevillingerne hvert år. Danske virksomheder har en styrkeposition indenfor vand og luftforurening, hvor der er store udfordringer overalt på kloden. Det er forholdsvis nemt at skabe arbejdspladser, også blivende arbejdspladser indenfor miljøteknologi, hvis vi satser lidt mere«, siger Leif Bentsen, som er administrerende direktør for ingeniørvirksomheden Krüger.

En ny evaluering af programmet fastslår, at de 565 millioner kroner, som staten siden 2007 har brugt på at støtte udvikling og demonstration af ny miljøteknologi, har halet knap det dobbelte med sig i private investeringer. Virksomheder, der har fået støtte, har i perioden ansat flere, mens beskæftigelsen i den øvrige del af erhvervslivet er faldet.

Mindre virksomheders projekter klarer sig lige så godt som de store, og de støttede projekter er spredt ud over hele landet.

Usikkerhed giver mindre udvikling

Hver million i tilskud har genereret en årlig omsætning på næsten 3 millioner kroner i de støttede virksomheder. Virksomhederne forventer, at det vil stige til det dobbelte, efterhånden som den udviklede teknologi får bedre fat i markedet, hedder det i evalueringen, som er udarbejdet for Miljøstyrelsen af Damvad Analytics og Niras.

For hver million kroner, virksomhederne har fået i støtte, forventer de have seks ansatte i arbejde to år efter det støttede projekts afslutning. Halvdelen af disse ansatte ventes at være nyansatte.

Den konstante usikkerhed om programmets fremtid betyder, at virksomhederne sætter færre ting i gang, påpeger Leif Bentsen.

»Det er penge til udvikling og demonstration af nye teknologier. Der ligger jo noget arbejde i virksomhederne, før man når dertil, men vi ved ikke rigtigt, hvad vi kan planlægge med om to-tre år. Jo mere sikre vi er på, at der også vil være støttemidler på længere sigt, jo flere spændende ting kunne vi sætte i gang«, siger han.

Evalueringen fremhæver også, at virksomhederne selv tager en betydelig risiko, når de kaster sig ud i projekterne.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, lægger vægt på, at den nye evaluering sætter tal på erhvervseffekten af støtteprogrammet.

»Det er ikke bare et effektivt miljøredskab. Det er også ekstremt effektiv erhvervs- og beskæftigelsespolitik. Det er et argument mere for, at vi skal have bevillingen op«, siger Christian Rabjerg Madsen, der dog vil ikke sætte tal på, hvor mange penge Socialdemokraterne ønsker til programmet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Christian Rabjerg Madsen peger på, at regeringen er på vej med en strategi om plastik og en strategi for omstilling til cirkulær økonomi.

»Det er de teknologier, der skal til for at gennemføre den grønne omstilling, man støtter i MUDP. Tingene hænger sammen«, siger han.

Dansk Miljøteknologi så gerne, at der blev afsat penge på finansloven også frem i tiden, så støtten til MUDP ikke er afhængig af den årlige fordeling af forskningsreserven. Det har regeringen valgt at gøre for et andet støtteprogram, GUDP, der går til teknologi på fødevareområdet. Her vil regeringen afsætte knap 200 millioner kroner om året i de kommende fire år.

»Det kan undre, men når man vil forpligte sig på GUDP, håber jeg, at man på et tidspunkt også vil synes, at grøn erhvervspolitik er interessant«, siger Leif Bentsen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, så længe der forhandles om fordelingen af forskningsreserven.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden